S-bråket kring Omar Mustafa

Kritiserad socialdemokrat valdes in i partistyrelsen. Omar Mustafa som i helgen valdes in i den socialdemokratiska partistyrelsen kritiseras för att han inte distanserar sig från antisemiter. "Är det okej med personer som bjuder in och därmed ger legitimitet åt personer som hävdar att Sions vises protokoll är verkliga dokument och att judar mördar barn för att använda deras blod? Är det förenligt med socialdemokratiska värderingar? Jag har svårt att tro det, och vill att partiet svarar på de frågorna", säger Willy Silberstein från Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, till Expo Idag. Expo 130408. (Den artikel som startade mediestormen.)
Anklagade för antisemitism – fick platser i S-toppen. Vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg i helgen valdes bland annat ny partistyrelse och valberedning. Två av de som fick nya förtroendeuppdrag är Omar Mustafa och Ilmar Reepalu. Båda har fått hård kritik för spridande av antisemitiska föreställningar. Världen idag 130409.
Omar Mustafa tar avstånd från antisemitiska uttalanden. Socialdemokraternas partiledning har fortsatt förtroende för nyvalde partistyrelseledamoten Omar Mustafa. Detta trots att han tidigare bjudit in antisemiter för att föreläsa. Dagen 130410.
Sahlin till attack mot S-ledningen. Kräver ett avståndstagande mot nye styrelsemedlemmen Omar Mustafa. Aftonbladet 130410.   Världen idag 130410.
Omar Mustafas svar på kritiken.
Kampen för rättvisa, alla människors lika värde och fria val har för mig därför alltid varit en ledstjärna i mitt samhällsengagemang. Jag tror starkt på ett samhälle som präglas av mångfald och jämlikhet, där en muslimsk kvinna i slöja ska ha samma grundläggande mänskliga rättigheter som en ateistisk kvinna som hatar slöja. Jag blir upprörd över kränkningar av kvinnors rättigheter. Jag ser kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter och tar djupt avstånd från alla försök att hindra kvinnor att leva sina liv efter sina val. Aftonbladet 130411.
Judiska centralrådet om S val av Mustafa och Reepalu: ”Det är extremt upprörande” Islamiska förbundet där Omar Mustafa är ordförande har vid flera tillfällen bjudit in personer som sprider grov antisemitisk propaganda. I påskas medverkade Yvonne Ridley vid de muslimska familjedagarna som Islamiska förbundet är med och arrangerar. Ridley arbetar för statliga iranska TV-kanalen Press TV och är känd för sin antijudiska världsbild med påståenden som att ”sionisterna har tentakler överallt”. Även kände antisemiten Azzam Tamimi, som kallat Israel ”en cancer”, medverkade. Världen idag 130412.
Omar Mustafas avskedsbrev.
Islamiska förbundet 130313.
Hård intern kritik efter valet av Omar Mustafa.
Expressen 130415.
Löfven sätter press på Omar Mustafa.
Omar Mustafa kan inte vara ordförande i Islamiska förbundet samtidigt som han sitter i Socialdemokraternas partistyrelse. Det sade partiledaren Stefan Löfven vid ett besök i Härnösand på lördagen. Enligt Expressen avgår Omar Mustafa som ordförande vid förbundets kongress senare i vår. Dagen 130413.
Här 'gillar' Omar Mustafa extremisterna. Omar Mustafa har försvarat sig med att han inte har samma åsikter som de ökända antisemiter och homofober han bjudit in till sina konferenser i Islamiska Förbundet. På S-toppens egen Facebooksida låter det annorlunda. Där "gillar" han både den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi - som har hyllat Adolf Hitler och Förintelsen. Expressen 130413.
Omar Mustafa lämnar alla S-uppdrag. Omar Mustafa lämnar alla sina uppdrag för Socialdemokraterna. Det socialdemokratiska partiet har inte förtroende för mig, säger han. Dagen 130413.
Swedish politician who called to bomb Israel quits. The 28-year-old Mustafa tweeted in 2011 that Sweden should send fighter planes against Israel instead of targeting the regime of Libya’s Muammar Gaddafi as part of the 2011 NATO campaign to protect the civilian population. Jerusalem Post 130414.
Weiderud: Fel tvinga bort Mustafa.
Det var fel att tvinga bort Omar Mustafa, säger Peter Weiderud, som är ordförande i Tro och Solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen. Weiderud är kritisk mot dem som utmålat Mustafa som homofob och antisemit. Dagen 130414.
Ulf Bjereld: Omar Mustafas avgång. Källkritisk kollaps och djupt olustigt inför framtiden. Ulf Bjereld 130414.
Expressens K-G Bergström: "Det är obegripligt". Socialdemokraternas valberedningar tycks vara partiets värsta gissel. Stefan Löfven ska nog vara tacksam över att det inte är någon mer partikongress före val. Med såna valberedningar som Socialdemokraterna väljer gång på gång, behöver partiet inga yttre fiender. Expressen 130414.
Islamiska Förbundet I Sverige (IFIS) svarar på krtiken: Vi ”tillhör” ingen utländsk organisation, utan är en svensk demokratisk ideell organisation. Den vedertagna principen om att man är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad har inte gällt för Islamiska Förbundet. Vi är istället skyldiga på förhand tills dess att motsatsen är bevisad. Islamiska Förbundet 130414.
Olle Svenning: Gud har alltid oroat Rörelsen. Socialdemokratin har en lång historia av kompromisser med troende samfund och medlemmar, men det tycks dagens partiledning ha glömt. De trodde det skulle räcka att kvotera in en muslim. DN 130416.
Peter Weiderud (S): ”Omar Mustafa bedöms med annan måttstock än vi andra”. Jag blev glad när Omar Mustafa valdes till den socialdemokratiska partistyrelsen eftersom han representerar ett Sverige som vi behöver bli bättre på att se. Debatten rymmer faktafel och missförstånd och Omar har tillskrivits åsikter som vi vet att han inte har. DN 130416.
Omar Mustafa får stöd av troende i partiet. Affären kring Omar Mustafas avhopp från den socialdemokratiska partistyrelsen väcker stark kritik bland kristna och muslimska socialdemokrater. Kyrkans Tidning 130416.
Anders Selin i Hbt-socialdemokrater Sverige.: "Vi mäter med samma måttstock". För drygt två år sedan hade jag en hård debatt med Socialdemokrater för Tro och Solidaritet för att de hade haft två versioner av sitt valmanifest. Ett för muslimer och ett för alla andra. I det förstnämnda var texten om hbt-personers rättigheter bortplockat med motiveringen ”Muslimer kan inte förväntas ha samma förståelse för hbt-personer." I sitt öppna brev i Aftonbladet den 11 april skrev Mustafa: ”Jag tror på och försvarar den svenska äktenskapslagstiftningen som bland annat ger homosexuella par rätt att ingå äktenskap samtidigt som den ger religiösa församlingar rätt att själva definiera sina riter och vigseltraditioner, så länge de inte strider mot svensk lag”. Den formuleringen ger dubbla budskap vilken också håller det öppet för diskriminering och förtryck inom den egna gruppen. Vidare sade han i en intervju 2010 att om man lever som muslim så lever man i ett äktenskap som är mellan man och kvinna.
Kommentar: Ett trossamfund kan enligt svensk lag själv bestämma om man vill viga homoseuella eller inte. Hbt-socialdemokrater åsidosätter den valfriheten. Utifrån Selins omdöme kan man inte vara socialdemokratisk förtroendevald och muslim eller kristen utifrån der urkund man tror på.
Monica Gunne: Omar Mustafa, du glömde ett par saker i ditt brev... Jag har visserligen inte en susning om vad Omar Mustafa står för, men ... Aftonbladet 130416.
Jan Helin, Chefredaktör och ansvarig utgivare påAftonbladet: Mustafa-krönika var ett misstag. ""Om man inte vet vad Omar Mustafa står för bör man heller inte spekulera i det." DN 130416.
Veronica Palm: "Jag fattade mitt beslut." Palm som är ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott, säger sig ha sett ”en flod av rasism och främlingsfientlighet i samband med Omar Mustafas avgång ur partistyrelsen.” DN 130416.
Fredrik Malm (FP): "Weiderud sitter säkert medan Mustafa får gå". När Weiderud skriver att det endast är Omar Mustafa som beskylls för att inte klara rågången mot antisemitism så förtiger han all den kritik som förts fram mot Broderskaparna. Så varför tvingades Omar Mustafa att avgå från partistyrelsen, medan Broderskaparna fortsätter att bjuda in extremister? DN 130417.
Ulf Bjereld sågar S-ledningen: ”Ett brott mot stadgarnas anda och idé.” DN 130417.
DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg: "Det som hänt sedan Stefan Löfven uttalade sig i helgen påminner om den gamla barnramsan om katten på råttan och råttan på repet." DN 130417.
S-politiker kräver Veronica Palms avgång. Kraven ökar på besked om varför Omar Mustafa sparkades från Socialdemokraternas partistyrelse. Moissis Nikolaidis, representantskapsombud i Stockholm, kräver nu Veronica Palms avgång. Men Palm vill inte ge några kommentarer. DN 130417.
Nalin Pekgul: ”Mustafa representerar inte Sveriges muslimer”. För islamisterna måste det vara en seger när Omar Mustafa beskrivs som representant för en stor grupp muslimska väljare i Sverige. Men vi andra muslimer känner oss omyndigförklarade när vi blir pådyvlade islamisten Mustafa som vår företrädare, skriver förra riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S). Hon fortsätter: "Stefan Löfven har rätt när han säger att det är oförenligt att företräda Islamiska förbundet och samtidigt ha en ledande position för Socialdemokraterna." "Jag anser tvärt emot Peter Weiderud att alla demokrater bör ta avstånd från islamismen. Det är en totalitär politisk ideologi som vill utforma samhället efter månghundraåriga religiösa urkunder, begränsa kvinnors rättigheter och bestraffa homosexualitet med döden." Pekgul hänvisar också till utvecklingen i Tensta. DN 130418. Kyrka i Tensta utsatt för skadegörelse – igen. Krossade rutor, sönderslagen elektronik och vitt skum. Så såg det ut i Tenstakyrkan i lördags morse. Efter tre inbrott på två veckor börjar vice församlingsföreståndaren Maria Langefors ledsna. "Jag känner mig som en ganska nedklubbad person", säger hon. Dagen 130419.
”Väldigt starka påståenden av Nalin Pekgul”. Det finns inga formella kopplingar mellan Muslimska brödraskapet i Egypten och Islamiska förbundet där Omar Mustafa är ordförande, enligt (vissa) svenska religionsexperter. "Det ligger mer på det personliga planet." DN 130418.
Mikaël Wenger – aktiv i Ibn Rushd studieförbund och Mohammad El-Alti – ordförande i Ibn Rushd studieförbund: Okunskap bakom jakten på Omar Mustafa. Omar Mustafa, statsvetare, antirasist och socialdemokrat, om inte han får plats i partistyrelsen, vilken muslim kan då få plats? Ska man då inte få motsätta sig Israels folkmordspolitik mot muslimska, kristna och sekulära palestinier, som sker i namn av staten Israels officiella ideologi, sionismen? Dagen 130418.
Nya anklagelser mot Islamiska förbundet och Mustafa. Nalin Pekgul är inte den enda som menar att Islamiska förbundet är en del av brödraskapet. Det anser även Mahmoud Aldebe som i 15 år var ordförande för Stiftelsen Islamiska skolan och som själv varit styrelseledamot i Islamiska förbundet. En intern strid mellan Mahmoud Aldebe och flera styrelseledamöter från Islamiska förbundet har nu hamnat i Förvaltningsrätten i Stockholm. Mahmoud Aldebe anser att han kuppats ut ur styrelsen för Islamiska skolan av en grupp från Islamiska förbundet, bland annat Omar Mustafa. "De är kända som representanter för Muslimska brödraskapet i Europa. Alla som finns i Islamiska förbundets styrelse är en del av Muslimska brödraskapet", säger Mahmoud Aldebe. DN 130419.
Muslimska brödraskapet hävdar koppling till Mustafa. Muslimska brödraskapets globala nyhetssajt hävdar att Islamiska förbundet och Omar Mustafa har nära kopplingar till den islamistiska organisationen i Europa. Man påstår också att Sveriges muslimska råd är direkt knutet till brödraskapet, men detta tillbakavisas bestämt.
Dagen130419.
S-ledaren fortsätter ducka för frågorna om affären. Samtidigt växer det interna missnöjet i partiet med hanteringen av ordföranden i Islamiska förbundet. DN 130419.
Löfven: Någon ordning får det faktiskt vara. Löfven förklarar att han inte var nöjd med den nomineringsprocess som ledde fram till att Omar Mustafa valdes. Det har slarvats i arbetet med att nominera kandidater och så får det naturligtvis inte gå till. Nån ordning får det faktiskt vara i ett parti. Det här måste rättas till. DN 130419.
Thomas Carlson: Blåögt att stödja Omar Mustafa. På plakaten stod ”Socialdemokrat, ja – islamofob, nej”. Man behöver inte lida av någon som helst fobi för att man är kritisk mot valet av Mustafa och Broderskaparnas blåögdhet. Skulle Broderskap kunna tänka sig ett par tillägg om exempelvis feminism och religionsfrihet? Dagen 130419.
Företrädrare för muslimska kvinnor: ”Islamiska förbundet en plattform för oss kvinnor”. Vi ställer nu frågan till Nalin Pekgul: Vilka kvinnor har du talat med som är en del av det muslimska civilsamhället? Vem ger dig rätten att omyndigförklara kvinnor som inte delar dina åsikter och syn på muslimska organisationer som Islamiska Förbundet? Vilka är de ”andra” muslimer som du utnämnt dig själv som talesperson för? DN 130419.
Mustafa Al-Sayed Issa, Ordförande för Sveriges Unga Muslimer: ”Pekgul kommer med falska anklagelser”. Representanter för Sveriges Unga Muslimer ska enligt Pekgul ha stört talarna, kallat en muslimsk kvinna för idiot, angripit deltagare och agerat aggressivt. Detta är givetvis helt falskt DN 1130419.
Krönika av Ulrika Knutson om Omar Mustafa. Sveriges Radio 130419. Kommentar: Bra sammanfattning.
”Fler huvuden kommer att rulla”. Efter petningen av Omar Mustafa tror DN:s Erik Helmersson att Socialdemokraterna kommer bli mer varsamma. DN 130419.
Medierna - granskar medierna: Motdrev om Omar och copycatjournalistik. Sveriges Radio 130420.
Mustafa: "De bad mig lämna". "Mitt engagemang i olika muslimska organisationer i civilsamhället sågs som en belastning och de bad mig att lämna min plats". Mustafa svarar på kritiken genom att säga att han "varit tydlig med att sådana typer av inbjudningar alltid har syftat till att föra dialog med etablerade muslimska personligheter utan att för den delen dela alla deras åsikter." DN 130420.
Margot Wallström. ”Det är klantigt skött och djupt olyckligt för partiet”. DN 130420.
Nätverk ska locka fler muslimer. I går träffades en grupp muslimska socialdemokrater för att diskutera de senaste veckornas tumult i partiet. Resultatet blev ett nybildat nätverk och fortsatt krav på en sanningskommission om vad som egentligen hände i samband med att Omar Mustafa lämnade sina politiska uppdrag. "Vi ska stötta varandra och se till att vi blir fler. Nu finns det många som känner att det inte finns någon plats för dem inom partiet." DN 130421.
S-falang vill peta Veronica Palm. Hanteringen av Mustafa-affären kritiseras nu främst av högerfalangen inom S som, enligt DN, driver en kampanj för få Veronica Palm att gå frivilligt. En tänkbar motkandidat om ordförande skapet i Stockholms arbetarekommun - som avgörs till helgen - är enligt DN:s källor Ylva Johansson som petades från partistyrelsen. DN 130422.

                                                  Vem ljuger? Omar Mustafa eller Veronica Palm?

Omar Mustafa: Internt S-drev mot mig. Efter Omar Mustafas tur- och returresa till Socialdemokraternas partistyrelse tar nu huvudpersonen själv bladet från munnen. På en presskonferens anklagar han partikamrater för att ha startat ett "internt drev". "Partiledningen vek sig för mediedrevet, som de och jag uppfattade som islamofobiskt." GP 130423.
Omar Mustafa höll presskonferens: "Partiledningen vek sig för ett islamofobiskt drev". På tisdagen inbjöd
Omar Mustafa till presskonferens för att ge sin bild av drevet mot honom när han fick lämna Socialdemokraternas partistyrelse efter bara sex dagar. På presskonferensen riktade han hård kritik mot partiledningen. Världen idag 130423.
Mustafa: Palm bytte fot.
Veronica Palm, ledamot i S-ledningens VU (verkställande utskottet), godkände det avståndstagande som den tidigare partistyrelseledamoten Omar Mustafa gjorde från att bjuda in antisemitiska och homofoba talare till arrangemang inom Islamiska förbundet. Några dagar senare bytte hon fot och angav då samma text som skäl till att han tvingades lämna partistyrelsen. Den egentliga orsaken till hans avgång en annan: att Veroica Palm och övriga S-ledningen ansåg att medietrycket blivit för stort. DN 130423.
"Mustafa ville inte spela med i Löfvens strategi".
Särskilt allvarligt är Omar Mustafas påstående att Palm talat osanning om varför han tvingades bort från partistyrelsen. Här har ju både Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin slutit upp bakom Veronica Palm. Sveriges Radio 130423.
Ulf Bjereld: Omar Mustafa ger en helt annan bild. DN 130423.
Mustafa har lämnat Socialdemokraterna. "Jag såg hur partiledningen tyvärr vek sig för ett drev som de själva uppfattade som islamofobiskt." ”Jag känner ingen tillit för partiledningen”, motiverar han sitt beslut att lämna Socialdemokraterna. Sedan tidigare har Mustafa lämnat alla förtroendeuppdrag inom partiet. DN 130423.
Veronica Palm: Vi fattade beslutet – inte partiledningen. Palm står fast vid att det var hon och kommunsekreteraren Olle Burell som fattade beslutet att be Omar Mustafa att lämna sin plats i S partistyrelse. Hon hävdar att Mustafas sorti inte har med drevet att göra. "Det var för att Omar Mustafa kunde inte – under den långa processen vi hade – ta avstånd från det han gjort som ordförande för Islamiska förbundet och säga att han inte kommer att göra det igen." Hon medger att hon läst igenom det brev som Mustafa skickade till Aftonbladet och att de två diskuterat innehållet, "Men det är inte samma sak som att jag godkänt formuleringar, varken i uttalanden eller i text, det funkar inte så. Var och en ansvarar själv för de texter man väljer att skriva under". DN 130423.
Petad Ylva Johansson vill inte ha personstrid. DN 130424.
Kritiska inom S agerar för Ylva Johansson till vice ordförande i distriktet. DN 130425.
Veronica Palm återvaldes som ordförande för Stockholms arbetarekommun. Efteråt höll hon en presskonferens. "Det krävs att man förtjänar ett förtroende för att få det." DN 130427.

Peter Weiderud: ”Jag kan inte se något substantiellt i kritiken”. Han svarar inte nej på frågan om man kan tänka sig att bjuda in en antisemitisk föreläsare igen. Peter Weideruds organisation Socialdemokrater för tro och solidaritet kritiseras för att legitimera rörelser och personer med rasistiska åsikter. Själva menar de att det handlar om dialog. "Ibland får man vara beredd att bryta vissa tabun", säger Weiderud. Världen idag 130510.

Omar Mustafas uppgång och fall. Det har gått ett halvår sedan var och varannan ­person tycktes ha en åsikt om Omar Mustafa, muslimen som gjorde en blixtvisit i Socialdemokraternas partistyrelse. För troende socialdemokrater är det här en milstolpe i arbetet att religiösa ska få ta plats inom politiken, även om händelserna tolkas olika. Dagen 131025.


www.tidenstecken.se