Evangelisten Tanalem upplever tecken och under i norra Etiopien

Tanalem Mulugeta är en etiopisk evangelist som har arbetat i regionen mellan Dembi Dollo och den sudanesiska gränsen sedan 1998. När han kom till Modscho upplevde han till en början ett markant motstånd: folket kastade stenar på honom och slog honom med käppar. Han blev allvarligt skadad. En dag ville människorna testa om den Gud vilken han talade om verkligen hade kraft, så de tog fram en 18-årig muslim som hade varit begränsad till sin säng i fem år. Tenalem lade händerna på honom och bad. Tonåringen blev omedelbart helad, hoppade upp och skrek: "Jesus är Herre!" Han var den förste i Modscho som blev döpt och började följa Jesus. När de såg vad som hände den unge mannen, tog de också fram en 12-årig flicka som hade varit lam i 18 månader. Hon blev också helad och folkets hjärta öppnades för evangeliet. Många är nu kristna och nya kyrkor har planterats.

Tanalem gav sig av på den långa resan till Mira vid den sudanesiska gränsen. Vid sin ankomst där kom fem män från Opo-stammen till honom och de frågade honom tre gånger om han verkligen hade kommit för att han älskade dem. Tanalem svarade dem ja, han hade kommit för att han älskade dem. De beslöt sig för att testa honom, och sa att om han verkligen älskade dem, då skulle han också äta deras mat. Om han gjorde det, då skulle de tro honom, i annat fall skulle de döda honom. Det var ett svårt test, därför att maten var möss och råttor, som Tanalem aldrig hade ätit. Han frågade om han fick be först före måltiden och kunde sedan äta den "regionala specialliten". Till följd av hans lyckade avslutning av testet var stamfolket övertygade om att han verkligen älskade dem och kramade honom. Ett hundratal människor samlades för att höra evangeliet och accepterade Jesus som sin Frälsare.

Ett problem kvarstod: stammen hade tidigare tillbett Boan som deras gud och framförde offer på en speciell plats. Opos var nu rädda för att ormen skulle göra dem skada, men Tenalem talade om för dem att de nu tjänade den sanne Guden och behövde inte vara rädda. Han lyfte sina händer och bad Jesus att demonstrera sin kraft genom att döda ormarna. Medan han bad hörde alla ett högt oljud. De gick till platsen dit de förde fram sina offer och fann att ormarna dött på marken. Detta övertygade de nytroende om att Jesus hade kraften över alla andar och de blev döpta.

Tenalem tillhör en grupp på 100 evangelister som har sänts ut av Full Gospel Believers Church i Addis i Etiopien. Under en två och ett halvt års tränings- och supportprogram har dessa 100 evangelister lett omkring 10.000 människor från mest onådda stammar till Jesus och etablerat många kyrkor för nya troende, enligt en rapport från det tyska missionskontoret "Aktion fur Verfolgte Christen" (Aktion för förföljda kristna).

Källa: Hans Ollesch, AVC - Friday Fax 2001 Issue 25, 29 June

Tillbaks till sidan om att Gud gör under