Människor och tro i P1 har utfrågat partiledarna om deras tro
 


Lars Ohly (v): Prästson, tror inte på Gud, betecknar sig vara så nära ateist man kan vara. Jesus är ingen förebild för honom. Tycker att religiösa friskolor ska förbjudas och att Åke Green borde ha blivit dömd. Kritisk till att familjen som begrepp är så snävt, ingen familjebildning får sättas framför någon annan.

Göran Persson (s): Persson får frågan: Är Gud närvarande i din vardag? Person svarar: Ja och vad är det? Det är en bra fråga. Jag är inte en sådan bekännande kristen som går runt och ber till Gud, men jag känner väldig stark hemortsrätt i Svenska kyrkan.

Maria Wetterstrand (mp): Tror på Gud ibland, men har inte haft något behov att be till Gud på senare tid. Är medlem i Svenska kyrkan. Tror att jorden kommit till av en slump.

Maud Olofsson (c): Tror på Gud, tillhör Svenska kyrkan. Har fått sin tro från barndomen genom uppväxten i Örnsköldsvik. Har heliga Birgitta som sin förebild. Ber inte så ofta till Gud. Homosexuell kärlek och heterosexuell kärlek är lika fin. Religiöst citat som hon vill dela med sig av "Allt vad I viljen människorna skolen göra mot eder skolen I och göra mot dem."

Lars Leijonborg (fp): Tror på Gud, uppvuxen i ett kristet hem och medlem i Svenska Missionskyrkan där hans pappa också var pastor. Tror på evolutionsläran och att Darwin hade rätt. Alla världsreligioner omfattar samma grundläggande värden som den kristna etiken. Har gjort vapenfri tjänst.

Göran Hägglund (kd): Tror på Gud. Föräldrarna är engagerade kristna (pingstvänner). Hägglund har varit pingstvän i sin ungdom men är nu endast medlem i Svenska kyrkan. Ser Pingströrelsen som en väckelserörelse inom Svenska kyrkan.

Fredrik Reinfeldt (m): Tror inte på Gud och är inte med i Svenska kyrkan.

- - - - - - - - - - - - - - -

Stefan Swärd (ordförande i Evangeliska frikyrkan) tar i en debattartikel i Dagen 060921 upp dessa problemställningar. Det kristna hjärtefrågorna kommer inte automatiskt att lyftas fram genom den nya regering vi fått med en ateistisk statsminister.

Stefan Swärd: Politik kan inte göra Sverige kristet. Den kristna församlingen är kallad till att vara en profetisk motkultur i ett sekulariserat samhälle. Det uppdraget gäller oavsett om vi har en röd eller en blå regering. Dagen 061005

 

Tillbaks till www.tidenstecken.se