Situationen i Ryssland- och Kinaregionerna år 2003

Religionslag i Bulgarien diskriminerar minoritetskyrkor.

Rokad planerad i den kinesiska ledningen

Kina har valt en ny president, Hu Jintao, 60, som efterträder den avgående Jiang Zemin, 76, i mars 2004. Hu är nu vice president. Jiang Zemin i sin tur valdes till den högsta militära posten och behåller därmed greppet över militära och utrikes frågor. Wu Bangguo, 61, valdes till ordförande i Folkkongressen och ersätter Li Peng. Ingenjören Hu Jintao spelade en nyckelroll i nedtryckandet av tibetanska frihetsdemonstrationer 1989 och fick en plats i politbyrån 1992. Han anses dock vara något mer reformvänlig än Jiang Zemin, men förväntas inte visa mycket av detta så länge Jiang Zemin finns kvar i ledningen. Zeng Qinghong, född 1939, valdes till vice president, han har varit Jiang Zemins närmaste medarbetare under lång tid.

Den niomanna junta som nu utgör det styrande rådet består av Hu Jintao, Wen Jiabao, 60, som förväntas efterträda premiärministern Zhu Rongji i mars 2004. Zeng Qinghong, 63, som kommer att vara den tredje personen i ledningen framöver. Wu Bangguo, 61, som förväntas ersätta Li Peng i mars 2004. Huang Ju, 64. Luo Gan, 67, utbildad i Östtyskland, känd för sina. krafttag mot Falun Gong och andra inte godkända rörelser i samhället. Jia Qinglin, 62, en nära vän till Jiang Zemin i över 30 år. Wu Guanzheng, 64, känd som en moderat med reformisttendenser. Li Changchun, 58 och yngst och känd för att sätta upp en av de första börsmarknaderna i mitten på 1980-talet.

Nu är Frälsningsarmén i Moskva erkänd som en laglig religiös organisation. Nya Dagen 2003-04-30.

China-Taiwan. NewsMax.com.

Russia. NewsMax.com.

The problem with bombing North Korea's nuclear facilities isn't what we'll hit -- it's what we'll miss. The New Republic March 24, 2003.

Nordkorea har för första gången officiellt medgett att landet anstränger sig för att skaffa kärnvapen. Exp 030609.

Life in the secret state North Korea. BBC1 010901.

President Lukashenko - Europe's last dictator? BBC1 010910.

Nordkorea påstår sig vara redo att genomföra ett kärnvapenprov. Ab 010726.

Kim Jong-il's egensinniga begär är ingredienser i en memoarbok om Nordkoreas ledare. Washington Post 030710.

Trakasserier och arresteringar av kristna i Kina har ökat markant de senaste månaderna. Nya Dagen 030924.

Attityden mot religiösa har blivit hårdare i Kina. Nya Dagen 030924.

Dalai Lama får av de ryska myndigheterna inget visa till Ryssland. Orsaken är att Ryssland inte vill stöta sig med grannen Kina. Det är tredje gången Dalai Lama fått avslag. Det var det i stort sett buddhistiska Kalmuckien som stod som inbjudare och ankomsten skulle ha skett 030925.

Kina varnade den 28 november 2003 för att man var allvarligt oroade av ett folkomröstningslagförslag som passerat i Taiwans parlament och att man aldrig skulle tolerera självständighet för ön. "Vi motsätter oss med fasthet vem som än använder sig av folkomröstningsprincipen för att genomföra självständighet för Taiwan. Det finns bara ett Kina i världen och Taiwan är en oskiljaktlig del av Kinas heliga territorium." Det sades först att förslaget gjorde det möjligt att göra en folkomröstning i ett känsligt ämne som självständighet och ändring av Taiwans namn, men att det fanns hinder som skulle göra sådana ändringar svåra att uppnå i praktiken. Ett sådant hinder är att Kina tidigare har hotat med krig om Taiwan utropar självständighet. Det förslaget i själva verket verkar handla om är en folkomröstning den 20 mars 2004 där väljarna ska kräva att Kina upphör med att hota ön och ta bort hundratals av missiler som är riktade mot Taiwan, men en talesman för presidenten sa att folkomröstningen kan inställas om Kina grupperar om missilerna och tar avstånd från att hota landet med vapenmakt.

David Wilkerson profeterade frihet över Vitryssland

När David Wilkerson i juni 2001 besökte Moskva så började han gråta över att mötesfriheten rätt snart skulle komma att vara över: "Det kommer en tid, då möten sådana som det här inte längre hålls. Därför måste Gud verka nu." Och sedan började han gråta (se Notiser över Ryssland och Kina 2002).

Dock var budskapet ett annat över Vitryssland när han i början på oktober 2003 besökte Minsk och talade till omkring 3000 pastorer. Wilkerson profeterade i ett av mötena: "På Frihetstorget står statyn av Lenin. Statsöverhuvudet har på nytt gett torget namnet Lenintorget. I kommande dagar kommer statyn att lyftas ner av en lyftkran. Regeringen kommer att falla och det blir frihet i Vitryssland. Hundratals församlingar kommer att grundas och Guds Ande kommer på ett starkt sätt att verka." (Media Mission Nov/Dec 2003)

Belarus Dictator Tightens Grip With New Restrictions on Religious Groups. In 1995, Lukashenko sparked a major controversy when, in an interview with a German newspaper, he praised Adolf Hitler for creating a strong German state and compared his own role to that of the Nazi leader.Crosswalk 030905.

Ryssland på väg mot katastrof

 • Enligt FN:s statistik finns det idag ca 5 miljoner narkomaner i Ryssland. Enligt Rysslands Inrikesministerium är de redan 10 miljoner, vilket är närmare 7 procent av befolkningen.
 • Större delen av narkomanerna började använda tunga droger som 13 till 14-åringar. 80 procent av missbrukarna är under 30 år.
 • Under de senaste 10 åren har antalet döda i överdoser ökat 12 gånger, bland barnen 42 gånger.
 • Idag beräknas det finnas 7 500 organiserade knarkligor i Ryssland.
 • Fler än 300 laboratorier producerar syntetiska droger.
 • Varje år registrerar sjukhusen och socialmyndigheterna ungefär en halv miljon nya droganvändare.
 • 40 procent av den manliga befolkningen är alkoholister, medelåldern för pojkar som regelbundet dricker alkohol har sjunkit till 12,5 år, för flickor är motsvarande ålder 13 år.
 • Enligt vicepremiärministern Valentina Matvienko har Ryssland en miljon gatubarn. Enligt statens statistikbyrå är de 4 miljoner.
 • 300 000 barn under 16 år har försvunnit.
 • I Moskva finns det mer än 50 000 barn mellan 3 och 14 år som är involverade i sexaffärer. För en del familjer började prostitutionen som ett sätt att överleva fattigdomen.
 • Under de senaste 5 åren har antalet 15 till 17-åringar som insjuknat i syfilis ökat 47 gånger.
 • 43 000 personer under 25 år har insjuknat i AIDS.
 • I skolinternat för barn gör 60 procent av barnen något brottsligt och 10 procent gör självmord.
 • Till detta kan tilläggas den ökande korruptionen och kriminaliteten. Hur reagerar Rysslands massmedier, TV och radio på detta? Genom att öka på sändningarna av underhållning och program som drar ner moraliskt tänkande! (Media Mission Nov/Dec 2003).

Ryska försvaret använder sig av astrologi

Var tredje månad görs en summering av astrologiska prognoser som förutsäger platser och datum av framtida skärskilda händelser och som sänds från St Petersburgs örlogsvetenskapliga forskningsinstitut (St. Petersburg Naval Scientific Research Institute) till Ryska försvarsministeriets generalstab. Förutsägelserna inkluderar flygmaskinskrascher och skeppskatastrofer och örlogsastrologerna har ett imponerande träffresultat. Kapten Alexander Buzinov är chef för den astrologiska enheten. Han säger (Jan.1998) att hans arbete var ämnat att överlämna förutsägelser hellre än att försöka avvärja katastrofer. Buzinov säger vidare att teamet förutser att Ryssland inte kommer att möta någon betydande militär konflikt fram till år 2005, men att omkring 2005-2006 säger han outgrundligt att "Ryssland kan mycket väl finna det användbart att ha en seriös armé". Försvarsministeriet har vägrat att uttala sig om denna historien. Free Republic 1998-01-22.

I en artikel i Pravda 2003-03-10 säger partiet Yablokos vice ordförande Arbatov när han talar om den ryska generalstaben: "Utan tvivel är det uppenbart att precis som tidigare så anses det största hotet mot Ryssland vara USA och NATO. Generalstaben förutser ett globalt kärnvapenkrig och väntar sig storskaliga militära aktiviteter." Har Generalstaben fått denna förutsägelse från astrologerna? Astrologi är en ockult spåkonst och som sådan verksamhet mer än farlig om den används på så hög nivå där till och med kärnvapen ingår. Generalen Viktor Yakovlev som är befälhavare för de strategiska robotstyrkorna säger i ett uttalande: "Jag tror att den (astrologin) är en rätt så seriös vetenskap. Den hjälper oss att skjuta upp rymdskepp, missiler, vi använder den i stor omfattning för att förhindra självmord bland personalen. Experiment visar att det är orimligt att förkasta den. Vår uppskattning är att förutsägelser är vanligtvis bestyrkta upp till 70-75 procent."

Den i USA avhoppade ryske översten Stanislav Lunev (som hoppade av 1992) berättade 1999 att det finns en gemensam rysk-kinesisk militär plan och att den ryska generalstaben då fortfarande var förpliktigad att strida och vinna ett kommande kärnvapenkrig mot USA. Men det skulle bli en del förändringar. De ryska trupperna skulle inte längre vara ansvariga för en uppföljande invasion av de nedre 48 staterna (USA:s fastland). Ryska trupper skulle vara ansvariga för att ockupera Alaska och delar av Kanada. Kineserna skulle ges ansvaret för att ockupera USA:s fastland.

Richard Maybury myntade 1996 termen Nya Axeln. Den är inte bara begränsad till Ryssland och Kina som signerade ett vänskapsfördrag i juli 2001 och öppet deklarerade sina förenade strategiska intressen mot USA, men den inkluderar även flera andra nationer som står i en hemlig allians mot USA och de NATO-allierade staterna. Han räknar upp 12 länder, bland andra Iran, Irak, Nordkorea, Syrien, Libyen och Cuba, samt att dessa hjälper varandra. Det ligger i dessa länders system att involvera USA i multipla krig med de mindre axelstaterna först: först i Afghanistan och sedan nu Irak, sedan kanske Iran och Nordkorea och till sist Taiwan i en stor konflikt med Kina vilket i sin tur gör det möjligt för Ryssland att slå till med ett blixtkrig mot Europa och Nordamerika (tredje världskriget).

Resultatet av ryska dumavalet

Ryska parlamentsvalet den 8 december 2003 blev en storseger för Putin. Det parti som stöder honom United Russia (Enade Ryssland) fick 37,1 procent. Dess slogan före valet var "Tillsammans med presidenten". Partiet skapades före förra valet 1999 för att hjälpa Putin att vinna valet.

Det patriotiska Motherland (Fosterlandet) som gick ut med kommunistiska och nationalistiska slagord fick 9,1 procent, ett parti som Kreml skapat för att dra röster from kommunisterna.

Kommunistpartiet gjorde ett stort bakslag och fick endast 12,7 procent, mot 24 procent vid förra valet.

Ultranationalisten Vladimir Zhirinovskys parti, som stöder Kreml i nyckelfrågor, fick 11,6 procent.

Kreml kan om man vill nu troligen få 2/3 majoritet för att ändra konstitutionen så att Putin kan fortsätta en tredje period som president.

De demokratiskt inriktade partierna SPS (Högerunionen) och Jabloko åkte ur duman och övriga partier lyckades inte att klara 5-procent spärren.

109 miljoner var röstberättigade. De fyra vinnande partierna får dela på hälften av de 450 ledamöterna. De övriga 225 platserna fylls med individuella kandidater valda i enmandatsvalkretsar.


Tre baptistpastorer i Vitryssland har bötfällts för oregistrerade religiösa samlingar. Församlingarna tillhör International Union of Baptist Churches (IUBC), och de har dömts enligt den nya religionslagen som olagliggör systematiska oregistrerade religiösa samlingar. Viktor Yevtyukhov dömdes att betala $40 i december 2003 för att ha lett en församling i byn Zamoshye. Också i december dömdes Oleg Kurnosov till $8 for att ha hållit ett kvällsmöte i sitt eget hem i Dubrovno i Vitebsk-regionen. I januari ålades Konstantin Yevtyukhov att ta ner skylten "Bönhus" från utsidan på sitt hus, han har vägrat göra detta. Och Konstantin Yeremeyev har dömts till $12 i böter för att han inte lyckats registrera sin församling. Genomsnittslönen i Vitryssland är $128. (040210).

Belarus Cracks Down on Churches. Crosswalk 040225. 

Tillbaks till: första sidan om Ryssland