Djävulen framträder på Klippmoskén

Den omstridda Klippmoskén är islams tredje heligaste platsen efter Kaaba i Mekka och Profetens Moské i Medina.
.

omar1.jpg (28755 bytes)

omar2.jpg (27956 bytes)


Till höger om ingången finns en ruta med ådringar som trätt fram genom århundranden. I rutan finns flera märkliga figurer. Jag har till vänster här nedan klippt ut den översta delen som inte liknar någon snäll varelse, kolla bland annat tänderna. Jag har i alla urklippen ökat kontrasten för att bilden ska kunna ses bättre. Tyvärr så har jag dock tagit kortet från ett för långt avstånd för att detaljskärpan ska bli helt bra (och det är för lång väg till att ta en bättre närbild). Officiellt finns det inte en enda levande varelse, människa eller djur, i dekorationerna på moskén..Islamisk lag förbjuder användandet av bilder, så utsmyckningen och dekorationerna består för övrigt av geometriska mönster och citat från muslimska heliga skrifter.

omar5.jpg (19607 bytes)

omar5b.jpg (18229 bytes)

I bilden t.v. ökade jag på huvudets storlek.
I samma bild kan man också se nedanstående kuf.
omar6.jpg (11990 bytes)

Och så vänder vi på monstret...

 

omar2.jpg (39382 bytes)

Om man vänder hela "tavlan" upp och ner (bilden här ovanför) framträder fler mysko figurer  Jag har till vänster här nedan klippt ut den översta delen som liknar ett päronformat huvud med två stora ögon och till höger den nedersta delen där en skepnad framträder med midja, bröst, armar och ett djuransikte med hundnäsa. Den päronformade delen är helt klart en kopia av den övre figuren. Har stenblocket kluvits mitt itu? Syntes verkligen inte figurerna när man gjorde det? Hur kunde detta sättas upp på en moské?

   omar4.jpg (42023 bytes)                               omar3.jpg (36405 bytes)


Klippmoskén (eller som den också kallas Omarmoskén) byggdes 688-691. Från 691 fram till 1965 hade den en  blykupol som ersattes med en guldfärgad anodiserad aluminium, som dock rostade och ersattes 1993 med 24 karats guldöverdrag betalt av Saudiarabien. Tanken var bygga domen över det ställe som var judendomens heligaste plats, men den hamnade inte helt rätt och platsen för Det Allraheligaste i det judiska templet ligger strax norr om domen. Inne i Klippdomen finns tecknat i mosaik på klassisk arabiska: "Fjärran är det från [tanken] att Han [Allah] skulle ha en son!" (från Sura 4:171-172). Ett uttalande ur Koranen som också är djävulskt.

Tillbaks till Israelsidan.