Vad har Lenin och Hitler gemensamt?

Kommunismens profeter


Yrkesrevolutionären Stalin var Lenins lärjunge. Här ett citat från C H Hermanssons minnestal över Stalin den 9 mars 1953..

"Stalin förstod att ställa hela sin livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst. Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten. Därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia. Att vara kommunist är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän." (Hermansson var vänsterpartiets ledare 1954-1975.)

Ett citat av Stalin: "Ett dödsfall är en tragedi, men en miljon dödsfall är endast statistik."

C H Hermansson, fd partiledare för Vänsterpartiet sa vid en minneshögtid över Stalin i Medborgarhuset i Stockholm den 9 mars 1953: "Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme." "En stor och smärtsam förlust har drabbat hela den framstegsvänliga mänskligheten. Stalin är död. Vår tids störste folkledare och statsman, den socialistiska samhällsvetenskapens geniale mästare, kommunismens banérförare har gått ur tiden."

Författaren och Sovjetkännaren Staffan Skott har i boken "Aldrig mer" synat kommunismen i Sovjet och Kina och kommit fram till att den har mördat 140 miljoner människor (62 miljoner i Sovjet), vilket är sju gånger fler än nazismens offer. Den sovjetiska kommunismen föredrog att avrätta folk med nackskott, de "nio grammen politik", vilket var vad en pistolkula vägde. Den största massgraven Butova, utanför Moskva har av medborgarrätts kämpar i Ryssland uppskattats till 200.000 kroppar. Under de båda åren 1937-1938 fick 700.000 ett pistolskott i nacken. De flesta var fattiga bönder. Skott har mestadels hämtat sina siffror från den amerikanske statsvetaren Rudolf J Rummels.. Per Ahlmark redovisar också utförligt Rummels forksning i sin bok "Det öppna såret" (Stockholm 1997). En annan bok som tar upp ämnet är "Kommunismens svarta bok" av Stéphane Courtois.

Stalin kan ha förgiftat Lenin.

The mystery of Stalin's death. Blev Stalin förgiftad för att förhindra ett tredje världskrig?

Den svenska arbetarrörelsen. bidrog till den ryska revolutionernas seger.

Jan Myrdals stora pris - Lenin­priset har delats ut sedan 2009., numera är namnet nedkortat till enbart Lenin­priset. Grundaren är hotell­entreprenören Lasse Diding i Varberg och pris­summan attraktiva 100 000 kronor. Bland tidigare pristagare finns en rad kända vänsterprofiler som Sven Wollter, Mikael Wiehe, Jan Guillou, Maj Wechselmann och Kajsa "Ekis" Ekman. I år är mottagaren författaren Nina Björk. Lenin är ansvarig för en ondska och ett förtryck på en nivå som är svår att ta in. Konkret handlar det om miljoner människors död och ett ohyggligt förtryck av dem som tilläts att leva. Lenin kvalar med andra ord in i gruppen av despoter med namn som Mao, Stalin, Hitler och Pol Pot. Världen idag 210204.
Hammaren och skäran har orsakat mycket lidande för människor i många länder som varit under dess terroriserande diktatoriska grepp. Till och med i Sverige finns det än idag vänsterfolk (Ung vänsters ordförande Jenny Lindahl uttryckte sig i november 1998 positivt om Lenin och dess förbundsstyrelsen tyckte att det var absurt att jämställa Lenin med Hitler) som verkar ha glömt eller förträngt det som hänt under 1900-talet och som fortfarande hyllar dessa emblem, symboler för massmördare som Lenin, Stalin och Mao. Därför är dessa tre Hitlers jämlikar.

Ljus i Öster har i nr 1/99 plockat fram en del avslöjande citat av Vladimir Ilitj Uljanov - Lenin.

Om vi för kommunismens skull är tvungna att utrota nio tiondelar av befolkningen, må vi inte vika tillbaka för detta offer. (1)

Om vi inte gör bruk av nedkjutning på stället, kommer vi ingen vart. Det är bättre att utrota hundra oskyldiga än att låta en skyldig slippa undan. (1)

Om arbetare och bönder inte vill acceptera socialismen, måste vi bruka andra medel. Det tjänar ingen nytta till att spilla ord, när man kan använda våld. (1)

Religionen kan inte betraktas som en privatsak. Vårt parti är en sammanslutning av klassmedvetna, avancerade kämpar för arbetarklassens befrielse. Ett sådant förbund kan och får inte förhålla sig likgiltigt till bristande medvetenhet, till okunnighet i form av religiös övertygelse. (2)

Vi måste bekämpa religionen. Detta är hela materialismens och följaktligen också marxismens ABC... Ned med religionen, leve ateismen - spridandet av ateistiska åsikter är vår huvuduppgift. (3)

(1) Översättning ur "Sogn og Samfund, Danmark, 1970
(2) Översättning av Lenincitat ur en publikation från Centralkommittén för Ungkommunisternas Institut i Sovjetunionen.
(3) Lenins samlade verk, band 17, sid 415-.

Lenin skrev också i ett brev följande till den sovjetiska politbyrån: "Nu är det dags att dra in all kyrklig egendom och utradera prästerskapet på ett så beslutsamt och hänsynslöst sätt att ingen någonsin kommer att glömma det." (Källa: Sanningen om Lenin, SVT2 990210)

"Lenin är ingen förebild." Detta uttalande och avståndstagande till den forne våldsrevolutionären gjorde Jenny Lindahl i Centrumkyrkan 990207. Man kan bara hålla med om detta!

Lenin led mot slutet av sitt liv 1923 av syfilis som förstörde hans hjärna. Han kunde då sitta på sin balkong och yla åt månen som en varg. Men den röda terrorn hade bara börjat. Lenins blodtörstiga efterträdare, Josef Stalin, fanns vid hans sjuksäng redo för att överta Lenins mantel som bödel och upprättare av Gulagens koncentrationsläger.

Om kommunismen. Föreningen för upplysning om kommunismen.

Josef Stalins ideologi är 50 år efter Stalins död fortfarande vid liv. Nya Dagen 2002-02-26.

Kirunasvenskarnas okända historia - lockade av fagra löften om ett bättre liv men mötte nöd och umbäranden de aldrig ens kunnat föreställa sig.

Svenska offer för Stalins terror - nedtystade kapitel i Vänsterpartiets historia.

Om kommunismen. Webplatsen riktar sig i första hand till högstadiet och gymnasiet.

Infokorea ger information om vad som händer i det slutna Nordkorea. Nordkorea är det land som i nutid starkast axlat arvet från det totalitära ledarskapet som utövades av Lenin och Stalin.

Från en resa i Nordkorea 2002 av Scott Fisher.

"Access to Evil". Nordkorea dödar politiska fångar i experiment med stridsgas.
Revealed: the gas chamber horror of North Korea's gulag.

Nordkoreansk fånge: "Med tre läderremmar band de fast mig i sängen och körde in en vattenslang i min mun. Med stor kraft spolades vatten ner i min strupe och fyllde magen till en ballong. Så la de en bräda över min mage och två män hoppade upp och ställde sig på brädan. Smärtan var obeskrivlig."

North Korea: 'God helped me survive concentration camp'.

N. Korea escalates 'cult of Kim' to counter West's influence. 070103

Christian executed in North Korea. 070110.

Det finns inga mänskliga rättigheter av något slag i Nordkorea. 100 000 kristna befinner sig i fruktansvärda arbetsläger i Nordkorea. Det är 1/4 av alla kristna där.

North Korea’s oppressed people live in a state of constant fear. Ministries Go Underground to Aid North Korea.

Kan "käre ledaren" Kim Jong-Il dö?

Kristna avrättas i Nordkorea.

North Korean executed for distributing Bible.
An estimated 200,000 are behind bars. That number includes 40,000-60,000 Christians.

Många har tvingats till omprövning i forna Östtyskland.

Nordkoreansk valutareform väcker vrede.

Nordkorea: Eliten skor sig samtidigt som levnadsförhållandena i Nordkorea, som utmärkts av matbrist, politiskt förtryck och nu en vargavinter, ytterligare förfallit det senaste året.

Nordkorean avrättades offentligt - efter mobilsamtal till en vän i Sydkorea.

Yngste sonen sägs bli Nordkoreas nye diktator. Kim Jung-un besitter en inre styrka. Han har enorma fysiska gåvor, dricker kraftigt och medger aldrig ett nederlag. Låter som perfekta egenskaper för att ta över den bisarra diktaturen.

Nordkoreanska ”avhoppare” var lönnmördare.

Tre kristna ledare för en underjordisk församling i Nordkorea har avrättats.

Adolfo Fernández Sainz, Kuba: Jag fängslades för att jag skrev sanningen.

Kan Kim Jong Un rädda Nordkorea?

North Korea: Currency 'Reform' Has Caused Chaos, Panic.

Magnus Bärtås och Fredrik Ekman: ”Alla monster måste dö. Gruppresa till Nordkorea”. På rundresa i en mardröm. Förtrycket i Nordkorea synas i udda reportagebok.

North Korea - Case to Answer - A Call to Act.

Kommunistiska Vietnam: Hans krav på demokrati gav sju års fängelse. Nu kräver tiotusentals kristna i Vietnam att advokaten Cu Huy Ha Vu omedelbart släpps.

CSW urges North Koreans to release Aijalon Mahli Gomes. Mr Gomes was arrested by the North Korean authorities, and sentenced to eight years in a labour camp. He was also ordered to pay a fine of $700,000 for illegal entry and unspecified “hostile acts”.

Nordkoreaner ombeds stanna i Libyen. Flera länder har evakuerat sina medborgare från krigsdrabbade Libyen. Nordkorea gör tvärtom och ber sina drygt 200 landsmän att stanna i landet – så att inga nyheter om upproren i arabvärlden ska nå det isolerade landet och sprida sig i landet.

Nordkorea: Bubblan ingen vill peta på. Sedan början på 1990-talet har kanske fyra miljoner människor svultit ihjäl eller dött av sjukdomar framkallade av undernäring.

Call to North Korea to End Persecution of Christians. Recent reports by human rights organizations accuse North Korea of putting up to 180,000 people into forced labor.

200 000 nu i nordkoreanska fångläger.

Kim Jong-Il död. Han gjorde sig mest känd för sin fäbless för arabiska fullblod, unga blondiner, västerländska filmer och Mercedesbilar.

Kim levde i lyx bakom enkel fasad.

Kim Jong-Ils liv i bilder.

Mytbilden av diktatorn överträffar dikten. Men samtidigt som diktatorn skapade sig ett liv i överflöd (under förra året ska lyximporten till landet har uppstigit till 3 miljarder), har rapporter om svält och umbäranden för hans folk kommit in.

Familjen med makt över Nordkorea.

What Does Kim Jong-Il's Death Mean to North Korea Christians?. There are an estimated 50,000 to 70,000 Christians being held in North Korean prison camps where they face even more horrific treatment than other prisoners. People are starving to death.

Det kan bli värre för Nordkoreas kristna. "Det räcker med att ha en bibel eller uttrycka tro på Gud för att dömas till dödsstraff eller arbetsläger. Barnen i skolorna luras till att avslöja sina föräldrar och de är redan bortforslade när barnen kommer hem." Efterträdaren har visat att han kommer att fokusera på sådant förtryck. Andra hävdar att han är mildare i sinnet och tänker mer på folkets väl. Nordkorea är världens enda kommunistiska dynasti och han kommer att göra allt för att behålla landet på samma sätt som det varit under tre generationer. Nordkoreas statliga nyhetsbyrå förklarade att dödsorsaken var "Överarbete för att tjäna det nordkoreanska folket".

Hundratals tjänstemän kan ha avrättats i Nordkorea på grund av att de ansetts hota Kim Jong-Uns övertagande av makten.

Avhoppare tror på revolt.

Den nordkoreanska propagandan: ”Naturen sörjer Kim Jong-Il”.

Communist woman in North Korea endured prison, found faith in Christ after her release. She saw forced abortions, infanticide, and harsh treatment of Christians.

Så grymt är Nordkorea.

För få tårar ger arbetsläger.

North Korea threatens to punish mobile-phone users as 'war criminals'.

Nordkorea lovar avbryta kärnprogram. Löftet leder till att diktaturen ska få de 240 000 ton mat till sin hungrande befolkning som USA sedan tidigare har utlovat

Nordkorea ligger i topp när det gäller förföljelse av oliktänkande, som ofta hamnar i fängelse eller arbetsläger. Av landets uppskattat 400.000 kristna beräknas 50.000–70.000 sitta i arbetsläger.

Att äga en bibel kan sätta hela familjen i fängelse. "I dag är nästan alla spår av religion utplånade, och det som existerar, är under sträng regeringskontroll. Förföljelsen av kristna är systematisk. Statens omfattande övervakning gör det så gott som omöjligt att vara en del av en religiös sammanslutning."

North Korea's Leader Smiles, But Christians Suffer. Of the more than 200,000 people imprisoned in these camps, some estimates believe that as many as 70,000 of them are Christians. Defectors who escape from these camps and eventually make their way to freedom in the West report that Christians in the camps are often treated more harshly than other prisoners and sometimes given the most dangerous tasks.

70,000 Christians 'locked in concentration camps'. No evidence of any improvement in the condition of the persecuted church.

North Korean Girl Gives Stunning Testimony at Lausanne Conference.

Norsk biståndsarbetare om hungrande människor i Nordkorea: ”Den svåraste nöd jag sett”. En flicka som jag trodde var runt fem år var i själva verket tio år.

Två kristna nordkoreaner dödade. En nordkoreansk kristen har skjutits till döds när han försökte ta sig till en bibelskola i Kina och en annan kristen har dött efter svår tortyr i ett arbetsläger.

Shin Dong Hyuk är den enda som överlevt flykten från fånglägrets fasor. "Lägren är ett av regimens viktigaste verktyg." Det kan vara svårt att förstå tankegångarna, men den som avfärdar Nordkoreas ledare som galningar är farligt ute. På sitt sätt är de briljanta. Ingenting sker av en slump. Ett krig kommer att skörda offer, men många miljoner människor har redan mist livet av de grymheter som den egna befolkningen utsätts för.
You tube 4:08.

Bonden Sven-Eriks intryck från livet i Nordkorea efter att ha vistads där under långa perioder sedan år 1999.

Kristen familj flydde från Nordkorea till Sverige, hotas av utvisning till Sydkorea.

Vekkelsen i Nord-Korea. Folk gikk 1.600 kilometer til fots for å delta på bibelkonferanse. Januar 1907 markerer begynnelsen på en mektig vekkelse som skulle ryste det som i dag kalles Nord-Korea. Tusener av mennesker skulle berøres av dette Helligåndens vær.
Del 1. Vekkelsens begynnelse.
Del 2. Djup syndenød.
Del 3. 50.000 mennesker kom til tro i løpet av 1907.
Del 4. Herr Kang og Herr Kim bekjente sin synd.

Open Doors satsar för förändring. Kristna i bön för Nordkorea. All religiös aktivitet ses som en revolt mot Kimkulten och att äga en bibel kan innebära dödsstraff eller deportering till fångläger. Nordkorea beräknas ha mellan 200.000 och 400.000 kristna. Man räknar med att mellan 50.000 och 70.000 kristna finns i dessa fruktansvärda arbetsläger, som nästan är att likna vid koncentrationsläger.

Tusentals biblar förs in till det stängda Nordkorea. Kina skickar konsekvent tillbaka alla som upptäcks, eftersom de betraktas som illegala, ekonomiska flyktingar. Det är förbjudet för kineser att hjälpa nordkoreanska flyktingar, men det finns de som ändå trotsar förbudet. "Nästan alla hjälporganisationer drivs av kristna. Att människor är villiga att hjälpa till, även om de riskerar att bli straffade, är ett starkt vittnesbörd". Vi vet att kristna dör nästan dagligen för sin tro i landet.

Amerikan dömd till 15 års straffarbete i Nordkorea. Den amerikanska medborgaren Kenneth Bae döms för "brott mot staten". En sydkoreansk människorättsaktivist uppger för AFP att den dömde Kenneth Bae hade fotograferat undernärda barn som han skulle använda för att bevisa för omvärlden vilket behov av stöd som finns i Nordkorea. Kenneth Bae greps i november i landets nordöstra delar på gränsen till Ryssland och Kina. Enligt AP är Bae reseguide. AB 130502. Dagen 130427 och 130503. och Världen idag 130502.

Nordkoreas omdöme om fängslad amerikan: Han togs på bar gärning. Anklagas för att ha smugglat in regimkritiskt material i Nordkorea i syfte att bygga upp en bas med följare som skulle störta landets regim. Han har utförts sådana fientliga handlingar som att hetsa utvandrade nordkoreanska medborgare och utlänningar att genomföra attacker för att få regeringen på fall, samtidigt som han genomfört en smutskastningskampanj, Han har haft mage att utföra brott som skadat den suveräne ledarens heder. Uppger att Kenneth Bae har erkänt allt. AB 130510.

”Kim Jong-un har tappat greppet om ekonomin”. På bara ett drygt decennium har värdet av utländsk valuta i Nordkorea fördubblats till att nu omfatta ett värde av drygt 2 miljarder dollar, enligt en färsk undersökning från den sydkoreanska tankesmedjan Samsung Economic Research Institute i Seoul. Detta i en ekonomi som totalt värderas till drygt 20 miljarder dollar. SvD 130603.

N. Korea Transfers Jailed Missionary to Hospital. Kenneth Bae, a Korean-American missionary detained in North Korea for the past nine months, has been transferred from a labor camp to a hospital. Bae was a tour guide who encouraged prayer for the reunification of South and North Korea. He was arrested in November 2012 and sentenced to 15 years of hard labor. His sister, Terri Chung, said Bae suffers from diabetes, an enlarged heart, liver problems, and back pain. "What if something happens to Kenneth - he goes blind or his heart gives up or his body just gives out," she said. "He's in a really weak state. He's got to be in a bad state for them to have transferred him." CBN News 130812. CNN.

Fångar berättar om flykten från Nordkorea. För första gången ska en expertpanel undersöka vittnesmål om övergrepp mot människor i Nordkorea. En FN-panel ska lyssna till flera personer som lyckats fly från fångläger i den slutna staten. Oberoende bedömare uppskattar att mellan 150.000 och 200.000 människor sitter fängslade i liknande läger i Nordkorea, skriver Reuters . DN 130820.

Tunga droger flödar i Nordkorea. Upp till 50 procent av befolkningen i norra Nordkorea kan vara allvarligt beroende av drogen metamfetamin. Det uppskattar forskarna bakom en studie i senaste upplagan av North Korea Review. DN 130822.

Nordkorea ska förmås frige USA-missionär. Missionären Kenneth Bae dömdes i våras till 15 års straffarbete i Nordkorea. En officiell amerikansk delegation ska besöka landet för att försöka få honom fri. Dagen 130829.

US basketball player Dennis Rodman: Kim Jong-un 'has baby daughter'. BBC 130909. Dennis Rodman shares name of leader's baby Ju-ae. The Guardian 130909.

Vätternrunda dörröppnare i Nordkorea. Med stängda gränser, hungersnöd och fruktade arbetsläger ses Nordkorea ibland som ett helvete på jorden. Men landet tar nu bland annat det ursvenska cykelevenemanget Vätternrundan till hjälp i hopp om att tvätta bort den solkiga bilden. DN 130925.

Massavrättning i Nordkorea. Nordkorea uppges ha avrättat omkring 80 personer i början av november. Enligt den sydkoreanska tidningen JoongAng Ilbo ska flera av de avrättade ha dömts till döden för att ha tittat på insmugglade sydkoreanska tv-program. Den politiskt konservativa tidningen uppger att avrättningarna genomfördes i sju städer och att fångarna ska ha skjutits till döds inför flera tusen åskådare. SvD 131111.
Some executed for offenses like possessing a Bible, with a human rights group calling the executions a sign that the regime of Kim Jong-un is increasingly fearful of its own people. The Christian Post 131113.

Kvinner fra Nord-Korea blir sex-slaver i Kina. Det er blitt vanskeligere å flykte fra Nord-Korea etter at Kim Jong-un kom til makten. Både kinesiske og nordkoreanske myndigheter strammer grepet. Verst går det ut over de kvinnelige flyktningene. "Gjennom sin behandling av de nordkoreanske flyktningene bryter Kina en rekke internasjonale konvensjoner som de har forpliktet seg til, blant annet flyktningkonvensjonen, torturkonvensjonen og kvinnekonvensjonen." Dagen 131030.

Vita huset vädjar till Nordkorea för den amerikanske missionär som dömts till 15 års arbetsläger i landet. Kenneth Bae, som driver ett turistföretag i Washington, greps förra november nära staden Yanji där några kristna grupper ger nödhjälp till nordkoreanska flyktingar. Bae har ett flertal gånger rest till Nordkorea för att hjälpa barnhemsbarn. Dagen 131203.

Nordkorea paniksäljer guld. Med hotet om en ekonomisk kollaps hängande över sig har Nordkorea börjat paniksälja stora mängder guld till Kina. Än mer kan behövas – krisen tros förvärras efter diktatorns senaste petning. SvD 131212.

Han riskerar livet med bibelballonger. Med hjälp av ballonger sprider Lee Min-Bok tusentals flygblad med evangeliskt innehåll in i världens mest slutna land, Nordkorea. Dagen 140103.
Så flydde han själv från Nordkorea – och blev kristen. Aktivisten Lee Min-Bok sänder informationsbroschyrer med hjälp av heliumballonger till Nordkorea. Innan han flydde från det slutna landet hittade han själv en sådan broschyr, men förstod inte budskapet. Dagen 140103.
Amnesty: Det är ett bra sätt. "Nordkorea är unikt på det sättet att regimen klarar att kontrollera all information. Därför är det bra att på nästan vilket sätt som helst få kontakt med nordkoreanerna. Ballongerna kan vara ett av många nålstick med information in i landet." Dagen 140103.

Information Balloons Dropped Over North Korea. Fourteen balloons filled with U.S. $1 bills, pamphlets about democracy and USBs holding Wikipedia data flew over North Korea this week. The effort came from the Human Rights Foundation and the Fighters for a Free North Korea to try and “break the regime’s information monopoly.” Christian Headlines 140117.

Fängslad missionär vädjar nu om hjälp. Den amerikanske missionär som är fängslad i Nordkorea vädjar nu om hjälp. Under en presskonferens erkände Kenneth Bae sig skyldig till brott mot Nordkorea, men experter menar att uttalandet skett på grund av påtryckningar. Koreaexperten Sangsoo Lee vid svenska Institute for Security and Development Policy menar att presskonferensen var ett spel. Dagen 140122.

Fängslad missionär i arbetsläger. Den amerikanske missionären Kenneth Bae, som hålls fången i Nordkorea, har förts till ett arbetsläger, enligt en amerikansk UD-källa som hänvisar till en svensk diplomat som träffat fången. Sverige agerar ombud för USA i Nordkorea, då USA inte har diplomatiska förbindelser med Nordkorea. Dagen 140208.

Hustrun: John är inte en politisk kampanjmakare. Den 75-årige australiske missionären John Short hotas av 15 års fängelse. Han greps i Nordkorea i söndags, anklagad för att ha spridit religiöst material. Maken ska ha förhörts om religiösa pamfletter på koreanska som han tros inneha. Dagen 140220.
North Korea Arrests Australian Christian Missionary for Handing Out Gospel Tracts. The North Korean government has arrested an Australian Christian missionary for handing out Gospel tracts, with the family of the 75-year-old man fearing he could face up to 15 years in prison. Christian Post 140219.

Has God Abandoned North Korea? Refugees Contemplate Deep Questions in Midst of Extreme Persecution. With reports of extreme persecution and human rights abuses in North Korea, including a recent 400 page report by the U.N. exposing "unspeakable atrocities," Christians are wondering whether God has abandoned the country. Christian Post 140219.

Kristne sett på som trussel i Nord-Korea. Grunnen er at kristendommen utfordrer regimets kvasireligiøse Juche-ideologien og persondyrkelsen av regimets ledere. Tallet på kristne øker i Nord-Korea. Dette skjer fordi flyktninger får kontakt med kristne i Kina, slår ny FN-rapport fast. I rapporten kommer det frem at myndighetene bruker store ressurser på å avsløre kristne. Blant annet blir agenter i sikkerhetstjenesten lært opp til å infiltrere bønnemøter eller arrangere sine egne husmøter for å røke ut de kristne. De som blir identifisert som kristne kan regne med lange forhør og tortur for at de skal avsløre andre kristne. I dag anslås det å være mellom 200.000-400.000 undergrunnskristne. Dagen 140220.

Helvetet på jorden. Det nordkoreanska ledargarnityret, med Kim Jong Un i spetsen, är vår tids nazister. Åsikten är inte banalt polemisk, den framförs av ordföranden för den FN-kommission som nyligen lade fram en tung och detaljerad rapport om landet. Dagens Nyheter 140223.

Minst tre missionärer från Sydkorea, Australien och USA är fast i Nordkorea. Landets statliga nyhetsbyrå spred på torsdagen en video av vad som förefaller vara en iscensatt presskonferens där den 50-årige sydkoreanska missionären Kim Jong Uk säger att han gjort sig skyldig till brott mot den nordkoreanska staten i ett försök att etablera en hemlig kyrka. Kim greps i november och anklagades då för spionage. Dagen 140227.

75-årige John Stott från Australien frigiven. Han satt inspärrad i drygt två veckor. "Jag är riktigt, riktigt trött", är det enda citat som tidningen Guardian fångade upp. Dagen 140303.

Diktatorns order: Avrätta 33 kristna. Nordkoreas diktator Kim Jong-un har gett order om att 33 kristna ska avrättas. Den grupp kristna som det gäller tros vara de som arbetar tillsammans med den sydkoreanske baptistmissionären Kim Jung-wok. Kim Jung-wok, som arresterades förra året, och hans medarbetare sägs ha grundat 500 underjordiska kristna församlingar i Nordkorea. Dagen 140310.

Nordkoreansk lägervakt: Hundar slet barn i stycken. Ahn Myong-Chol, 45, var vakt i ett nordkoreanskt fångläger under åtta år innan han flydde landet. Hundar slet barn i stycken, säger han. Avhopparen är en av de som vittnade för FN-kommissionen som utredde brott mot mänskligheten i Nordkorea. Ahn Myong-Chol, 45, var vakt i ett nordkoreanskt fångläger under åtta år innan han flydde landet. Hundar slet barn i stycken, säger han. Avhopparen är en av de som vittnade för FN-kommissionen som utredde brott mot mänskligheten i Nordkorea. Ahn Myong-Chol flydde Nordkorea 1994. Han hade då under åtta år deltagit och bevittnat den tortyr som fångarna i lägret utsattes för Dagens Nyheter 140317.

Shin flydde från helvetet i Nordkorea. Han är en unik röst från världens mest slutna diktatur. Shin Dong-hyuk är den enda fånge som lyckats fly från Nordkoreas värsta läger. På måndagen talade han inför FN om livet i helvetet på jorden. Svenska Dagbladet 140318.
Sant och falskt om Nordkoreas fångläger. Shin Dong-Hyuk, som blev världskänd för sina vittnesmål och boken om de över 20 år han tillbringade i det fruktade nordkoreanska fånglägret Läger 14, medger nu att delar av hans historia inte är sanna.

FN sätter tryck på Nordkorea. FN antog på fredagen en osedvanligt tuff resolution om Nordkorea, där det slutna landet fördöms för brott mot mänskligheten. För första gången sägs att ansvariga ska ställas inför internationell domstol, och att sanktioner kan användas mot misstänkta krigsförbrytare. FN jämför Nordkorea med Hitlers Nazi-Tyskland. 30 länder röstade för resolutionen medan sex länder bland dem Kina och Ryssland röstade mot. Svenska Dagbladet 140328.

Nord-Korea planlegger massehenrettelse. Nord-Korea planlegger å henrette 200 offentlige ansatte som hadde tette bånd til Kim Jong-uns onkel Jang Song-taek. I tillegg til henrettelsene risikerer rundt 1.000 familiemedlemmer av de dødsdømte å bli sendt i konsentrasjonsleirer. Dagen 140403.

Nordkoreansk drönare över presidentpalatset i Seoul. Den nordkoreanska drönare som hittades i förra veckan flög över presidentpalatset i Sydkoreas huvudstad Seoul innan den störtade nära gränsen till Nordkorea. Svenska Dagbladet 140403.

Kina planlegger for Nord-Koreas fall. Kina har lagt detaljerte planer for hva de skal gjøre dersom det nordkoreanske regimet kollapser fullstendig, viser lekkede dokumenter. NRK 140505.

Nordkorea i rasistutfall mot Obama. USA fördömer i kraftiga ordalag en text från Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA, som i förra veckan beskrev president Barack Obama som ”en clown” och en ”smutsig typ” med ett ”aplikt utseende”. Svenska Dagbladet 140509.

Nordkoreansk bankdirektör har flytt till Ryssland med 35 miljoner kronor av Kim Jong-Uns pengar. Han har sökt asyl i ett tredje land. Korea Daesong Bank misstänks av den amerikansk regeringen för att kontrolleras av Kontor 39 i den Nordkoreanska regeringen som tros finansiera olagliga aktiviteter, bland annat köp av lyxprodukter som är förbjudna i Nordkorea av FN. Nordkorea ska ha bett Ryssland om hjälp för att gripa Yun. Expressen 140830.

Nordkorea blåste Sverige på miljarder. Kim Il Sung betalade aldrig skulden. Nordkorea beställde tusen Volvo-bilar av Sverige 1974 – men betalade aldrig för en enda. I dag rullar de klassiska Volvo 144:orna fortfarande på Pyongyangs gator. Samtidigt växer miljardskulden till det svenska folket. Aftonbladet 140831.

Amerikan frigiven i Nordkorea. Amerikanske turisten Jeffrey Fowle, som varit fängslad i Nordkorea i sex månader, frigavs oväntat på tisdagen. Han greps efter att han lämnat en bibel på en klubb han besökt. Världen idag 141022.

Hon flydde från helvetet i Nordkorea. Eunsun Kim var elva år när hon la sig ner för att dö. Men med de sista krafterna påbörjade i stället hennes familj en lång flykt från hungersvältens Nordkorea.Nu vill Eunsun Kim berätta sin historia – för att världen ska få upp ögonen för hennes förtryckta folk. Dagen 141107.

Nordkorea har släppt amerikanska fångar. På lördagen kom beskedet om att Nordkorea släpper den amerikanske missionären Kenneth Bae och amerikanen Matthew Miller. USA riktar ett särskilt tack till Sverige för att ha bidraget till frisläppandet. Världen idag 141108.

Nordkoreanska fångar tillbaka i USA. De två amerikanerna Kenneth Bae och Matthew Miller, som frigivits från sina långa fängelsestraff i Nordkorea, har landat i USA. Männen som båda dömts till straffarbete frigavs efter hemliga överläggningar mellan James Clapper, chef för den amerikanska underrättelsetjänsten, och nordkoreanska myndigheter på initiativ av ledningen i Pyongyang. SvD 141109.

FN vill ställa regim inför rätta. FN:s generalförsamling antog på tisdagskvällen en historisk resolution som fördömer massiva krigsförbrytelser i Nordkorea, samt kräver att ansvariga ställs inför internationella brottmålsdomstolen. Ahn Myeong Chul, tidigare fångvaktare i Nordkorea, säger till SvD att "den gör stor skillnad, då regimen pekas ut som internationella förbrytare". Resolutionen sänder ett tydligt budskap till Nordkoreas regering att ansvariga för brott mot mänskligheten måste ställas inför rätta, sade Amnesty International efter omröstningen om resolutionen som 111 länder stödde och 19 röstade mot, bland dem Kina, Ryssland och Burma. Men för att ansvariga i Nordkorea ska kunna ställas inför brottmålsdomstolen krävs att FN:s säkerhetsråd agerar. Där sitter dock både Ryssland och Kina som lär blockera alla sådana försök. Därför är en icke-bindande resolution i FN:s generalförsamling så långt man når. Nordkoreanska ledare uppskattas ha omkring fyra miljarder dollar på schweiziska bankkonton. "Alla dessa pengar är svarta, intjänade på olagliga sätt av Nordkoreas styrande genom exempelvis korruption, försäljning av vapen och narkotika." SvD 141118.

Flykten från världens mest stängda land. Så fort hon kom innanför dörren märkte Hye att något var på tok. Familjens tro hade avslöjats. Hon såg aldrig sin far mer. Händelsen som ägde rum när Hye var tolv år blev inledningen på en mycket tuff tid för henne och familjen. "Mormor brände den sista av de två biblar vi hade av rädsla för vad som skulle hända om polisen hittade dem," berättar Hye. Även om det har gått tio år sedan som Hye, nu 33 år, lyckades rymma från det som brukar kallas världens mest stängda land har hon fortfarande svårt att tala om sina minnen. Dagen 150206.

Tusentals kristna avrättades när Nordkorea blev kommunistiskt. Livet i det som nu är Nordkorea har inte alltid sett ut som i dag. I början av 1900-talet blev huvudstaden Pyongyang känd som ”Österns Jerusalem” för sin pulserande kristna miljö. Amerikanska protestantiska missionärer kom dit så tidigt som på 1880-talet. Dagen 150206.

Professor: Kristendom ses som en invasion från väst. Det händer att flyktingar försöker resa tillbaka till Nordkorea därför att de inte klarar av omställningen till ett liv i Sydkorea, berättar Korea-experten Geir Helgesen. "Utan tvekan är det högst problematiskt att vara kristen i Nordkorea. Kristendomen ses som en invasion från västvärlden", säger han. Dagen 150206.

Kanadensisk pastor spårlöst försvunnen i Nordkorea. En kanadensisk pastor har rapporterats saknad i Nordkorea efter att han blivit inbjuden till landets huvudstad Pyongyang. Sextioårige Hyeon Soo Lim är pastor för en koreansktalande presbyterianskt kyrka i Toronto i Kanada. Sedan många år har han varit engagerad i social hjälp i kommunistdiktaturen. Världen idag 150303.

Daniel Schatz: Sverige tiger om Nordkorea. Kommissionen fastslår i sin rapport – som bygger på fler än tvåhundra intervjuer med ögonvittnen – att världens i särklass mest isolerade regim byggt upp ett system av fång- och slavläger som uppskattas internera upp till 120 000 kvinnor, män och barn. Straffen tar sin utgångspunkt i Kim Il Sungs övertygelse att dissidenters brott måste sonas i tre generationer för att utrota ”upprorets frö”. Kommissionen konstaterar att skräckkabinettet i Pyongyang i detta ”arbetarnas paradis” är skyldigt till brott mot mänskligheten och rekommenderar att frågan överlämnas till Internationella domstolen i Haag. Svenska Dagbladet 150403.

Försvarsministern avrättad - med luftvärnskanon. I Nordkorea har landets försvarsminister, Hyon Yong-chol, avrättats. Detta enligt uppgifter från Sydkoreas underrättelsetjänst. Hyon ska vara den senaste i en lång rad högt uppsatta politiker i Nordkorea som rensats ut av landets ledare Kim Jong-un. Hyon var en av de mäktigaste personerna i Nordkorea. Men att vara mäktig är på intet vis en garanti för ens personliga säkerhet i den kommunistiska diktaturen. För bara några veckor sedan kom till exempel uppgifter om att femton högt uppsatta tjänstemän avrättats. Hyon ska ha fallit snabbt. Så sent som i förra månaden deltog han i en säkerhetskonferens i Moskva. Men i slutet av april föll han i onåd och greps. SR 150513.

Joseph Kim: How I Escaped from North Korea. At age 15, I faced a choice: I could either starve like my father, or flee the country and hope to secure a better life outside its fortified borders. Between the certainty of death and the chance of survival, I chose survival. Christianity Today 150526.

5 Ways North Korea Is Much Worse Than You Think. Mental_floss 150528.

Nordkorea utför mänskliga experiment. En nordkoreansk expert på biokemiska vapen rapporteras ha flytt till Finland, och ha med sig bevis på experiment på människor. Forskaren ska ha med sig data med 15 gigabyte av bevis om människoexperiment. Han planerar att presentera bevisen för EU-parlamentet i slutet av juli. SvD 150603. Yle 150603.

Ny app sänder biblar via ballonger till Nordkorea. Den kristna missionsorganisationen Voice of the Martyrs sprider, bokstavligen, evangeliet i Nordkorea. De kommer att skicka biblar i uppblåsta ballonger kopplade till en ny app över södra gränsen. Dagen 150725.

Yeonmi Park: My escape from North Korea. You tube 19:20 151010.

Kanadensisk pastor dömd i Nordkorea. Nordkoreas högsta domstol har dömt den koreansk-kanadensiska pastorn Hyeon Soo Lim till livstids straffarbete för "omstörtande verksamhet". Hyeon som är född i Sydkorea och är pastor i en kyrka i Toronto har suttit fängslad sedan i februari. Dagen 150216.
Megachurch Pastor Sentenced to Life in Prison With Hard Labor. North Korea's highest court has sentenced a South Korea-born Canadian pastor to hard labor for life for subversion, the North's official KCNA news agency reported on Wednesday. Hyeon Soo Lim, the head pastor at a Toronto church that is one of Canada's largest, has been held by North Korea since February. He had appeared on North Korean state media earlier this year confessing to crimes against the state. Lim admitted during the trial to "not only viciously defaming the highest dignity of Korea and its system but also possessing the wicked intention of trying to topple the Republic by staging an anti-state conspiracy," KCNA said. His church, the 3,000-member Light Korean Presbyterian Church, has said Lim had visited the North more than 100 times since 1997 and had helped establish an orphanage and a nursing home there. Lim has lived in Canada since 1986 and is a Canadian citizen. Charisma 151216.
Dömd pastor vid gott mod trots livstidsdom. Pastor Hyeon Soo Lim är dömd till livstids straffarbete i Nordkorea. Nu har han fått besök i fängelset av kanadensiska diplomater och av en pastor. De rapporterar att han är vid gott mod och mår bra. Han har en sjukdom och får medicin för detta. Hyeon Soo Lim är född i Sydkorea, men har bott i Kanada i många år. Han har besökt Nordkorea åtskilliga gånger och det var vid ett av dessa besök, i februari i år, som han arresterades. Dagen 151222.
Den fängslade kanadensiske pastorn Hyeon Soo Lim arbetar hårt i nordkoreanskt fängelse. Åtta timmar om dagen sex dagar i veckan gräver han och de andra fångarna hål i marken. "Innan jag blev pastor arbetade jag med mina händer, men det är många år sedan så i början var det ovant. Men nu har jag vant mig vid att arbeta så," säger han i intervjun i CNN . Hyeon Soo Lim dömdes i februari förra året till livstids straffarbete av den totalitära regimen. Anklagad för att underminera landets styre med sin religiösa aktivitet. Själv har han sagt att den verkliga orsaken till att nu sitter frihetsberövad är att han öppet ifrågasatt Nordkoreas ledarmodell.

Kim Jong Il's bodyguard: 11 years serving North Korea. He protected Kim Jong Il. Today, Lee Young Guk is a human rights advocate for the people of North Korea. He travels the world to talk about his time as bodyguard for the future dictator and father of Kim Jong Un. Christianity Today 160227.

Amerikansk student dömd till 15 års straffarbete i Nordkorea. Otto Warmbier, 21, försökte stjäla en affisch med ett politiskt budskap från ett hotell i Nordkorea. I dag dömdes han till 15 års straffarbete för brott mot staten. Aftonbladet 160316.
Nordkorea har frigett den amerikanske universitetsstuderanden Otto Warmbier. USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att USA lyckats förhandla fram frigivningen och att Warmbier är på väg hem till USA. Frigivandet sker samtidigt som den amerikanske basketstjärnan Dennis Rodman besöker Nordkorea. Rodman är en vän till Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Nordkorea är känt för att gripa utlänningar och använda dem som spelbrickor. Både USA och Kanada avråder sina medborgare från att besöka Nordkorea. yle 170613.
Protester efter Otto Warmbiers död. Den amerikanske studenten Otto Warmbier, som dömts till straffarbete i Nordkorea, och som kom tillbaka till USA i förra veckan har avlidit. Det var Warmbiers familj som gav dödsbudet i ett uttalande. "Tyvärr, den avskyvärda, tortyrliknande felbehandlingen som vår son fick av nordkoreanerna resulterade i att ingen annan utgång var möjlig än den sorgliga som vi har varit med om i dag", säger familjen i uttalandet efter att Otto Warmbier på måndagen avlidit på University of Cincinnati Medical Center i Ohio. USA:s president Donald Trump fördömer Nordkorea som "en brutal regim" efter 22-åringens död. Otto Warmbier flögs hem från Nordkorea den 13 juni. Han befann sig då i koma. Hans föräldrar berättade kort därpå för nyhetskanalen CNN att de en vecka tidigare fått veta att Warmbier legat i koma ända sedan i mars 2016. Den förklaring som då gavs var att sonen drabbats av botulism efter att ha fått en sömntablett. Botulism är en bakterieinfektion som kan leda till döden. Den kan uppstå vid bristande mathållning. SR 170620.

Nordkorea anklagas för mord på kinesisk pastor. I helgen hittades en pastor mördad nära den kinesiska gränsen mot Nordkorea. Nu anklagas nordkoreanska agenter för att ligga bakom dödsfallet. Efter pastor Hans dödsfall uppger en källa till Choi Sung-yong att Han troligtvis mördades eftersom han vägrade att följa med agenterna till Nordkorea. Dagen 160504.

Försäljning av importerade crucifix stoppas. I ateistiska Nordkorea förbjuds marknadsföring och försäljning av importerade crucifix och andra produkter med korssymboler. Myndigheterna gör razzior och slår till mot butiker i landet som försöker sälja sådana produkter. Vid upptäckt konfiskeras de, alltså tas om hand, enligt Radio Free Asia. "Vi har alltid varit noga med att det inte får finnas kors-symboler på varor från Kina. Nu måste vi vara extra noga och se efter en gång till så att vi inte har sådana produkter i vårt utbud," säger butiksinnehavaren. "Annars riskerar våra kunder att råka illa ut när de kontrolleras." Dagen 160808.

Dissidenten Jung Gwang-ils vittnesmål från Nordkoreas fångläger: Slavarbete. Tortyr. Våldtäkter. Avrättningar och kronisk svält. Uppemot 120.000 män, kvinnor och barn sitter fängslade under fruktansvärda förhållanden. "Vi arbetade 16 timmar varje dag. Fångarna behandlades värre än djur. Det fanns inget mänskligt kvar hos oss och vi såg ut som vandrande skelett", berättar Jung, som lyckades fly från världens mest slutna diktatur efter att ha släppts fri från fånglägret Yodok. Gränsen mellan sanning och lögn har suddats ut genom en ständigt närvarande statspropaganda. Rätten att tänka, tycka och tro fritt är obefintlig. FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Nordkorea menar att förtrycket saknar motsvarighet i dagens värld. Nordkorea styrs med järnhand av den 32-årige Kim Jong-un, son till ”Den Käre Ledaren” Kim Jong Il och barnbarn till ”Den Store Ledaren” Kim Il Sung. Trots att den sistnämnde har varit död sedan 1994, är han enligt grundlagen landets förste och evige president. SvD 160813.

Vädjar till omvärldens kristna: Be för oss. 60 000 kristna nordkoreaner får regelbundet förnödenheter från organisationen Open doors. Nödhjälpen är av stor betydelse för de kristna nordkoreanerna – utan den skulle många av dem svälta ihjäl, men det de kristna i världens mest sluta land efterfrågar mest, det är våra böner. "Nordkoreanerna själva tror ju att de lever i paradiset. De kan tycka att det är jobbigt, men de tror att det är ännu jobbigare i länderna runt omkring. Det är den informationen de matas med. Människorna avgudar sina ledare." Världen idag 161007.

Kristna nordkoreaner har krossats med ångvält. De tvingas dölja sin tro inom sig. Blir de påkomna med sin kristna övertygelse hamnar de med största sannolikhet i fångläger. Det ska även ha hänt att de blivit överkörda av en ångvält, eller blivit upphängda på ett kors över en eld. Det handlar om de kristna i Nordkorea. Nyligen släppte den kristna människorättsorganisationen "Christian solidarity worldwide" en rapport som uppmanar världen att gripa in. "Kristna praktiserar vanligtvis sin tro i hemlighet. Om de blir upptäckta arresteras de och tas troligtvis till politiska fångläger. I dessa fångläger utsätts de för brott som utomrättsliga avrättningar, utrotning, slavarbete, tvångsförflyttningar, tortyr, förföljelse, våldtäkter, sexuellt våld och ’försvinnanden’", skriver organisationen i rapporten. Det har även hänt att kristna har hängts upp på kors över eld, krossats under en ångvält och puttats från broar, enligt rapporten. Författarna fastslår att så kallad "skuld vid sammankoppling" tillämpas i Nordkorea, vilket innebär att familj och släktingar till kristna också arresteras, oavsett om de delar den kristna tron eller inte. I Nordkorea är lojalitet mot "den store ledaren" a och o. Lojaliteten ska prägla varje del av livet och gör därmed ledaren till en Gud-lik figur. I hemmen ska det hänga bilder på ledarna, på varje persons jacka ska det sitta en brosch med bilden av Kim Il Sung och i skolorna får barnen lära sig "lovsånger" till Kim-familjens ära. En religiös lära skulle kunna stå i konflikt med lojalitet till den Gud-lika ledaren, fastslår rapporten. Enligt organisationen Open doors finns det omkring 300 000 kristna i Demokratiska folkrepubliken Korea eller Nordkorea som vi kallar landet. 100 000 nordkoreaner kan sitta i fångläger på grund av sin kristna tro. Världen idag 161007.

70 000 personer hemlösa i översvämmat Nordkorea. I Nordkorea tycks myndigheterna fortfarande inte ha fått kontroll över situationen efter augustis översvämningar. FN beräknar att 70 000 personer blivit hemlösa, och trots Nordkoreas egen mobilisering löper särskilt barn risk att drabbas hårt när kylan kommer, enligt internationella hjälporganisationer. Bilder som publicerats av sydkoreanska Daily NK visar sysslolösa räddningsarbetare och avsaknad av byggnadsmaterial samtidigt som Rädda barnens utsände Paolo Fattori vittnar för The Guardian om att han sett hemlösa leva praktiskt taget under bar himmel. Organisationen varnar för att barn riskerar att drabbas hårt av brist på rent dricksvatten. Hittills ska heller varken diktatorn Kim Jong-un eller andra högre ledare ha besökt det drabbade området. Enligt NK News uppgifter beror det på rigorösa säkerhetsbestämmelser kring ledarna, som inte vågar resa alltför långt ifrån sin maktbas i det relativt välmående Pyongyang. SR 161011.

Trots förföljelsen – allt fler kristna i Nordkorea. De flesta kristna som avslöjas i Nordkorea avrättas eller försvinner spårlöst. Det visar en ny rapport som baseras på intervjuer med avhoppare.Samtidigt kommer uppgifter om att kristendomen växer i landet. Enligt avhopparna riskerar de som avslöjas med att praktisera sin tro på ett sätt som inte är sanktionerat av staten långa fängelsestraff eller döden. I huvudstaden Pyongyang finns fyra kyrkor som har offentliga gudstjänster. Allt tyder dock på att dessa bara utgör en fasad som regimen vill visa upp för omvärlden. 99 procent av de som intervjuades instämde i påståendet att det inte finns någon religionsfrihet i Nordkorea och 98 procent sa att det inte finns några religiösa gudstjänstlokaler utanför Pyongyang. Drygt fyra procent hade sett en bibel i Nordkorea. Det är inte så märkligt att människor är försiktiga eftersom straffen är så hårda. NKDB drar den slutsatsen, baserat på vittnesmålen, att endast 23 procent av de straffade kommer tillbaka. De övriga avrättas eller försvinner spårlöst. Detta öde drabbar inte bara de troende, deras familjer blir också misstänkta och kan straffas. Kristna sänds ofta iväg till läger. Där får fångarna utföra hårt kroppsarbete samtidigt som matbristen är stor. Människor dör därför av undernäring. Vakterna utsätter fångarna för misshandel och ren tortyr, till exempel skendränkning och eltortyr. Kvinnliga fångar våldtas. Fångar kan också användas för medicinska experiment. Livet i lägren är så hårt att de flesta fångar inte kommer levande därifrån. Dagen 161116.

Sverige hjälper fängslad pastor i Nordkorea. Den svenska ambassaden i Nordkorea arbetar aktivt för att hjälpa den kanadensiska pastorn Hyeon Soo Lim, som har dömts till livstids fängelse i ett nordkoreanskt arbetsläger. Lim är pastor i Light Korean Presbyterian Church i Mississauga, Ontario. Dagen 161128.

Wilgot Fritzon: Demokratikämparna på Kuba behöver stöd. Hyllningarna av Fidel Castro från det demokratiska fria väst klingar illa. Dagen 161202.

Sydkoreansk nyhetssajt samarbetar med nordkoreanska informatörer. I Sydkorea ägnar medierna stor uppmärksamhet kring vad som pågår i Nordkorea. Det finns medier som enbart är inriktade på detta: Daily NK är en nyhetssajt som rapporterar om vad som pågår i det slutna landet och samtidigt görs radiosändningar för nordkoreanska lyssnare. SR 170110.

Avhoppare: "Kim Jong-Uns dagar är räknade". Den nordkoreanska regimen håller på att kollapsa. Det hävdar avhopparen Thae Yong-Ho, som i augusti lämnade sitt jobb som andreman på ambassaden i London. Enligt Thae planerar diktatorn Kim Jong-Un att "färdigställa" Nordkoreas kärnvapenprogram under året. Det enda sättet att lösa frågan om Nordkoreas kärnvapenhot är att eliminera Kim Jong-Uns regim, sade Thae Yong-Ho. SvD 170125.
Defector: North Korea is turning against Kim Jong Un. The North Korean elite are expressing their discontent toward young leader Kim Jong Un and his government as more outside information trickles into the isolated country, North Korea’s former deputy ambassador to London said Wednesday. New York Post 170125.

Kim Jong-Uns halvbror misstänks lönnmördad. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns halvbror, Kim Jong-Nam, har mördats av kvinnliga agenter i Malaysia, enligt sydkoreanska medier. Lokal polis bekräftar dödsfallet. Två kvinnor, som beskrivs som nordkoreanska agenter, ska ha stuckit diktatorns halvbror med någon form av förgiftade nålar eller giftsprutor, säger myndighetskällor till tidningen. Efter dådet tog kvinnorna en taxi och flydde platsen. Kim Jong-Nam ansågs förut vara den givna efterträdaren till fadern Kim Jong-Il. Efter att han åkt fast med ett förfalskat pass på flygplatsen i Tokyo när han skulle ta sig till Disneyland sjönk han dock snabbt i anseende och nuvarande diktatorn Kim Jong-Un fick istället axla ledarskapet när fadern dog i slutet av 2011. Kim Jong-Nam har sedan fadäsen i Japan i princip levt i exil i Macau i södra Kina. Han ska ha varit på väg tillbaka till Macau från Kuala Lumpur när han dog på måndagen, säger malaysisk polis. Enligt bedömare som sydkoreanska Korea Times pratat med har Kim Jong-Nam levt på lånad tid under sin vistelse utomlands. Kim Jong-Un ska ha sett halvbrodern som en konkurrent och kan ha beordrat mordet för att stärka sitt grepp om makten. SR 170214.
Häktade för mord på Nordkoreas ledares bror. Två misstänkta har begärts häktade och en tredje person har gripits i Malaysia misstänkt för inblandning i mordet på den nordkoreanske ledarens halvbror Kim Jong-nam i måndags. Två kvinnor som misstänkt ha utfört ett giftmord på den nordkoreanske ledarens halvbror Kim Jong-nam begärdes i dag häktade i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Kvinnorna har rest på vietnamesiskt respektive indonesiskt pass. Polisen har nu också gripit en misstänkt man som sägs vara en av kvinnornas pojkvän. Kim Jong-nams andra fru samt en son och dotter antas befinna sig i Macau, efter att ha levt utanför Nordkorea i mer än femton år. Enligt uppgifter från den sydkoreanska säkerhetstjänsten ska Kim Jong-nam tidigare ha vädjat till sin yngre bror att skona familjens liv. SR 170216.
Ytterligare en gripen efter mordet på Kim Jong-Nam. Malaysisk polis har gripit en nordkoreansk medborgare i utredningen kring mordet på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Den senast gripne mannen hade malaysiska dokument för utländska arbetare, som sade att han var en 46-årig nordkoreansk medborgare. Han togs av polisen fredag morgon, lokal tid. Medierna i Nordkorea har inte rapporterat alls om mordet på Kim Jong Nam. Nordkoreas ambassadör i Malaysia anklagar landets polis för att samarbeta med "fientliga krafter", enligt ett uttalande. Ambassadören anser att Sydkoreas uppgifter om mordet handlar om att dra uppmärksamhet från en korruptionsskandal på hemmaplan. SR 170218.
Kim Jong Un's half-brother reportedly asked to serve as head of government-in-exile. A week since his Feb. 13 murder inside a Kuala Lumpur airport, the cause of Jong Nam's death remains a mystery. He may have been poisoned. Or it could have been nerve gas. Or ricin. Perhaps a particularly strong opioid. Isolated North Korea has a long history of ordering killings of people it views as threats to its regime. Kim Jong Nam was not known to be seeking political power; he was best known for his penchants for drinking, gambling and expensive restaurants. But his position as eldest son of the family that has ruled North Korea since it was founded could have made him appear to be a danger. Kim Jong Nam, a heavyset man in his mid-40s, died soon after en route to a hospital after suffering a seizure, officials say. He was at the airport to fly to Macau, where he had a home. Investigators are still looking for four North Korean men who arrived in Malaysia on different days beginning Jan. 31 and flew out the day of the attack. Fox News 170221.
Diplomat misstänks inblandad i giftmordet. Malaysisk polis misstänker att andresekreteraren på den Nordkoreanska ambassaden i Kuala Lumpur är inblandad i giftmordet på den man som tros vara den nordkoreanske ledaren Kim Jong Uns halvbror. Flera personer har tidigare gripits efter mordet. På övervakningsfilmer syns hur två kvinnor attackerar mannen. SR 170222.
Nervgas tros ha använts vid mordet på Kim Jong-Nam. Malaysisk polis uppger att man hittat nervgasen VX på den kropp man tror är Kim Jong-Nam, den Nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un:s halvbror. De säger att det var det lukt och smaklösa nervgiftet VX. Den fanns i mannens ansikte och i ögonen. Vilket skulle stämma med det man ser på övervakningsfilmerna från flygplatsen där mannen attackeras av två kvinnor som ser ut att smeta ut något i ansiktet på honom. Mannen sökte snabbt hjälp på flygplatsen och fördes i ambulans till sjukhuset men uppges ha drabbats av något slags anfall på vägen och var död innan han kommer fram. Polisen säger vidare att nervgiftet VX tillverkas för att användas vid krigföring. Enligt amerikanska experter uppges det vara ett mycket starkt gift där döden inträffar nästan direkt ifall inte snabbt tvättas bort. Kvinnorna sökte sig snabbt till en toalett där de tvättade sig, har övervakningsfilmerna visat. Tre personer är gripna för mordet, de två kvinnorna samt en nordkoreansk man. Men polisen söker ytterligare sju nordkoreaner varav man tror att tre fortfarande finns kvar i Malaysia. Det är bland annat andresekreteraren på den Nordkoreanska ambassaden. Händelsen har skapat en diplomatisk spänning mellan de båda länderna och igår kom det första offentliga uttalandet från Nordkorea där de håller Malaysia ansvarig för mordet på en nordkoreanen med ett diplomatiskt pass. Men Nordkorea nämner aldrig personen vid namn inte ens det namn, Kim Jong Chol, han reste under. SR 170224.
Malaysia utvisar Nordkoreas ambassadör. Ambassadören Kang Chol väntas lämna landet inom 48 timmar. Han har flera gånger kritiserat mordutredningen kring Kim. Malaysia har krävt en ursäkt av ambassadören men någon sådan har han inte gett. Ambassadören har därför förklarats persona non grata i Malaysia. Relationerna mellan Malaysia och Nordkorea har försämrats drastiskt sedan mordet på Kim Jong-Nam på Kuala Lumpurs flygplats för tre veckor sedan. Malaysia hör till de få länder i världen dit nordkoreaner kan resa utan visum. Malaysia lär nu också överväga att häva visumfriheten för nordkoreaner.yle 170304.
Malaysiska medborgare stoppas från att lämna Nordkorea. Relationerna mellan Nordkorea och Malaysia blir sedan mordet på Kim Jong-nam allt mer spända. Nu stoppar Nordkorea alla malaysier från att lämna landet, i vad som av Malaysia beskrivs som en gisslansituation. Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KNCA skriver att alla malaysier hindras att lämna landet fram till att händelsen i Malaysia bli utredd. Malaysias premiärminister Najib Razack fördömde beskedet från Nordkorea. "I praktiken är malaysier nu tagna gisslan i Nordkorea", sade han, men svarade snart med att införa liknande restriktioner för nordkoreaner i Malaysia. Ett tiotal malaysier finns enligt landets myndigheter i Nordkorea. Hur många nordkoreaner som finns i Malaysia är osäkert, men beräknas vara runt ett tusental. Samtidigt pågår utredningen efter mordet. Två kvinnor är häktade, men malaysiska myndigheter, som misstänker Kim Jong-un för att ligga bakom mordet, eftersöker flera nordkoreanska tjänstemän och diplomater. SR 170307.
Kvinna bakom giftattack frias från mord. I Malaysia har en vietnamesisk kvinna idag erkänt sig skyldig till att ha medverkat till mordet på Nordkoreas diktator Kim Jon-Uns halvbror Kim Jong-Nam. Men hon säger att hon och en indonesisk kvinna blev lurade att utföra mordet av hemliga nordkoreanska agenter och att de aldrig förstod att det handlade om mord. Videoövervakningsbilder från Kuala Lumpurs flygplats visar hur två kvinnor mitt i folkvimlet går upp mot en man och en av dom trycker en näsduk mot hans ansikte. Femton minuter senare är mannen död, förgiftat av ett nervgift som förlamar kroppen inifrån. Det handlar om mordet på Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam i februari 2017. Nu har en vietnamesisk kvinna som misstänkts ha medverkat i mordet dömts till 40 månaders fängelse. Hon erkänner inblandning efter att man ändrade åtalet från mord till "att ha orsakat skada" som domstolen säger. För att undvika att riskera dödsstraff har den vietnamesiska kvinnan nu erkänt sig skyldig till den brottsrubriceringen och kommer troligen att släppas fri i slutet av maj enligt hennes försvarare. Ändringen i åtalet kommer efter att åklagarna något oväntat frisläppte en medåtalad indonesiska i mars. Fallet har fått stor uppmärksamhet, den vietnamesiska kvinnan har tillsammans med indonesiskan stått åtalad för mord på Kim Jong-Nam men båda har nekat. De har hela tiden sagt att de blev lurade att delta i något som skulle vara ett inslag i ett humorprogram för Tv. Under rättegången kom det fram att de två kvinnorna blivit lurade av personer som beskrivs som nordkoreanska spioner. De tre spionanklagade flydde till Nordkorea innan den malaysiska polisen hann gripa dem. De vietnamesiska myndigheterna har hela tiden sagt att kvinnan är oskyldig till anklagelserna och de diplomatiska förbindelserna mellan Vietnam och Malaysia har varit ansträngda sedan kvinnan greps. Nordkorea hela tiden nekat till någon som helst inblandning i mordet på landets diktator Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam. SR 190401.

Nordkoreansk film av prästattack påstås vara anti-kristen propaganda. En film av en präst som begår ett sexuellt övergrepp påstås vara anti-kristen propaganda i Nordkorea. Nu har filmen läckt ut via Internet. "Den nordkoreanska regimens propaganda mot kristna är fasansfull. Det finns ingen som helst religionsfrihet i detta land," menar Ben Rogers som arbetar för den kristna människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW. Dagen 170322.

Peter Paulsson: "Kollapsar systemet blir det kaos". I den senaste tidens debatt om Nordkorea pratas det mycket om kärnvapenhotet och landets oberäkneliga regim. Frågan är om allt som händer är bra eller dåligt för Nordkoreas folk. Både och, blir svaret som Världen idag får av två Nordkorea-kännare. Världen idag 170407.

Kristna hjälper nordkoreaner att fly. Kristna missionärer hjälper nordkoreaner att fly från förtrycket i det egna landet. Många flyr i dag till Sydkorea, medan andra hamnar i Kina - och då är risken stor att de sänds tillbaka och utsätts för tortyr. Pastor Tim Peters, som är intervjuad, berättar att han startade organisationen Helping Hands i mitten av 1990-talet och att han sedan dess har hjälpt hundratals nordkoreaner att fly. 24 april rapporterade Japan Times att åtta nordkoreaner hade tillfångatagits i Kina och planen är att de ska sändas tillbaka till Nordkorea. De åtta som fängslats vädjar nu till president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping om att ingripa. Dagen 170504.

"Vi kommer bli chockade när Nordkorea faller." Nyligen avled den amerikanske studenten Otto Warmbier efter en tids fångenskap i Nordkorea. Samtidigt sitter uppemot 100 000 kristna nordkoreaner i fångläger i det slutna landet. Om de utsätts för samma behandling som Warmbier är svårt att veta, säger Sara Bornold på Open Doors. Men inhemska fångar behandlas generellt sämre än utländska, påpekar hon. "Jag tror att vi kommer bli chockade när landet faller och vi får se vad som har försiggått," säger hon. Det är inte bara stöld av propagandaskyltar som är straffbart i Nordkorea. Att vara kristen är i praktiken också olagligt. "I Nordkorea ser man ledarna som gudar. Att vara kristen innebär att man tillber något som är högre än ledarna - därför ses de kristna som fiender till staten." Hon berättar att det uppskattningsvis finns mellan 200 000 och 400 000 kristna i landet, men en exakt siffra är svår att få fram eftersom de kristna måste hålla sin tro hemlig. Blir man avslöjad med att vara kristen väntar med största sannolikhet fångläger. Exakt vad de kristna i fånglägren utsätts för är svårt att veta, påpekar Sara Bornold. Men man vet att de får extremt lite mat, lever i baracker och har små möjligheter att tvätta sig. "De blir behandlade som djur," säger hon. I Nordkorea finns det ett kastsystem som delar in befolkningen i tre grupper: De lojala, de tveksamma och de fientliga. Alla kristna räknas till den fientliga klassen, berättar nordkoreanska källor för Organisationen Open Doors. I landet finns sex olika typer av arbetsläger och fängelser. Alla fånger lever under omänskliga förhållanden. De sover i kalla celler eller baracker, de får endast trasor till kläder, de får inte tvätta sig och de får bara några hundra gram att äta per dag. De måste dessutom arbeta många timmar i sträck, utsätts för psykisk och fysisk tortyr och riskerar att dödas. Världen idag 170622.

Kinesisk pastor kan ha mördats av Nordkorea. En pastor som arbetade vid den nordkoreanska gränsen i Kina mördades i fjol. Nu har en nordkoreansk agent erkänt inblandning i mordet, berättar Daily NK. Den kvinnliga agenten uppges vara ångerfull. Pastor Han Chung-Ryeol arbetade i en kyrka i den kinesiska staden Changbai city, nära den nordkoreanska gränsen. Han var av koreanskt ursprung och ska, ända sedan 90-talet, ha gett nödhjälp till nordkoreaner som flytt över gränsen. Den 30 april 2016 hittades Han Chung-Ryeol mördad. Nedanför det närliggande berget Changbai, som heter Mount Paektu på den nordkoreanska sidan, låg han och var nästan oigenkännbar. Chung-Ryeol uppges ha fått flera kniv- och yxhugg i både hals och hjärta. Vänner och journalister misstänkte genast den nordkoreanska regimen, men det fanns inga belägg. Fram tills nu. Den 21 juli i år uppgav en källa till nättidningen Daily NK att en nordkoreanska i 20-årsåldern erkänt inblandning i mordet. Världen idag 170808.

Nordkorea släpper kanadensisk pastor. Nordkorea har, mitt i det uppblossade ordkriget med omvärlden, frigett en livstidsdömd kanadensisk pastor. Pastorn, som arbetat med humanitär mission i landet, kommer att läggas in på sjukhus direkt för vård. Han ska ha besökt Nordkorea över hundra gånger för att genom sin församling i Kanada stötta och arbeta med ett vårdhem, ett daghem och ett barn hem i landet. Det var efter hans senaste resa i början av 2015 som Lim och hans församling förlorade kontakten med varandra. Strax senare framträdde han i Nordkoreansk tv och erkände under tårar att han bland annat underminerat dyrkan av Nordkoreas ledare Kim-Jong-un. Dagen 170810. Världen idag 170810.

Pastor Lim tackade Sverige efter frigivningen från Nordkorea. Pastor Hyeon Soo Lim är tillbaka på kanadensisk mark. Häromdagen släpptes han fri från Nordkorea och under söndagen stod han inför sin församling där han berättade om fångenskapen - och även tackade Sverige. "Sverige har spelat en avgörande roll i min frigivning," sa han. Dagen 170810.

Cyberarmé i Vietnam ska stoppa obekväma åsikter. En cyberarmé som består av 10 000 personer har inrättats i Vietnam för att motverka "felaktiga åsikter" på internet. Den kommunistiska enpartistaten har därmed tagit ytterligare ett steg för att tysta de som har negativa åsikter om regimen. Det var på en konferens, som propagandadepartementet höll igår, som den biträdande chefen för militärens politiska avdelning berättade om den nya styrkan på 10 000 man som går under namnet Force 47. Den är redan igång på flera områden, sa han. "Varje timme, minut och sekund måste vi vara beredda att förebyggande kämpa mot ett felaktigt synsätt," sa han till lokala medier. Sedan Nguyen Xuân Phúc tog över som president i Vietnam för drygt ett och ett halvt år sedan har försöken med att kontrollera internet ökat. Allt fler bloggare har under de senaste åren dömts till långa fängelsestraff. Den 38-åriga tvåbarnsmamman, bloggaren Mother Mushroom, dömdes för knappt ett halvår sedan till 10 års fängelse för brott mot staten. Hon hade kritiserat regeringens agerande mot det Taiwanesiska företaget Formosa som låg bakom ett giftutsläpp som gjorde att flera ton död fisk flöt upp utanför Vietnams kust. För en månad sedan dömdes en annan bloggare till sju års fängelse för vad som sades var propaganda mot staten. Men det sägs också att steget med Force 47 var nödvändigt för att få stopp på cyberattacker mot Vietnam. Sommaren 2016 utsattes både det statliga flygbolaget Vietnam Airlines och flera av landets flygplatser för hackerattacker. I augusti i år sa presidenten att landet behöver fästa större uppmärksamhet på att kontrollera nyhetssajter och bloggar med dåligt och farligt innehåll. Och det har nu lagts ett förslag om att både Facebook och Googles servrar i framtiden måste finnas i Vietnam. Men det förslaget har väckt en het debatt i nationalförsamlingen och har ännu inte gått igenom. Många i Vietnam, liksom i hela Asien, använder de sociala medierna som plattformar för sina företag. SR 171227.

Kristna utbildar Nordkoreas framtida kristna ledare. Kristendomen är förbjuden i Nordkorea och de få kristna som finns i landet är extremt utsatta. Men landets enda privatfinansierade universitet drivs med pengar från kristna organisationer. Kristna nordkoreaner som lyckats fly till Kina, men som fångas upp och skickas tillbaka, utsätts för olika former av övergrepp som tortyr, sexuellt våld, tvångsarbete - och värre saker. Amerikanerna Tony Kim, Kim Hak-song och Kim Dong-chul sitter fängslade i Nordkorea. Alla de är krisnta och de två förstnämnda har kopplingar till Pyongyang University of Science and Technology. Dagen 170929.

Missionären Kenneth Bae överlevde fångenskap i Nordkorea. "Att bekänna brott var enda utvägen för att slippa bli dödad." Det berättar Kenneth Bae, den amerikanske missionären som satt fången i Nordkorea i två år. Han tvingades att erkänna sig skyldig till att ha försökt att störta regimen och skrev en bekännelse på flera hundra sidor. "Det var enda sättet att överleva. Före rättegången sa de att jag skulle behandlas som krigsförbrytare om jag inte samarbetade. Då hade jag skjutits ihjäl. Bekännelse var min enda utväg," berättar Kenneth Bae i intervjun. Kenneth Bae greps i Nordkorea 2012 och dömdes för att ha planerat en kristen kupp mot den nordkoreanska regimen. Efter 735 dagar i fångenskap släpptes han. Dagen 180220.

Kristna budskap på kortvåg till Nordkorea. "Stillahavsön Guam är under ständigt hot från Nordkoreas kärnvapenmissiler. Men budskapen som färdas i motsatt riktning är av annan art. Via kortvåg sänds kristna radioprogram från Guam till det nordkoreanska folket. Runt 13 timmar i veckan sänds till Nordkorea. TWR smugglar, via mellanhänder, in radioapparater i landet för att nordkoreaner ska kunna följa sändningarna på koreanska. Och att människor lyssnar, det vet man. Lyssnarbrev har smugglats ut till programproducenterna i Sydkorea. Dagen 180406.

Svenskar levererade mat till barn i Nordkorea. 500 nordkoreanska barn får ta del av den mat som Trosgnistan, i samarbete med "Feed the hungry", nyligen levererade till fem barnhem i landet. Med på resan var Livets ords internationelle koordinator Ville Männistö. "Vi fick ett fantastiskt mottagande," säger han. Han berättar att det handlade om basvaror som olja, mjöl, kött och grönsaker, samt något så "exklusivt" som färsk frukt. "Barnen började äta frukten så fort de fick den," säger han. Världen idag 180419.

In North Korea, There Is One Homework Assignment This Christian Wished He’d Never Done. People often ask me, "Why do you send Bibles to North Korea when they could get people arrested or even killed?" The answer is simple: We send them because our persecuted brothers and sisters continue to ask for them! I’ve traveled to the North Korean border and heard the tragic stories of persecution. During one of my trips, I learned of a man whose story depicts just how cruel persecution in North Korea can be. To keep him safe, I’ll call him Eun. The story of his childhood is heartbreaking. "There was one homework I wish I had never done," he said. One day, his third-grade teacher had announced that the students would have no homework that evening - but she did have one request. "When you go home, I want you to look for a Book," she said. "Normally [the Book] is black. Normally it’s hidden, and your mom or dad read it when you are asleep. If you look hard enough, you can find this Book. And if you bring it, we will honor you." Eun rushed home to look for the Book. Finally, he found it - his parents’ Bible. He proudly presented it to his teacher the next day and received a red scarf as a reward. But when he returned home to show the scarf to his parents, they were gone. They had been arrested - along with the parents of 14 other children who had been "honored" for completing the assignment. Eun never saw them again. Incredibly, when Eun grew up and heard the Gospel himself, he also accepted Christ as his Savior - even knowing what it had cost his parents and what it could cost him. Unbelievable cruelty - like Eun’s family experienced - is still happening today to North Korean believers. And it could be enough to extinguish the underground church. But remarkably, it continues to grow! There are now at least 300,000 Christians in North Korea - but there aren’t nearly that many Bibles in the country. Faithwire 181208.

Kristna avrättas offentligt i Nordkorea för att statuera exempel. "Park Joo-Chan" berättar om världens mest slutna land och situationen för kristna där. "Det finns inga kyrkobyggnader, ingen pastor och ingen kyrklig organisation i Nordkorea. Ändå finns det kyrkor i Nordkorea. Det är kyrkan som finns inuti de troende. Religion sågs som något ont i Nordkorea. Kristendom var, fick man lära sig, en perverterad amerikansk religion." Själv är han numera pastor och bor i Sydkorea. Dagen 180406.

Persecution in North Korea. Christians in North Korea must practice their faith in secret. They can’t meet together to worship or tell others about Jesus. If they are caught with a Bible, singing a hymn, or praying, they can face up to 15 years in a labor camp. Life in the camps is unbearable. Believers are forced to work 12 hours a day and are frequently beaten with metal rods. If they try to escape, they will most likely be shot or tortured. Even if they survive, many will suffer from post-traumatic stress for the rest of their lives. World Help.

Nordkoreaner får tillgång till Bibeln via hologram. Hologrambiblar som ser ut som värktabletter och projicerar bibeltexten i luften är missionsorganisationen Ljus i östers nyaste och säkraste sätt för att sprida Bibeln till Nordkorea. "Det här är unikt," säger missionsdirektor Magnus Lindeman. Världen idag 191127.

North Korea / The Lies and Truth of Kim Jong Un / How People Live (2019). You tube 52:48 191204.

What Kim Jong Un lied about / North Korea / How People Live. You tube 49:34 200327.

Avhoppare utsätts för tvångsaborter och svält. Våldtäkter, tvångsaborter, tortyr och svält. Nordkoreanska kvinnor som grips under flyktförsök utsätts för omfattande övergrepp i landets arbetsläger, visar en FN-rapport. "Från det ögonblick hon greps så beordrades hon att kasta sig mot marken för att framkalla ett missfall. Hon gjorde det tre eller fyra gånger, men inget hände. Då fick hon en spruta. Jag såg henne föda med mina egna ögon ... Jag hörde henne gråta, men sedan placerades barnet med ansiktet ner, sveptes in i plast och togs ut från cellen av en fängelsevakt. Kvinnan fick ingen vård. Hon dog efter runt en vecka."

Tortyr och sexuellt våld i nordkoreanska häkten. Misstänkta brottslingar i Nordkorea utsätts för tortyr, förnedring och sexuella övergrepp av myndigheterna, enligt en rapport från Human Rights Watch. Enligt The Guardian handlar det om den första rapporten någonsin som ger en bild av förhållandena i landets häkten. 15 kvinnor och män som suttit frihetsberövade i diktaturen och sedan lyckats fly från landet har intervjuats i rapporten, liksom tidigare tjänstemän med insyn i diktaturens rättsväsende. De tidigare fångarna berättar bland annat hur de stillasittande tvingats huka på cellgolvet i upp till 16 timmar. Minsta rörelse resulterade i misshandel eller att de tvingades springa upp till 1 000 varv i cirklar, enligt rapporten. Våldet var särskilt kraftigt den första tiden efter gripandet. Läs rapporten här: "Worth Less Than an Animal".

Kristna i Nordkorea delar sin tro - trots risk för fångläger och tortyr. En person sattes i en stålbur som hettades upp med ström, en annan fick en pepparblandning i näsan och en tredje bands fast vid en påle för att avrättas offentligt. Brotten mot kristna i Nordkorea verkar inte ha några gränser, visar en rapport från Korea Future Initiative. Trots att det är förenat med livsfara väljer nordkoreaner samtidigt att göra egna kopior av Bibeln och dela med sig av sin tro. "Har du tur blir du skjuten. Har du otur skickas du till ett politiskt fångläger." Det säger en av källorna som intervjuas i en brittisk rapport om religionsfrihetsbrott i Nordkorea och berättar om konsekvenserna av att ertappas med ett religiöst föremål, som en bibel. Enligt vittnesmålen som rapporten bygger på blev en partimedlem avrättad inför 3 000 personer på ett flygfält på grund av bibelinnehav. En annan person bands fast vid en träpåle på en marknad och sköts sedan ihjäl för samma ”brott”. En tredje person skickades till politiskt fångläger för att han/hon hade en kristen broschyr. Totalt kunde rapportförfattarna registrera 273 religionsfrihetsbrott utifrån intervjuer med 117 vittnen, brottsutsatta och förövare från Nordkorea. Av dessa gällde 215 kristendom medan 56 gällde shamanism och två gällde andra religioner. 60 procent av de som utsattes var kvinnor och flickor, och åldrarna gick från tre år till 80 år. Det är inte bara bibelinnehav som är förenat med stränga straff i Nordkorea - att dela sin kristna tro med andra och att över huvud taget praktisera sin tro anses också vara ett brott mot regimen. Enligt rapporten utsätts de kristna ofta för tortyr. En person som blev påkommen med att ha blivit kristen sattes i en stålbur som hettades upp med elektrisk ström. "Vanligtvis brukar fångar bara klara tre till fyra timmar i buren, men jag satt där i tolv timmar och bad. Jag fortsatte be att Gud skulle rädda mig", säger personen som klarade sig med skador i ansiktet och på högra benet. En annan person ska ha fått någon form av chilipasta i näsborrarna varpå huvudet pressades bakåt och personen tvingades erkänna en massa falska anklagelser. Andra former av tortyr som källorna i rapporten berättar om är bland annat: hängas upp i benen, tvingas äta förgiftad mat, bli fråntagen möjlighet till sömn, strypning, svältning, hängas upp på stålbalkar för att sedan slås med ett trärack och tvingas se på tortyr och avrättningar av andra fångar. "Jag bad från morgon till natt för mina barn och att Gud skulle straffa Kim Jong-un", berättar en person som utsattes för hundra dagars internering och tortyr. En annan person berättar att en vän, som hade arresterats för att ha distribuerat små kopior av Gamla och Nya testamentet, såg ut som ett levande skelett under fångenskapen. Andra berättar om sexuellt våld, offentliga rättegångar, straff av familjemedlemmar och att det händer att människor bara "försvinner". Trots att det är förenat med livsfara att äga en bibel - och trots att angiveri är vanligt - väljer kristna nordkoreaner att göra egna kopior av Bibeln och att dela sin tro med andra. Till och med i fängelset väljer kristna att dela sin tro, enligt rapporten. En person berättar att han/hon hörde en cellkamrat tala i tungor, en annan berättar att en medfånge gömde en bibel i taket. En tredje person berättar att hennes cellkamrat sade: "Gud har sänt mig hit för din skull." "Till slut började jag lyssna på henne. Hon var ett ljus som kom och värmde mig när jag drunknade i mina sorger. Jag skulle ha tagit livet av mig om det inte vore för henne."
Fakta. I Nordkorea är det i praktiken olagligt att vara kristen eftersom kristendom ses som ett hot mot landets ideologi, där ledaren ses som en gud. "De amerikanska imperialisterna har använt religion som ett verktyg för att invadera vårt land", står det i en kommentar till Nordkoreas konstitution. I kommentaren står det att Nordkorea har religionsfrihet, och det finns också några officiella kyrkor i landet, men enligt Nordkorea-kännare är det bara ett spel för gallerierna. Enligt Nordkoreas lagar är det ett brott att störa den socialistiska allmänna livsordningen. De biblar och kristna broschyrer som förs in i Nordkorea ses som material som sänts in av "fienden" för att få nordkoreaner att börja förlita sig på "en ickeexisterande Gud" i stället för på landets egna idéer. "Därför måste alla soldater komma ihåg att kampen för att motverka religion och vidskepliga handlingar är en kamp för att förbli enade under den ärade Högsta Ledaren", står det i statligt säkerhetsutbildningsmaterial. Källa: Rapporten "Persecuting Faith: Documenting religious freedom violations in North Korea.

Utrikesministern pressas att stå upp för Nordkoreas kristna. Vad gör regeringen för att lyfta de kristnas situation i Nordkorea? Den frågan ställer SD-politikern Björn Söder till utrikesminister Ann Linde (S). Bakgrunden till frågeställningen är Världen idags rapportering om brott mot religiösa minoriteter i Nordkorea. Kommentar: Regeringen borde göra mer, prioritera mer förföljelsen av de kristna, inte minst i Nordkorea.

Aborttvång och insekter till mat för fångar i Nordkorea. Utomrättsliga avrättningar, våldtäkter, tvångsaborter, fängelse utan rättegång, tortyr, svältransoner som gör fångar så hungriga att vissa tvingas äta insekter. Det är bara några exempel på de övergrepp som fångar i Nordkorea utsätts för, enligt en rapport från organisationen Korea Future. Organisationen jämför Nordkoreas straffsystem med sovjetiska Gulag och poängterar att det inte går ut på att rehabilitera eller öka den allmänna säkerheten, skriver CNN. "Poängen är att isolera personer från samhället vars beteende strider mot att upprätthålla den högsta ledaren Kim Jong-Uns enastående auktoritet", heter det. Hundratals överlevare och vittnen som flytt landet har intervjuats och detta har sammanställts med offentliga dokument, satellitbilder och arkitektonisk analys och digitala modeller av straffanläggningar. Över 1 000 fall av tortyr har dokumenterats. Ta del av Korea Futures rapport här. Omni 230324.

Pastor räddar människor från Nordkorea - lyfts fram i dokumentär i SVT. Med livet som insats hjälper pastorn Seungeun Kim människor att fly från diktaturens Nordkorea. I en prisad dokumentär, som nu finns på SVT Play, får tittarna se unika videoklipp från en av räddningsoperationerna. "Jag har räddat omkring tusen personer," säger pastorn och berättar att det är smärtsamt för honom på flera sätt. här. Världen idag 240314.


Den kommunistiska religionen

Frälsare: Karl Marx

Profeter: Lenin och Mao

Helig skrift: Das Kapital

Trosbekännelse: Det kommunistiska manifestet.

Helig grav: Lenins mausoleum i Moskva.

Det utvalda folket: Proletariatet.

Kyrkan: Partiet.

Det ofelbara budskapet: Materialismen och ateismen.

Missionen: De medvetna, organiserade strävandena att vinna alla folk för detta budskap.

Apokalyptisk vision: Det klasslösa, fullkomliga samhället.Maos politik har kostat ungefär 80-100 miljoner kineser livet, och är därmed den värste massmördaren i historien. När Mao (1893-1976) under sin skoltid mötte en spåkvinna fick han veta att han skulle bli en stor ledare. "Du kan dräpa tiotusenden, ja till och med hundratusenden av människor". En buddistmunk spådde att Mao skulle fara till Peking och grunda en kejsardynasti. Kejsarnas historia blev Maos favoritläsning hela livet ut. Mao var narkoman och hade stora sömnbesvär. Han var sexgalen och levde i ständiga orgier med ett harem av unga kvinnor, han var också homosexuell. Mao duschade aldrig och tvättade inte sitt underliv. Detta enligt hans personlige läkare under 22 år, doktor Li Zhisui.

Avslöjande om Maos livsfilosofi.Världen idag 050831.

Mao - en skräckslagen sadist.NSD 060928.

Mao: The Unknown Story av historikerna Jung Chang och Jon Halliday. Hävdar antalet dödade under Maos tid till 70 miljoner.

Kristna i Kina får det allt värre.

The Black Book of Communism.

Karl Marx var enligt många samtida vittnen en tämligen otrevlig karl.

Sanningen måste fram om svenska Stasikopplingar.

Moskvabor hedrade Stalins offer. Mer än 30 000 människor avrättades i Moskva bara under 1937 och 1938 under de mest intensiva stalinistiska utrensningarna.

Mao ville utrota alla sparvar. Ewa Sundkvist: Jag minns tydligt ett tv-program som berättade om när diktatorn i Kina Mao Zedong beordrade att alla sparvar skulle dödas. Anledningen var att sparvarna kalasade på böndernas grödor. Därför skulle sparvar utrotas. Det startade ofantliga kampanjer mot fyra skadedjur, sparvar, råttor, myggor och flugor. I minnesanteckningar beskrivs följande: Det var skoj att utrota de fyra skadedjuren. Hela skolan drog ut för att döda sparvar. Vi tillverkade stegar för att kunna slå ner deras bon, och slog på gongongar om kvällen, när de kom hem för att sova. Det dröjde många år innan vi fick reda på att sparvar är snälla fåglar. På den tiden visste vi bara att de åt spannmål. Det hela avbröts då man upptäckte att sparvarna åt en massa skadeinsekter, för när sparvarna försvann så försvann också en stor del av skadeinsekternas fiende. Det finns inte dokumenterat på hur stora mängder spannmål som försvann på grund av skadeinsekternas framfart men säkert var det en del i den stora hungersnöd som drabbade Kina, bland annat efter sitt "krig mot naturen". Hemmets Vän.

"Befria oss från kommunismens klor." Inför valet i Venezuela förkastade den katolska biskopskonferensen president Maduros initiativ. I söndags sa jesuitprästen och rektorn José Virtuoso att landet vaknat upp som en diktatur. Biskopskonferensens twittermeddelande om bön mot kommunismen och socialismen har delats över 4100 gånger. Kommentarsfälten har fyllts med inlägg. Många instämmer med ett "Amen", medan andra protesterar högljutt. Dagen 170801.

Tysk vänsterextrem hemsida stängs ner. "Uppmanade till angrepp mot människor och infrastruktur". På måndag börjar de första rättegångarna efter kravallerna under G20-mötet i Hamburg i början av juli. Samtidigt har tyska myndigheter nu beslutat att stänga en vänsterextrem hemsida på internet som man bland annat menar var med och spred uppmaningar om våldsamma aktioner under G20-mötet. Den nu stängda plattformen har myndigheterna länge haft ögonen på, enligt det tyska författningsskyddet var den det viktigaste tillhållet för våldsam vänsterextremism i Tyskland och den anses ha spelat en stor roll inför de kravaller och det våld som bland andra vänsterextrema grupper stod för under G20-mötet i Hamburg. I samband med stängningen genomfördes också en husrannsakan i de lokaler som organisationen bakom sidan har i tyska Freiburg och där hittades flera vapen av olika slag, som knivar och påkar.

Otto Warmbiers föräldrar stämmer Nordkorea. "22-årige Otto Warmbier fängslades under en turistresa i Nordkorea då han blev ertappad med att ha försökt stjäla en propagandaaffisch på ett hotell. I mars 2016 dömdes han till 15 års straffarbete för att ha begått en "fientlig handling". När han överlämnades till USA 17 månader senare hade hade ådragit sig hjärnskador, och dog några dagar senare. Nu stämmer hans föräldrar Nordkorea för att ha torterat och mördat deras son, uppger Washington Post. "Han var i djup koma, blind, döv, hade skador på fötterna och tänderna"skriver föräldrarna i en stämningsansökan. "Han blev brutalt torterad och mördad av Kim Jong-Uns skurkstat", skriver de, enligt Washington Post. När obduktionsrapporten offentliggjordes i höstas framgick att Warmbier dött av blod- och syrebrist i hjärnan. Nordkorea själva har däremot hävdat att Warmbier blev sjuk av botulism - en sjukdom som orsakas av dålig mat. msn 180427.

Sexuella övergrepp - utbrett problem i Nordkorea. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har intervjuat drygt 100 nordkoreanska kvinnor som flytt landet. De ger en bild av hur männen i Nordkorea tar sig rätten att begå övergrepp mot kvinnor. En kvinna som intervjuats beskriver hur hon inte vågade protestera när en officiell person kom in i rummet och drog ner sina byxor. "Han sa inget, tog bara av byxorna. Jag kunde inte fly och tänkte på vad som kunde hända om jag protesterade. Så jag bara gav upp," beskriver en kvinna som Human Rights Watch intervjuat i Sydkorea. Totalt har HWR träffat över hundra kvinnor som fått ge sin bild av situationen gällande sexuella övergrepp i Nordkorea. Ungefär hälften av kvinnorna har flytt efter 2011 och åtta av dem var högt uppsatta statsanställda. De ger en bild av att kvinnor kan bli utsatta överallt i samhället. På tåg, på marknader, på militäranläggningar eller när de ska genom vägspärrar. Nyhetsbyrån AP har också intervjuat kvinnor i ämnet och de bekräftar bilden om att sexuellt våld är ett stort problem i Nordkorea. Men att kvinnor också får en allt större makt genom att de är oftast är de som driver de små gaturestauranger och marknaderna som numera tillåts i landet. De drar in pengar och genom det får kvinnorna ett större inflytande. Många kvinnor, som AP pratade med, beskrev att när de levde i Nordkorea så visste de inte att det var sexuellt våld de utsatts för. Vilket ger en bild av att detta inte är något som det pratas om, ens kvinnor emellan. Mänskliga rättigheter och den nordkoreanska hårdföra regimens brott mot sina medborgare har inte varit en fråga som tagits upp offentligt av vare sig den amerikanske presidenten Donald Trump eller av Sydkoreas regering under de förhandlingar som hållits kring Nordkoreas kärnvapen. Även det sydkoreanska samhället präglas av patriarkala och könsstereotypa attityder, slår en rapport som utrikesdepartementet gjorde för ett par år sedan. SR 181116.

Nordkoreas förste diktator fostrades i kyrkan. Det är hjärtskärande, men den lilla pojken som spelade orgel i lovsångsteamet tog makten i landet 1948. Slagorden var befrielse från Gud, men allt Kim Il-Sung hade lärt sig i kyrkan satte han i system för att skapa en religion där han ersatte Jesus med sig själv. President Kim Il-Sung slösade ingen tid. Han visste att Jesus var ett hot mot hans fortsatta makt över folket. De kristna som höll fast vid namnet Jesus möttes av extrem förföljelse. Kyrkor jämnades med marken. Gatuevangelisternas kärleksfulla inbjudningar ersattes av hånskratt. Troende människor mördades. Biblar och kristna böcker brändes upp. Kulten som Kim Il-sung började skapa runt sig själv kallas "Juche". Ordet betyder självtillit. Det är i grunden en politisk ideologi som hävdar det nordkoreanska folket som oberoende och självförsörjande, och upphöjer mänsklig förmåga. Kim Il-sung sa: "Folket är min gud", och som folkets ledare blev han såklart den högste av alla. Dagen 190320.

Hjälparbetare från Sverige fick betjäna i Nordkorea. Mika Halkola från Trosgnistan och och Ville Männistö från församlingen Livets ord återvände nyligen från ett tiodagars besök i Nordkorea. Besöket föranleddes av en inbjudan från Nordkoreas ledning, där landet bett om hjälp att förhindra en svältkatastrof. "Årets skörd var den sämsta på tio år, och ytterligare en komplikation är att bristen på snö och regn i år har fått till följd att grundvattennivån är oroväckande låg," berättar Mika Halkola. Han säger att om det inte kommer igång att regna i samband med sådden i vår kommer det att bli katastrof, eftersom möjligheterna till bevattning begränsas av att grundvattnet sjunkit så katastrofalt. "Hittills har varje medborgare fått en daglig matranson på 300 gram, men nu börjar förråden ta slut och nästa skörd kommer först i juni." Världen idag 190416.

Room 39. Room 39 (officially Central Committee Bureau 39 of the Workers' Party of Korea also referred to as Bureau 39, Division 39, or Office 39 is a secretive North Korean party organization that seeks ways to maintain the foreign currency slush fund for the country's leaders]. The organization is estimated to bring in between $500 million and $1 billion per year or more and may be involved in illegal activities, such as counterfeiting $100 bills, producing controlled substances (including the synthesis of methamphetamine and the conversion of morphine-containing opium into more potent opiates like heroin), and international insurance fraud. Although the seclusion of the North Korean state makes it difficult to evaluate this kind of information, many claim that Room 39 is critical to the Kim family's continued power, enabling them to buy political support and help fund North Korea's nuclear weapons program. Room 39 is the largest of three influential so-called Third Floor offices along with Office 35 tasked with intelligence and Office 38 which handles legal financial activities. Room 39 is believed to be located inside a ruling Workers' Party building in Pyongyang, not far from one of the North Korean leader's residences. All three Offices were initially housed on the third floor of the building where Kim Jong-il's office used to be, hence the moniker. Room 39."Third Floor". North Korea - All the dictator's men / DW Documentary You tube 42:25 190330.

Tillbaks till första sidan