World Trade Center i New York

* 1973        2001

Det värsta terrorattentatet i historien inträffar den 11 sept. 2001. 08.45 lokal tid (14.45 svensk tid) flög det första planet rakt in den 110 våningar höga norra tornbyggnaden. 09.08 flyger ett annat plan in i det södra tvillingtornet. De båda kapade planen hade startat från Boston. Ett tredje plan kraschar kl 09.43 in i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Det hade startat i Washington. Samtliga plan var destinerade till Los Angeles. 10.06 kollapsade norra tornet av hettan och tyngden, 10.29 även det andra tornet. 10.10 kraschade ett fjärde flygplan i närheten av Pittsburgh efter att passagerarna försökt övermanna kaparna. Det hade startat i Newark.

2 752 personer omkom i World Trade Center, varav ett stort antal brandmän. 266 personer fanns ombord på de fyra flygplanen.
De 19 kaparna var militanta muslimer och i bakgrunden döljer sig "världens farligaste man" Usama bin Ladin och hans globala nätverk al-Qaida. Organisationer som samarbetar med al-Qaida är bl a Hamas och Islamiska Jihad i Palestina, Hizbollah i Libanon, Islamiska al-Jihad (mordet på Anwar Sadat 1981) och Jama'a al-Islamija i Egypten (förföljelsen av kristna under 1990-talet och Luxor- massakern 1997), Islamiska fronten i Sudan, Väpnade islamiska gruppen i Algeriet, Harakat al-Ansar i Pakistan, Laskar Jihad och Moros islamiska befrielsefronten i Indonesien.Där mord och blodbad planeras och utspelas, där finns också djävulen. Dessa två foton är verkliga och inte manipulerade. Det första fanns med i en video tagen av CNN där man klart kan identifiera ögon, näsa och mun på djävulen i den grågulsvarta röken. Fotot med det andra förfärliga ansiktet togs av frilansfotografen Mark D. Philips, som i sin tur sålde bilden till Associated Press. Mark vidhåller att han inte har manipulerat fotot. Se fler foton här.

Terrorattentaten mot World Trade Center kunde ha blivit avsevärt värre. En vanlig dag arbetar omkring 55000 personer där förutom alla affärsbesökare och turister. En av de jobbar där berättar att hon på väg till arbetet kände en oemotståndlig stark längtan efter kaffe vilket hon aldrig tidigare känt under alla hennes år som en pendlare. Hon stannade för att dricka kaffe och just detta gjorde att hon blev så pass sen att hon kom undan katastrofen. Ett fleral andra personer hade liknande historier att berätta.

Deborah Hickman är förebedjare på Wall Street. Hon berättar att de måndag natt innan i närheten av WTC hade haft förebedjarkväll för regeringen, FN och Wall Street. Tre månader tidigare hade två av förebedjarna sett en syn av en demon med en kedja runt WTC och som drog omkull byggnaderna. De säger att det såg ut som om den kom från en håla under marken. Vi bad men vi kunde inte göra någon uppmärksamhet åt detta, men tror att det kunde ha blivit mycket värre om vi inte hade bett. Hickman berättar också att hon personligen på tisdagen skulle vara på WTC för ett möte kl 9 men på morgonen omkring 5.30 till 6 så talade Herren om för henne att inställa mötet. Jag var lydig men försökte ända att åka till Wall Street. Men Herren tillät mig inte att åka. Jag fick sedan ett telefonsamtal angående det som hänt och vi kunde mobilisera mitt hem som förbedjarcentral.

Marie Doorn arbetar för End-Time Handmaidens i Brussels och berättar om en av sina resor till New York. Hon åkte på en predikoresa och vänner körde henne runt i sin bil. När de hade kört upp mot Manhattan och tittade på World Trade Center som de pekade på så sa Herren till mig: "De (tvillingtornen) kommer inte att stå länge till." Men hon förstod inte och visste viste inte vad hon skulle göra av det. Hon funderade om hon skulle be, men Herren sa ingenting mer, annat än skriv ner det och datera det. Och när hon såg nyheterna om det som hänt kom det över henne: "Vi kunde ha varnat folket". Herren sa då: "Vem kunde du ha varnat? De skulle inte ha lyssnat."

Sujo arbetade på 81 våningen i det första WTC-tornet som träffades - mirakelräddades.

Bill Faye är en evangelist som var gästtalare i en kyrka i Washington söndagen den 9 september, han återvände på måndagen. I sin flygtur tillbaks såg han en kabinanställd som bröt sönder isbitar med en vinflaska. Orolig för hennes säkerhet undrade han om det inte fanns något annat sätt på vilket hon kunde göra detta. Hon blev rörd av han intresserade sig för detta. Han gav henne en evangelietraktat att läsa Hon berättade att det här var den sjätte traktaten som hon hade fått. "Vad vill Gud av mig", frågade hon Bill. "Bara ditt liv", svarade han. Några minuter senare tog hon emot Jesus Kristus som sin personlige Herre och Frälsare. Nästa dagen kraschade samma plan in i World Trade Center. Hon var uppskriven som ett av de offer som var med. (Från He invites.)

11 september 2001 började kriget mot terrorismen och talibanerna

* De muslimska självmordsmän som utförde detta illdåd mot oskyldiga människor som satt i sitt vardagsarbete kan bäst beskrivas med Uppenbarelsebokens vers 9:11 "Som kung över sig har de avgrundens ängel, som på hebreiska kallas Abaddon och på grekiska Apollyon."

* Stora skaror av palestinier i Nablus, Ramallah och Gaza visade skadeglädje och jubel över USA:s tragedi. Den palestinska myndigheten konfiskerade bildmaterialet och de som inte lämnade tillbaks filmbilderna på jublande palestinier hotades med fängelse. Se mpeg-video tagen av CNN med dansande palestinier. Se också punkt 2 i mitten på denna sidan "ARAFAT PRACTICES DAMAGE CONTROL AFTER ANTI-US RALLIES" som ger en tydlig beskrivning på hur palestinierna reagerade efter terrorattentaten.

* Mellanösterns verklighet reviderades av medierna - De palestinska glädjescenerna var inte fejkade och palestinsk polis beslagtog filmmaterial och beordrade kameramän från utländska nyhetsbyråer att sluta filma. Bengt-Ove Andersson i Nya Dagen 011106.

* Både i Libanon och Samarien sköts det med gevär i luften (som är en vanlig gest för att man gläder sig över någonting). I Jordanien delade palestinier ut godis för att man ville visa sin glädje. I Iraks statskontrollerade media uttryckte man glädje och tacksamhet över förstörelsen och att de amerikanska cowboyerna nu fått ta frukten av sin kriminalitet mot hela mänskligheten. Tidningar i Iran anklagade Israel för att ha organiserat attackerna för att dra uppmärksamheten bort från den egna konflikten med palestinierna.

* I Kina var det också många som jublade när de först fick se TV-bilderna på förödelsen av World Trade Center, men president Bush fick stöd av presidenten Jiang Zemin vid Kinabesöket i Shanghai 011019.

* Flera elever på Rosengårdsskolan i Malmö gjorde segertecknet och visade allmän förtjusning över det inträffade i USA.

* Jan Guillou vägrade på bokmässan i Göteborg att delta i tre tysta minuter för de drabbade. Enligt Guillou är det USA som är "den stora massmördaren i vår tid". Tydligen värre än Stalins Ryssland, Maos Kina, Pol Pots Kambodja och Hitlers Tyskland! Köp inga fler böcker av Guillou!

* Attacken mot New York var planlagd årtal i förväg. Redan i mitten av 1990-talet utarbetade Usama bin Ladins nätverk al-Qaida en detaljerad plan för hur flygplan kunde kapas och störtas in i byggnader som World Trade Center - DN 011207.

* al-Qaidas krav inkluderar att staten Israel utplånas, att alla judar dödas och att fundamentalistiska stater upprättas i hela arabvärlden (DN 011031).

* Usama bin Ladin utfärdade 23 februari 1996 en krigsförklaring mot USA och uppmanade i februari 1998 världens muslimer att döda amerikaner, såväl militära som civila, var de än befann sig. Usama bin Ladin har anklagats för att ligga bakom en mängd allvarliga terrorhandlingar, mot World Trade Center 1993, mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania och mot en amerikansk jagare i Jemen år 2000. Dådet mot World Trade Center 2001 ansåg han vara "en bestraffning från Allah". Talibanerna lovade den 30 maj 2001 att de aldrig skulle lämna ut bin Ladin, ett löfte som de hållit, och de kallade honom då för "en stor helig islamisk krigsman". Genom detta är talibanerna medskyldiga till bin Ladins brott mot USA och mänskligheten.

* Who is Osama bin Laden and what does he want? A Biography of Osama bin Laden.

* Profile: Mulla Mohamed Omar - BBC 010918

* Usama bin Ladins familj i Saudiarabien meddelade att de tar avstånd från Usama och fördömer hans gärningar. Det gör också saudiarabiens högste andlige ledare schejk Abdul Aziz al Shaik, Muammar Khaddafi i Libyen och Yasser Arafat. De muslimska ledarna i Indonesien uppmanade dock alla muslimer att gå ut i heligt krig för att kämpa i Allahs fotspår om USA angriper Afghanistan. Usama är född 1955 i Jiddah i Saudiarabien. Hans far var en invandrad affärsman från Jemen och hade 51 barn med 4 hustrur. Själv har Usama fem hustrur med tiotalet barn. Hans femte hustru är dotter till talibanledaren mulla Mohammad Omar med vilken han gifte sig 1998. Usama upprättade 1989 nätverket al Qaida (basen) till stöd för olika islamistikska grupper runt om i världen.

* Förutom att flera av terroristerna utbildat sig på flygskolor i Florida med tyngdpunkten på större passagerarplan så var flera män med arabiskt utseende, varav en tros vara terroristpiloten Muhammad Atta, upprepade gånger intresserade av att veta mer om besprutningsplan. Vilka planer har terroristerna haft med detta? I USA finns 4000 besprutningsplan som vardera kan ta mellan 1000 och närmare 3000 liter kemikalier.

* Ett nytt World Trade Center kostar över 310 miljarder kronor - DN 011010. Men den totala kostnaden för attacken beräknas till minst det dubbla beloppet.

* 010916 - Den talibanska regimen vägrar att lämna ut bin Ladin.

* 010919 - FN:s säkerhetsråd kräver att bin Ladin ska utlämnas.

* Usama bin Ladins brev till omvärlden publicerat i DN 010925: "Vi står bergfast i jihad och följer i profetens fotspår."

* Islamisternas nätverk har blivit globalt - DN 010928.

* Bin Ladins nätverk: Erfarna krigare spridna över världen - DN 010929.

* Terroristpiloten Muhammed Attas testamente - DN 011005.

* Brittiske premiärministern Tony Blair säger sig ha övertygande bevis för Usama bin Ladins skuld - DN011005.

* Söndagkväll 7 oktober inleder USA sina flyganfall mot mål i Afghanistan. Samtidigt manar bin Ladin till ett heligt krig.

* Talibanerna föddes ur en katastrof...och fick näring av religiös fanatism - Nya Dagen 011009.

* Den av hat uppfyllde bin Ladin: "Gud har välsignat en förtrupp muslimer för att förgöra Amerika... må Gud välsigna dem och bereda dem den förnämsta platsen i paradiset." - Nya Dagen 011009

* Hot från militanta muslimer i Pakistan: "För varje död afghan dödar vi två kristna" - Nya Dagen 011010.

* 011011 - Bush ger talibanregimen "en sista chans" att lämna ut bin Ladin.

* al-Qaida hotar med fler självmordsattacker - DN 011013.

* Usama bin Ladin besökte Falun 1971 som 16-åring! - DN 011018. Usama bin Ladins äldre bror Yeslam säger dock till Sunday Times att bilden inte visar Usama utan att personen som utpekas är en annan äldre bror, Saleh, som är ett par år äldre än Usama. (011216)

* 011020 - USA sätter in sina elittrupper i den första markattacken.

* De flesta offer för islamisternas terror är muslimer som inte tror på rätt sätt. Den som bekänner sig till demokrati är en kättare. - DN 011025.

* 011026 - Talibanerna tillfångatar och avrättar pashtunledaren Abdul Haq.

* 18 kristna massakrerades av maskerade män när de firade gudstjänst i den pakistanska staden Bahawalpur - Nya Dagen 011030. Sex män gripna för massakern i Pakistan - Nya Dagen 011031.

* I ett bandat meddelande i TV-kanalen al Jazira 011102 anklagade bin Ladin FN för att vara "ett redskap för förbrytelser mot muslimer" och han uppmanade muslimska länder att bryta med FN. Arabiska ledare som samarbetar med FN ansåg han vara otrogna. Talibanrörelsens ledare Mohammad Omar förklarade via sattelittelefon till BBC 011115 att en "stor" plan snart kommer att sättas i verket för att förgöra hela USA. "Arbetet med planen fortsätter och om Gud vill, kommer den att förverkligas. Men det är en enorm uppgift som ligger bortom mänskliga varelsers vilja och förnuft."

* Usama bin Ladin hävdar att han har tillgång till kärnvpapen och kemiska vapen som kan användas mot USA - DN 011110.

* Usama bin Ladin erkänner terrordåden på ny video: "Om hämnd för mord på vårt folk är terrorism så är historien vårt vittne på att vi är terrorister. Ja, vi dödar deras oskyldiga och det är religiöst och logiskt legalt." - DN 011111.

* Talibanerna förlorar 011109 den strategiska staden Mazar-i-Shariff i norra delen av Afghanistan som har ungefär en halv miljon innevånare. Invånarna firade segern med att på gatorna slå sönder talibanledarnas ljudkassetter. Många män rakade av sig skägget och många kvinnor tog inte på sig den heltäckande slöjan när de gick till marknadsplatserna - DN 011111. 01127 slås ett fånguppror ned utanför Mazar-i-Sharif av Norra alliansen med hjälp av amerikanskt bombflyg - DN011127

* 011113 - Norra alliansen tågade in i Kabul.

* 011113 - Ärkebiskop KG Hammar uttalar sig kritiskt mot USA:s bombningar i Afghanistan. Att Kabul har fallit ändrar inte hans ställningstagande. "Att cicila har dödats är lika fel för det. Vi kan aldrig säga att ändamålen helgar medlen.

* Kabul firade talibanernas fall - DN 011114.

* Kabuls kvinnor fria att visa sina ansikten - DN 01114.

* Brittiska regeringen publicerar material från en talibansk video som man anser bevisar Usama bin Ladins skuld i attackerna mot USA - DN 011114.

* 011115 blir de 8 västerländska hjälparbetarna frigivna efter att ha suttit 3 månader i fängelset i Kabul anklagade för att ha missionerat - .

* Talibanledaren mulla Omar lät bygga en lyxbunker åt sig själv. Usama bin Ladin kom ofta på besök och stannade ofta länge. De flesta människorna i Kabul hyste blott förakt för mulla Omar - DN 011115.

* 011119 mördas fyra journalister i på väg från Pakistan till Kabul.

* 011122 stänger Pakistan talibanernas ambassad i Islamabad.

* 011125 dödas hundratals talibanska fångar under ett uppror i Mazar-i-Sharif.

* 011126 mördas TV4-fotografen Ulf Strömberg, 42 av banditer i staden Taloqan i nordöstra Afghanistan.

* 011127 öppnas ett FN-lett fredsmöte om Afghanistans framtid i Bonn.

* 011203 - USA bombar grottsystemen i Tora Bora begen i östra Afghanistan i jakten på Usama bin Ladin.

* 011205 - Efter åtta dagars förhandlingar i Bonn enas FN-konferensen om Afghanistans politiska framtid, att en ny interimsregering ska börja arbeta 011222.

* Kabulbor gläder sig åt ny regim - DN 011205.

* Talibanerna i Kandahar kapitulerar och mulla Omar flyr till hemlig ort - DN 011207.

* Statsminister Göra Persson känner "stor lättnad" över uppgifterna om talbanernas fall - DN 011207.

* 10 000 människor, majoriteten talibansoldater, kan ha dött i striderna i Kandahar.

* Afghanistankriget har kostat USA någonstans mellan 11 och 23 miljarder kronor för de två första månaderna - Exp 011209.

* Video påträffad i Afghanistan bekräftar att terrorattacken mot World Trade Center var planerad av Usama bin Ladin. Usama säger samma dag som attacken inträffade att han blev förvånad över att båda tornen rasade ända ner till marken och han lovprisar Gud för betydligt större framgång än väntat! - 011209.

* Jättebomb fälld i kriget mot al-Qaida - DN 011210

* Bin Ladins män på väg att ge upp - BBC 011211

* Hamid Karzai avlägger 011222 eden som Afghanistans ledare.

* En skrattande bin Ladin berättar på en video om hur han på radion hörde nyheterna om hur de båda planen träffade World Trade Center - DN101213

* Usama bin Ladin visar med sina ord i videon att han kände till händelserna i förväg, planläggningen av dem och att han stod i ledningen för planerandet av dem:

"Vi var vid (ohörbart) när händelsen ägde rum. Vi hade underrättelse sedan föregående torsdag att händelsen skulle äga rum den dagen. Vi hade avslutat vårt arbete den dagen och radion var på. Det var kl. 17.30 vår tid. Jag satt tillsammans med Dr. Ahmad Abu-al-(Khair). Omedelbart hörde vi nyheterna att ett plan hade träffat World Trade Center. Vi vred radiostationen till nyheterna från Wahington"

"Efter en liten stund, annonserade de att ett annat plan hade träffat World Trade Center. Bröderna som hörde nyheterna var överlyckliga av det."

Vi "talade om det som hände och stannade uppe till klockan fyra, lyssnade på nyheterna som varje gång var lite annorlunda, allihop var mycket glada och sa: Allah är stor. Allah är stor. Vi är tacksamma till Allah. Prisat vare Allah."

Muhammad (Atta) från den egyptiska familjen (al-Qaidas egyptiska gren) ledde gruppen."

"Bröderna som skötte operationen, allt de visste var att de hade en martyrgärning och vi bad var och en av dem att fara till Amerika men de visste ingenting om operationen, inte en enda bokstav. Men de var tränade och vi avslöjade inte operationen för dem förrän de var där och just innan de steg ombord på planen:"

De som tränade till att flyga kände inte de andra. En grupp av människor kände inte den andra gruppen."

På grund av några personers drömmar var bin Ladin ibland orolig för att hemligheten skulle bli uppenbarad i förväg. Ovanstående är hämtat från den videoöversättning som getts ut av USA:s försvarsdepartement som en pdf-fil.

* al-Qaida har studerat användning av kärnvapen, biologiska och kemiska stridsmedel. Tester av kemiska stridsmedel har även utförts på djur - DN 011229.

* 22 december 2001 greps den brittiske skobombaren Richard Reid med sprängämnen i en sko på ett plan på väg från Paris till Miami när han försökte tända på en stubin kopplad till sprängämnet som han hade i skon. Han övermannades av passagerare och besättning och planet togs ner i Boston. Riskerar nu fem livstidsstraff.

* 15-årige Charles offrade livet för terrorledaren bin Ladin - Ab 020107.

* 020108 - 3128 personer anges som omkomna eller saknade efter terrordåden mot USA.

* Pakistans president Pervez Musharraf hävdade 020118 att Usama bin Ladin sannolikt är död eftersom han inte fått den dialysbehandling han behöver. - DN 020118. Enligt Expressen 020423 så är inte bin Ladin njursjuk. Khaled Batarfi, chefredaktör för den saudiarabiska tidskriften al-Medina var en gång lekkamrat och bästa vän till bin Ladin. Han säger sig ha talat med både bin Ladins mamma och hans syskon, och de säger att han inte är njursjuk.

* USA kan tvingas att lämna Saudiarabien på grund av hemmaopinionens växande missnöje mot USA:s närvaro. - DN 020119.

* Vilka värden bär upp ärkebiskop Hammar? Per Ahlmark kritiserar K G Hammar för hans inkonsekvens i Afghanistankriget. - DN 020121.

* 020121. Givarkonferensen i Tokyo, med deltagande av 61 länder, beslöt att ge omkring 40 miljarder kronor i stöd till att bygga upp Afghanistan under de närmaste fem åren. Sverge kommer att bidra med en miljard. Utbildning, sjukvård och jordbruk är de områden där det finns störst hjälpbehov. Andra behov är vägar, vatten, avlopp, sjukhus och att få bort de 10 miljoner minor som finns utströdda över landsbygden.

* I en TV-intervju som al Jazira gjorde med bin Ladin i Kabul omkring oktober/november säger han: "Om det är terrorism att sporra människor till dessa handlingar, och om det är terrorism att döda dem som dödar våra söner, ja då bär historien vittnesbörd om att vi är terrorister."

* 020208. Talibanregimens utrikesminister Wakil Ahmed Mutawakkil överlämnade sig till de amerikanska styrkorna i Kandahar.

* Allt kärvare mellan USA och Saudiarabien. DN 020214.

* 020215. al-Qaida tros ha fått en ny ledare genom före detta tredjemannen, Abu Zubaydah. Han är av palestinsk börd.

* 020220. Den italienska polisen grep fyra misstänkta marockanska islamistiska terrorister söder om Rom. De tros ha planerat att förgifta Roms dricksvatten. När de greps hade de på sig fyra kilo av det livsfarliga ämnet cyanid och den karta över Roms underjordiska dricksvattenreserver. På kartan var den amerikanska ambassaden speciellt utmärkt. De tros ha anknytning till al-Qaida. I närheten av den amerikanska ambassaden upptäcktes en underjordisk gång där polisen misstänker att terrorister hade tänkt placera en "kemisk bomb".

* 61 procent av invånarna i muslimska länder tror inte att terrordåden den 11 september mot USA utfördes av araber! - Nya Dagen 020228.

* 020308 - Bara 18 procent av befolkningen i muslimska länder tror att det var araber som stod bakom angreppet på World Trade Center. Jerusalem Post skriver 020308 om en opinionsundersökning som offentliggjorts i USA Today. 9924 personer har tillfrågats i personliga intervjuer om vad de trodde om terrorhandlingen i USA 11 september. De utfrågade var bosatta i Saudiarabien, Iran, Pakistan, Indonesien, Turkiet, Libanon, Kuwait, Jordanien och Marocko. Undersökningen gjordes i dec. 2001 och jan. 2002. Fastän nyhetsmedierna har omtalat att 15 av de 19 kaparna var från Saudiarabien, trodde bara 18 procent av de tillfrågade att det vara araber som företog angreppen. Många lade skulden på Israel och USA.

* 020320 - USA varnar för att de resterande talibanerna kommer att omforma sig till gerillakrigföring.

* 020324 - USA, Storbritannien och den afghanska interimsregeringen kommer att samverka för att förstöra Afghanistans opiumvallmofält, för att därigenom minska ner heroininflödet till västvärlden. Bönderna ska få betalt om de övergår till annan gröda, om de vägrar kommer fälten att brännas.

* 020317 - Granatattack mot internationell kyrka dödade fem personer - Nya Dagen 020319

* En grupp afghanska talibaner har gripits som misstänkta för dådet 020317 mot kyrkan i Pakistan. - Nya Dagen 020328

* Bevis mot bin Ladin i ny video. - DN 020416.

* Våld och kaos präglar vardagen i Afghanistan. - DN 020417.

* En talesman för al-Qaida, Sulaiman Abu Ghaith, framför på en videoinspelning som blev känd 020417 att organisationen ligger bakom terrorattacken mot New York genom att den lyckades slå till mot de otrogna "mot deras själva källa som dag och natt öppet bekämpar islam".

* al-Qaida bakom Djerba-explosionen - den svåra explosionen vid synagogan på den tunisiska turistön Djerba där 15 personer dog. - Nya Dagen 020417

* Den provisoriska afghanska regeringen har hittills i sin kamp mot opiumproduktionen förstört nästan 100 ton råopium, men 2600 ton kan ändå bli skördade! - DN 020420.

* 020517 - Mohammad Omar bekräftar i en intervju i den arabiska tidnigen al-Sharq al-Awsat och som ska ha gjorts i en bergsområde i Afghanistan att Usama bin Ladin fortfarande är i livet. Mulla Omar säger: "Vår eld ska nå Vita huset... vi anser inte att kampen är över i Afghanistan, i Palestina eller i något annat islamiskt land."

* Al-Qaida erkände attack mot tunisisk synagoga där 16 människor dödades varav 11 tyskar. - DN 020518.

* USA varnar för ny attack och pekar ut fem "skurkstater" som möjliga leverantörer av ämnen till kärnvapen och kemiska och biologiska stridsmedel. De fem är Irak, Iran, Syrien, Libyen och Nordkorea. - DN 020521.

* Radioaktivt bombdåd avvärjt i USA - DN 020610.

* Al-Qaida tar på sig skulden av terrorattentatet på Bali som krävde minst 184 människoliv. På en websida som tidigare använts för att ta på sig attentat skriver man "Genom att försöka slå till mot amerikanska plan i Saudiarabien och genom att attackera en judisk synagoga i Tunisien, förstöra två fartyg i Jemen, attackera fialkabasen i Kuwait, och genom bombattacker mot nattklubbar och horhus i Indonesien, har al-Qaida visat att det inte har några betänkligheter mot att gå till attack i arabiska och muslimska länder."

* al-Qaida-ledaren Khalid Shaikh Mohammed i Rawalpindi - Ab 030303.

* E-post avslöjade terrorledaren - Ab 030304.

* Handskrivet brev kan tyda på att bin Ladin lever - Ab 030305.

* bin Ladins terrorister tänkte skjuta ner passagerarplan från Legoland - Ab 030420.

* al-Qaida stoppades. Ett litet plan – fyllt med sprängmedel – skulle kraschas mot det amerikanska konsulatet i Pakistan. - Ab 030503.

* Är Bin Ladin död? - Exp 030509.

* Usama bin Ladin tvingades amputera vänsterarmen efter bombanfallen mot Tora Bora - Exp 030510.

* Thabet bin Qais - ny ledare för al-Qaida? Exp 030510.

* al-Qaida bakom terrordådet i Riyadh. Ab 030513.

* 29-årig saudier pekas ut som ansvarig för bilbomberna i Riyad. Ab 030514.

* Saudiarabien - plantskolan för al-Qaidas terrorbombare. Ab 030514.

* I Saudiarabien rekryterade al-Qaida den överväldigande delen av självmordssoldaterna från den 11 september 2001. Ab 030514.

* Bin Ladins nya hotbrev. Exp 030514.

* I Marocko greps på lördagen 33 misstänkta för självmordsattentaten som krävde minst 41 människoliv. Ab 030518.

* Fyra al-Qaida-bombare gripna i Saudiarabien. Ab 030518.

* bin Ladins andreman uppmanar muslimer slå till mot Amerika, England, Australien och Norge. Ab 030521.

* Video varnar för nya al-Qaida-dåd. Terrororganisationen tar på sig ansvaret för dåden i Riyadh och Casablanca. Ab 030622.

* Terrorexpert varnar för al-Qaida ” Har 800 medlemmar som är redo att slå till” Ab 030623.

* Usama bin Ladin lever. Ab 030818.

* Usama bin Ladin lever - och han vill använda biologiska vapen mot USA. Ab 030831.

* Hjärnan bakom attacken mot WTC avslöjar: Vi skulle kapa tio flygplan. Ab 030922.

* New York bygger ny skyskrapa, Freedom Tower, som blir uppåt 640 meter. Jättebygget ska vara klart 2008. Ab 031011.

* Endast 2 749 dog vid terrordådet mot World Trade Center. Ab 040124.

* Omkring 200 döda och 1430 skadade i bombattentat i Madrid. al-Qaida tog på sig attentatet. Ab 040311.

* Egyptiern Ayman al-Zawahiri har trätt fram som terrornätverket al-Qaidas ledare på fältet, medan Usama bin Ladin mest har blivit en galjonsfigur. DN 040501.

* al-Qaidas ursprungliga plan inför terrordådet var tio kapade flygplan. Ab 040617.

* Islamister hotar döda FN-arbetare i Kabul. Dagen 041029.

* bin Ladin hotar USA med fler attacker. Ab 041029.

* bin Ladin hyllade Sverige i talet. Expressen 041030.

* Den ekonomiska notan för 11 september går på 270 miljarder kronor. Ab 041109.

* FN varnar för nya angrepp från al-Qaida. Det är bara en tidsfråga innan de lyckas genomföra en ny attack, enligt en ny rapport. Ab 050216.

* bin Ladin och al-Zarqawi inleder samarbete. Tillsammans ska de attackera USA:s fastland. Ab 050301.

* En av Usama bin-Ladins närmaste män har tillfångatagits i Pakistan, Abu Faraj al-Libby. Ab 050505.

* Bin Ladin ville förgifta kokainister. Corren.se 050727.

* Bin Ladin rör sig sig i klankontrollerade områden i Pakistan. SvD 050913.

* Terrorchefen Abu Hamza Rabia i al-Qaida dödad i Pakistan. AB 051203.

* Usama bin ladin trodde först inte på idén att krascha flygplan i byggnader. Men han lät sig övertygas. AB 060402.

* Baitullah Mehsud i Pakistan: "Snart ska vi genomföra en attack i Washington som kommer att förbluffa världen!" I andra samtal ska han även ha specificerat målet: Vita huset. Han är ledare för Pakistans talibaner och nära allierad med mulla Omar, han som fortfarande leder Afghanistans talibaner. Expressen 090407.

* Mulla Omar: ”Segern är nära”. ”Vår islamiska nations seger över de otrogna inkräktarna är nära” DN 100908. Omar tros gömma sig i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan.

* Usama bin Ladin död i Pakistan - miljonärsbarnet som blev fruktad terrorist. DN 110502.

* Ledaren är död - ideologen, den egyptiske läkaren Ayman al-Zawahiri är kvar och kan ta över. Dagen 110503.

* Om man verkligen vill halshugga al-Qaida är det drogerna man ska jaga, inte en saudier i femtioårsåldern. DN 110506.

* bin Ladin-dokument avslöjar finansiellt ansträngt al-Qaida. DN 110702.

* bin Ladin skulle aldrig tas levande. Utförlig beskrivning hur det gick till när bin Ladin till sist dödades den 2 maj 2011. DN 110802.

* NY minns, sörjer och går vidare. One world trade tower växer med en våning i veckan. Som färdigbygd är den sju meter högre än originalen. Världen idag 110912.

* ”Ingen eldstrid när bin Ladins gömställe upptäcktes”. Dagens Nyheter 111107.

* Terrororganisationen al-Qaida planerar attentat mot europeiska höghastighetståg. Bland annat genom att placera ut sprängladdningar på tåg och i tunnlar, eller på spår och kablar för att sabotera strömförsörjning till tågen. Dagens Nyheter 130819.

* al-Qaida väljer ny väg för terrorn. Al-Zawahri säger att attackerna mot USA ska genomföras "här och där" för att på så sätt tvinga USA att öka sina utgifter till försvaret och säkerhetsarbetet. Han uppmanar sina anhängare att slå till så att USA och dess allierade ska känna att de är under attack överallt. Dagens Nyheter 130914.

* Ny talibanledare valdes i Pakistan. De pakistanska talibanerna har utsett den radikala muslimpredikanten Maulana Fazlullah till sin nye ledare, efter Hakimullah Mehsud som dödades i en amerikansk drönarattack förra veckan. Fazlullah är mest känd för att ha lett talibanernas brutala styre i Swat-dalen, innan armén drev bort honom och hans män år 2009. Yle 131107.

CNN:s Videoarkiv

Mjältbrandsterrorismen

Anthrax /malignant edema, woolsorter's disease/

Utredare tror att vågen av mjältbrandsattacker är ett verk av extremister från USA utan anknytning till Usama bin Ladin - Sydsvenskan 011027.

Fyra av mjältbrandsbreven har postats i Trenton, New Jersey och adressen har skrivits med samma sorts något barnsliga stora bokstäver - DN 011118.

Bioterrorism - Bakterier och virus lömska vapen i händerna på terrorister - DN 010922.

Amerikansk militär framställde mjältbrandssmitta - DN 011213.

Profetior

Falsk Nostradamus-profetia spreds på nätet någon dag efter terrorattacken mot USA - DN 010914

Profetior om Afghanistan från 1998:
"Sannerligen, Herren, Herren gör alls intet utan att ha uppenbarat sitt råd för sina tjänare profeterna", heter det i Amos 3:7. Erich Reber är en profetiskt utrustad pastor från Schweiz som i en vision (1998) såg mestadels unga människor fara över bergigt land till Afghanistan. När de kom fram sprang de unga människorna diciplinerat ut för att öppna dörrar för Jesus. Det var som vid invasionen av Bretagne under andra världskriget. Det var en andlig blixtaktion. Det tillfälliga arbetet och öppningen varar bara en kort tid. Helande komer att spela en stor roll genom denna rörelse, som spred sig som en löpeld. Det började inte i huvudstaden Kabul, utan i obetydliga byar, enligt Reber. Reber tolkade detta som ett upprop till den världsvida kristenheten att förbereda sig för en kort evangelisk öppning i Afghanistan. De kristna böra vara beredda och inte låta detta historiska tillfälle få passera förbi.

Två kristna från Schweiz besökte sedan en missionskonferens i Pakistan och de hade Erich Rebers profetia i baktankarna. Vid ankomsten till Pakistan frågade en missionsledare dem om de kände Reber. En sydafrikansk förebedjare hade nämligen fått exakt samma profetia om Afghanistan som Reber, nämligen att landet snart skulle öppnas för en kort tid, och att unga människor snabbt skulle sprida evangeliet i bergslandet genom jeepar. Några sydafrikanska kyrkor tog till sig profetian och uppmuntrade unga människor att förbereda sig för detta, de är nu över 60 stycken. Två av sydafrikanerna var med på missionskonferensen och kunde bekräfta förhållandena.

Upplevde hur Guds Ord skulle genomsyra Afghanistan
Jag såg på nyheterna senaste kvällen (2001-10-16) kort som släpps ner i Afghanistan från Amerika, som visade en amerikan och en afghan som skakade varandras händer. Senaste natten hade jag en livlig bild av Guds Ord som släpptes ner över nationen. Det var i form av skriftställen skrivna på kort som övertäckte landet så att det blev vitt på grund av den stora mängden. Jag såg sedan Ordet som genomsyrade landet, absorberade det in i sina djup. Jag kände att detta var en uppmuntran från Herren att bedja Ordet in i nationen, att mycket händer i den andliga världen och att det kommer att bli frukt! Jag förnam den storslagna kraften från Gud och Ordet som genomtränger ett område som människor inte kunde. Jes. 55:10-11 " Liksom regnet och snön faller från himlen och inte återvänder dit förrän det har vattnat jorden och gjort den fruktbar och ger säd till att så och bröd till att äta, så skall det vara med ordet som går ut från min mun. Förgäves skall det inte vända tillbaka till mig utan att ha verkat vad jag vill, och utfört det vartill jag har sänt ut det."
Karen Frith (New Zealand)

Dayna Curry var en av de 8 västerländska hjälparbetarna som blev frigivna efter att ha suttit 3 månader i fängelset i Kabul. På en missionskonferens i början på december 2001 berättade hon om vad Gud nu gör i Afghanistan. "What the enemy meant for evil, God meant for good."

A Vision: The Spear Wound In Jesus' Side and The Terrorist Attack Against USA

En inflytelserik mulla i det startk muslimska Afghanistan blev omvänd till kristen tro, sedan han lyssnat till IBRA:s kristna radioprogram. Trots fara för eget liv hade han inom kort fört drygt tusen familjer till frälsning. För detta mördades han. - Nya Dagen 020312.

Tillbaks till: första sidan