Situationen i Ryssland- och Kinaregionerna år 2002

DN 020111.Vicepresidenten Hu Jintao tar över posten som president efter Jiang Zemin år 2003. Jiang Zemin behåller dock posten som överbefälhavare (ordföranden i militärkommissionen), och hans närmaste medarbetare Zeng Qing blir vicepresident och nummer två i partiet. Hu Jintao betraktas som reformvänlig, han blir först generalsekreterar i kommunistpartiet vid partikongressen i september 2002.

DN 020119. President Zemins nya flygplan från USA var fullt med mikrofoner. Händelsen är ett hot mot förbindelserna mellan USA och Kina.

Ny Dagen 020214. Utsmugglade dokument visar att Kinas regim slår allt hårdare mot icke-registrerade religiösa grupper. Myndigheterna låter agenter infiltrera kyrkor, och församlingsmedlemmar pressas till att bli angivare.

BPNews 020212. Secret documents released showing China's anti-Christian measures.

Ny Dagen 020228. Pavel Bok, biskop i pingstunionen, jobbar för enhet bland Rysslands kristna. De kristnas brist på enhet är en av anledningarna till att befolkningen i Ryssland söker sig till nyhedendom och österländska religioner, anser han.

DN 020309. I en topphemlig rapport har den amerikanska regeringen beordrat försvarshögkvarteret Pentagon att ta fram beredskapsplaner för kärnvapenattacker mot Ryssland, Kina, Nordkorea, Iran, Irak, Syrien och Libanon. Scenarierna inkluderar en irakisk attack mot Israel eller annat land i regionen, ett krig mellan Kina och Taiwan (kommentar: ett mycket farligt scenarium som kan bli gnistan till ett tredje världskrig) eller en nordkoreansk attack mot Sydkorea.
DN 020313. Det amerikanska försvarsdepartementets förslag om en mer "flexibel" kärnvapenpolitik innebär större beredskap från USA att sätta in kärnvapen i krig och att producera nya typer av kärnvapenbomber.
DN 020314. Bush utesluter inte att kärnvapen kan komma att användas när det gäller att avskräcka fientligt sinnade stater från att hota USA eller dess allierade.

DN 020316. Georgien tar ställning för USA. Målet för Georgien är att dess försvar inom tre år kommer att vara Nato-anpassat. 200 amerikaner ska utbilda georgierna i antiterrorkrigföring. Fortfarande finns omkring 20 000 ryska soldater kvar på två baser.

Nya Dagen 020321. Baptister, pingstvänner och sjundedagsadventister i Ryssland har bildat Konsultativa rådet för de protestantiska unionernas ledare. De hoppas att samarbetet stärker dem i relationen med myndigheterna.

DN 020321. Ryssen dricker omkring 15 liter ren alkohol per år. Av 35 000 mord som begås per år beräknas flertalet orsakas av fylla.

Ny Dagen 020426. Myndigheterna i Kina fortssätter sina förföljelser av icke-registrerade kristna. Kinesisk polis har gripit över 100 kristna ledare i Henanprovinsen.

Alexander Lebed, 52 år, omkom 020428 i en helikopterolycka i Sibirien. Den före detta militären var guvernör i Krasnojarsk-regionen och en möjlig framtida presedentkandidat.

David Wilkerson grät över Rysslands öde. I slutet av juni 2001 hölls en pastorskonferens i Moskva. Wilkerson höll på att tala till den tusenhövdade skaran av ryska pastorer om bönen som väckelsens grundförutsättning då han överraskande avbröt sitt tal och frambar följande profetia: "Det kommer en tid, då möten sådana som det här inte längre hålls. Därför måste Gud verka nu. Hörde ni denna profetians ord? Förstod ni vad jag sade? Det kommer inte att hållas många möten som dessa längre - jag vet det." Samtidigt bryter Wilkerson ihop. Hans ansiktsuttryck förändras och återspeglar djup smärta. Mikrofonen i hans hand börjar skaka. Snyftningarna går över i stilla gråt, som avbryter talet. Wilkerson lägger ner mikrofonen på podiet och täcker ansiktet med sina händer. Hela hans varelse skakar av förkrosselse. Gråten hörs allt starkare. Snart ekar den genom salen, som för övrigt är knäpptyst. De ryska pastorerna är chockade över Andens tilltal. Wilkerson gråt fortsätter i fem, sju, tio minuter. Pastorerna reser sig upp. En del böjer knä. Till slut är det ingen i salen som sitter ner. Man börjar gemensamt sucka till Gud. Bibelstudiet har förvandlats till en stund av självransakan och bön. (Hämtat från MediaMission i öst, oktober 2001)

DN 020514. Nato och Ryssland enades om samarbetsavtal.

Pastorsnet 020530. Vädjan till att stoppa utvisningar av nordkoreanska kristna till Norkorea och en trolig död.

DN 020525. Bush och Putin trivs tillsammans.

CanadianGrassroots 020612. Myndigheterna i en vitrysk stad har bötfällt tre baptister på 113 dollar vardera för att de har sjungit kristna sånger på en gata.

The Institute on Religion and Democracy 020612. Sedan 1953 har omkring 300.000 kristna försvunnit i Nordkorea. Nu plågas landet av svår svält.

DN 020615. Planerna på att förverkliga en union mellan Ryssland och Vitryssland ser ut att ha kört fast.

DN 020617. Ryska bönder ska få äga jord.

Nya Dagen 020710. Två ortodoxa präster ledde en mobb som attackerade en pingstkyrka i Georgiens huvudstad Tbilisi.

Nya Dagen 020723. "Fru Marx", en av två nya ledare för Tre-Självkyrkan i Kina.

The Australian 020723. Taiwan hotar att gå sin egen väg mot självständighet. Kina har sagt att de kommer att attackera Taiwan om Taiwan rör sig mot självständighet eller fördröjer återförenandet för länge.

Taiwans president Chen Shui-bian: "Taiwans framtid och öde kan bara bli beslutat av de 23 miljoner människor som bor på ön."

Kinas talesman i Peking Li Weiyi svarade genast med följande hot: "Vi varnar allvarligt Taiwans splittrande krafter att inte felaktigt döma situationen, att omedelbart stoppa hästarna vid kanten till avgrunden och att stoppa alla splittrande aktiviteter.

Taiwan bröt med Kina i slutet på inbördeskriget 1949 och Kina ser fortfarande på ön som en överlöparprovins (2002-08-05).

71 kristna har försvunnit eller blivit hemligen arresterade i Kina under de senaste månaderna, mestadels i juli 2002, enligt Kommittén för utredning av religionsförföljelser i Kina.

Svensk hemsida där det fria ordet om Vitryssland kan framföras.

Worldguide - Vitryssland

Kina har blockerat åtkomligheten till den populära sökmaskinen Google. BBC News 020902.

Kristna i Ukraina övervakas av Ukrainas hemliga underrättelsetjänst SBU (efterföljaren av KGB). Maranatha Christian News Service 020922.

Den vitryske diktatorn Lukashenko kallar sig själv för "en rysk ortodox ateist". WorldWide Religious News 021002.

Vitrysk lag hotar religionsfriheten. Nya Dagen 021004. Lagen signerades av Lukashenko den 31 oktober 2002. Lagen gör oregistrerade religiösa aktiviteter olagliga, kräver obligatorisk förkontroll av all religiös litteratur, förbjuder att utlänska medborgare leder religiösa organisationer, kräver 10 registrerade gemenskaper för förlagsverksamhet och utbildning varav att åtminstone en av dessa var registrerade 20 år tillbaks i tiden, och förbjuder alla (förutom enstaka) små religiösa möten i privata hem.

Pingstpastorn Aleksandr Ruskevich i Minskdistriktet har fått veta att troende i hans kyrka "inte är tillåtna att be i tungor, endast på ryska." Detta med hänvisning till den nya lagstiftningen. Crosswalk.com 021115.

Kyrkoledare i Kina dömda till livstids fängelse. Nya Dagen 021004

Vicepresidenten Hu Jintao har som väntat utsetts till den nye partiledaren. Utnämningen till nummer 2 är mera oväntat - Wu Bangguo, tidigare forskare och partichef i Shanghai. Nummer 3 i rangordningen blir den nuvarande vice premiärministern Wen Jiabao. BBC1 021115.
Topplistan ser nu ut så här:
1. Hu Jintao
2. Luo Gan
3. Wen Jiabao
4. Wu Bangguo
5. Wu Guanzheng
6. Jia Qinglin
7. Zeng Qinghong
8. Huang Ju
9. Li Changchun

Den fängslade 47-årige kyrkoledaren Gong Shengliang har hungerstrejkat i nästan en månad. I december 2001 blev han dömd till döden för kultanklagelser. BP News 021209.

En man som lyckades undkomma nöden i Nordkorea har återvänt till sitt hemland - och till en nästan säker död - för att dela evangeliet med andra som hålls i andlig fångenskap i världens mest ateistiska land. Det tros att 3 miljoner har dött av hunger de senaste åren. Han ger sig själv en procents chans till att överleva. Cho Bung-ils bön är att han inte ska bli dödad på fläcken men sänd till ett koncentrationsläger där han kan få vara ett vittne. Det var för två år sedan han flydde från landet till Kina. Han blev skadad vid flykten men togs om hand av kristna som skötte om honom. Genom detta gav han sitt liv till Kristus. En bidragande orsak var också att han innan flykten fått veta att hans båda föräldrar var hemliga kristna men de hade aldrig kunnat säga detta till sonen som i så fall hade kunnat råka illa ut eller tvingats till att förråda sina föräldrar, men vid moderns dödsbädd fick han veta detta.

Anti-Treason Law May Stifle Hong Kong's Promised Freedoms. Crosswalk.com 021209.

Hong Kong Missions Volunteers See India's Search for Faith. Crosswalk.com 021211.

Vitryssland: Officiellt tillstånd krävs för religiösa möten där mer än 10 personer deltar. BP New 021216.

Moldavien har planer på en ny religionslag som hotar religionsfriheten. Den innebär att endast den ryskkontrollerade Moldaviska Ortodoxa kyrkan och kyrkoriktningar som har minst 25 kyrkor och har varit i landet åtminstone 20 år blir legala.

Bulgarisk lag hotar religionsfriheten. Evangeliska kristna i Bulgarien kan få problem efter det att parlamentet 19 dec. 2002 röstade igenom en lag som begränsar deras verksamhet. Alla icke-ortodoxa samfund måste registreras och restriktioner införs. Obehörig religiös aktivitet föreskriver i lagförslaget böter på upp till 2620 USA-dollar. Lagen definierar ortodox kristenom som en traditionell regligion och har fördömts av människorättsorganisationer. Den nya lagstiftningen kan också genom domstol bestraffa religiösa organisationer för olika slag av påstådda brott genom att stoppa deras aktivitet upp till sex mänader och förbjuda religiösa publikationer eller deras distribution så väl som att upphäva organisationers registrering. Flera kyrkor har hållit gatuproteser och krävt att Europarådet ska intervenera och stoppa förslaget. Bulgarien ska år 2007 gå med i EU.

År 2004 kommer Nato att utvidgas med 7 nya medlemmar: Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Slovenien, Bulgarien och Rumänien.

 

Tillbaks till: första sidan om Ryssland