Ryssland hotar Finland
och visar aggresivitet mot de nordiska länderna.

Rysk säkerhetstopp varnar för Finland. Den före detta chefen för den ryska underrättelsetjänsten låter förstå att finländska nationalister håller på att infiltrera Karelen. I Ryssland ses Finland som ett vänligt inställd land, men flera ledande tjänstemän varnar för att man måste se upp med finnarna. På onsdagen firade Ryssland annekteringen av Krim för ett år sedan. Vladimir Putin mötte ett folkhav nedanför Vasilijkatedralen, som ligger i ändan av Röda torget i centrala Moskva. Tillsammans sjöng man bland annat ryska nationalsången, det vill säga den gamla sovjethymnen med nya ord. Enligt den ryska tv-kanalen RBK skall även folk ha skanderat "olé olé olé olé, Krim är vårt och nu tar vi Polen och Finland". SvD 150319.

Moskvaborna: "Ge oss Polen och Finland! Under firandet av annekteringen av Krim i Moskva har en folkmassa inte bara skanderat att Krim är ryskt, utan att även Finland och Polen bör vara det. Nyheter Idag 150319.

I Moskva: Ge oss Finland härnäst! I Moskva skanderade en folkmassa under onsdagen: "Ole-ole-ole! Krim är vårt! Ge oss nu Polen och Finland". Det var under firandet av att det är ett år sedan Ryssland annekterade Krim-halvön, som incidenten inträffade. Efter ett tal av president Vladimir Putin hurrade en grupp i publiken: "Ryssland! Ryssland! Putin! Putin!". Det var därefter som gruppen ropade om att Finland och Polen ska tas, skriver den ryska nyhetssajten RBC. hbl 150319.
38 000 soldater i rysk övning i Arktis. 38 000 ryska soldater och 41 örlogsfartyg sätts i stridsberedskap i en militär övning i Arktis. "Ryssland vill visa musklerna. Det kan vara så att man vill markera mot den stora norska aktiviteten i området", säger Stefan Ring, generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen. SvD 150316.

Rysk militärövning i Arktis. Den ryska Nordflottan och fallskärmsjägare har försatts i högsta beredskap som en del av en militärövning i Arktis. Den ryska Nordflottan och fallskärmsjägare har försatts i högsta beredskap som en del av en militärövning i Arktis. Försvarsminister Sergej Shoigu säger till nyhetsbyrån Ria att Ryssland står inför nya hot som tvingar landet att öka sin militära styrka och kapacitet. "Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt strategiska formationer i norr," säger Shoigu. Nästan 40 000 soldater, 41 stridsfartyg och 15 ubåtar deltar i övningen. svt 150316.
Finland öppnar för Nato-medlemskap. Finland bör hålla dörren öppen för att söka medlemskap i Nato. Det säger Finlands president Sauli Niinistö. Vad är president Putins mål i Ukraina? "Jag anser att Ryssland vill destabilisera Ukraina så att Putin ständigt har en situation där det finns ett antal svåra frågor som man håller öppna och olösta. Jag tror inte att Ryssland vill utvidga sitt territorium - men man utövar en andlig påverkan över sinnena. Slutmålet är klart: Putin vill inte att Ukraina blir mer knutet till väst och EU - för att inte tala om till Nato," svarar Sauli Niinistö. DN 150227.

"Så ska Sverige och Finland samarbeta i militär konflikt". Sveriges och Finlands försvarsdepartement upprättar nu en säker kommunikationsförbindelse, och personalutbyte mellan departementen ska inledas. Det är en del i fördjupningen av det militära samarbetet, som ska gälla även i konflikter, skriver försvarsministrarna Peter Hultqvist (S) och Carl Haglund, Svenska Folkpartiet. DN 150227.
Ordkrig mellan Danmark och Ryssland. Rysslands ambassadör i Danmark hotade med kärnvapenmissiler om landet ansluter sig till ett USA-styrt missilförsvar. Utspelet har väckt starka reaktioner och nu fruktar experterna att situationen kan trappas upp. Karsten Jakob Møller, forskare vid det danska institutet för internationella studier, DIIS, som har ett förflutet som militärattaché i både Moskva, Kiev och Minsk, är oroad över utvecklingen. Han säger till Jyllands-Posten att tongångarna blir allt mer högljudda och att saker lätt kan hamna bortom kontroll. Skulle väst börja stödja Ukraina med vapen kommer ryssarna att se det som en krigsförklaring, menar han. SvD 150322.

Svenskt militärflyg identifierade och följde i morse fyra ryska stridsplan i närheten av Gotland och Bornholm.. Planen, två bombplan av typ TU-22M och två jaktplan av typ SU-27, flög över internationellt luftrum, men utan påslagna transpondrar. Enligt Försvarsmakten är det första gången i år som just den här flygplanstypen setts över Östersjön. Enligt Försvarsmakten följdes de ryska planen också av andra länders flygvapen. SvD 150324.
 

www.tidenstecken.se