Den förmögne mannen och hans son - en bild av den kristna tron

En förmögen man och hans son tyckte om att samla på sällsynta konstverk. De hade allting i sin samling, från Picasso till Raphael. De kunde ofta sitta tillsammans och beundra de storartade konstverken. När Vietnamkonflikten bröt ut, drog sonen ut i kriget. Han var mycket tapper och dog i strid medan han räddade en annan soldat. Fadern blev underrättad och sörjde djupt sin ende son.

Omkring en månad senare, strax före jul, så knackade det på dörren. En ung man stod vid dörren med en stort paket i sina händer. Han sa: "Sir, du känner inte mig, men jag är den soldat för vilken din son gav sitt liv för. Han räddade många liv den dagen, och han höll på att bära mig till säkerhet när en kula träffade honom i hjärtat och han dog omedelbart. Han talade ofta om dig och din kärlek för konst.

Den unge mannen sträckte fram paketet. "Jag vet att det är inte så mycket. Jag är inte precis en stor konstnär, men jag tror din son skulle ha velat att du fick den här."

Fadern öppnade paketet. Det var ett porträtt på hans son, målad av den unge mannen. Han stirrade i respekt på det sätt soldaten hade tagit till fånga hans sons personlighet i målningen. Fadern var så dragen till ögonen att hans egna ögon tårades.

Han tackade den unge mannen och erbjöd sig att betala honom för bilden. "O nej sir, jag kan aldrig betala tillbaka vad din son gjorde för mig. Det är en gåva."

Fadern hängde porträttet över sin spiselkrans. Varje gång som besökare kom till hans hem tog han dem för att se porträttet på hans son innan han visade dem någon av de andra stora verken han hade samlat.

Mannen dog ett fåtal månader senare. Det blev en stor auktion med hans tavlor. Många inflytelserika människor hade samlats, upphetsade över att se de underbara tavlorna och få ett tillfälle till att köpa någon till sin egen samling.

På plattformen satt målningen av sonen. Auktionsförrättaren dunkade till med klubban. "Vi börjar budgivningen med bilden på sonen. Vem vill ge ett bud på den här bilden?"

Det var tyst. Sedan kom en röst från den bakre delen av rummet som ropade: "Vi vill se de berömda målningarna. Hoppa över den där."

Men auktionsförrättaren envisades: "Vill någon bjuda på den här målningen? Vem börjar budgivningen? 100 dollar? 200 dollar?

En annan röst ropade argt: "Vi kom inte hit för att se den målningen. Vi kom hit för att se Van Gogh och Rembrandt. Gå vidare med de verkliga buden!"

Men auktionsförrättaren fortsatte: "Sonen! Sonen! Vem tar sonen?"

Slutligen, kom det en röst från längst bak i rummet. Det var mannens och sonens trädgårdsmästare sedan lång tid tillbaks: "Jag ger 10 dollar för målningen." Som en fattig man, så var det allt han hade råd med.

"Vi har 10 dollar, vem vill bjuda 20 dollar?"

"Ge det till honom för 10 dollar. Låt oss se mästarna."

"10 dollar är bjudet, vill någon bjuda 20 dollar?"

Folksamlingen började bli arga. De ville inte ha sonens bild. De ville ha de mer värdefulla investeringarna för sina samlingar.

Auktionsförrättaren dunkade med klubban. "Gå bort, ett, två, SÅLD för 10 dollar!"

En man som satt på andra raden skrek: "Nu, låt oss gå vidare med samlingen."

Auktionsförrättaren lade ner sin klubba. "Jag är ledsen, auktionen är över."

"Men alla tavlorna då?"

"Jag är ledsen. När jag kallades till att hålla auktionen, fick jag veta ett hemligt villkor i testamentet. Jag hade inte tillåtelse till att avslöja villkoren förrän nu. Endast sonens målning skulle auktioneras ut. Vem än som köpte den målningen skulle ärva den kompletta egendomen, inkluderande målningarna. Mannen som tog sonen får allting!"

Gud gav sin son för 2000 år sedan till att dö på ett grymt kors. Mycket likt auktionsförrättaren är Hans budskap idag: "Sonen, sonen, vem tar emot sonen?" Därför att du ser, vem än som tar Sonen får allting: "För så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror… skall ha evigt liv…".

(Författare okänd)

Översatt från engelskan av Bertil Lundberg.


Gå till förstasidan.