Kulturen i Sverige, ett nattsvart mörker

Med anledning av Nobels fredspris 1998 i litteratur till den portugisiske författaren José Saramago har Tomas Söderhjelm, Kållered skrivit följande tänkvärda synpunkter i Dagen 981017.

"I enlighet med svensk blasfemisk tradition ges årets Nobelpris i litteratur till en författare som porträtterat Jesus i en sexuell relation med Maria Magdalena.

I författarens romanversion av evangeliet är Gud dessutom en cyniker som använder den oskyldige Jesus för att skapa en religion byggd på smärta, död och intolerans. Det är helt i linje med den religiösa blindhet som vilar över landet. Men visst blir man beklämd."

 

Evangelium enligt Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson är new age andlighetens största författare i vårt land. Hon har sålt mer än 5 miljoner böcker i världen. I radions Människor och tro 23/1 fick hon skildra sin tro. Hon mediterade en timmer per dag och kallade sig religiös, men ej kristen.

Uttrycket "Vägen till Gud går genom Jesus och det finns ingen annan väg", mindes hon från en präst i sin barndom. Hans tal om att den som inte väljer den vägen kommer till helvetet, kommenterade hon med: "Jag går med mamma till helvetet" och sedan skrattade hon.

I sin senaste bok "Enligt Maria Magdalena" beskriver hon en samlagsscen mellan Jesus och Maria Magdalena. Hennes böcker är invävda i biblisk miljö, men hon berättade att hon läst mycket mer hinduism och buddism än kristendom.

Vilken kritik hade hon fått på den senaste boken?, undrade reportern. Jo, lite små protester hade hon fått från frikyrkligt håll, men "väldigt många kvinnliga präster har varit väldigt glada".

Man häpnar! Kvinnliga präster som gläds över sådan smörja. Biskop Caroline Krook gick nyligen ut och varnade för Ulf Ekman, som faktiskt kraftfullt brukar försvara tron på Jesus. Hon borde nog istället gå ut och varna för sina egna kollegor i sin egen kyrka! Det finns (som exempel) en hel del av feministteologi-präster, lesbiska präster och annat inom hennes eget stift, som inte med sina liv ger ett kristet vittnesbörd, och som mycket väl rent av kan vara beundrare av Marianne Fredriksson. Men med tanke på Caroline Krooks stöd till Ecce Homo, har hon själv gjort sig delaktig i samma väsensbefryndade andlighet. Dessutom förklarade hon i Kyrkans Tidning 43/98 att det är okey att homosexuella präster lever öppet i partnerskap eller att de lever på detta sätt i hemlighet!

Det här visar att det andliga läget är sämre än vad många har trott!

Bertil Lundberg

Se även Rune Imbergs artikel: Feministteologi - teologisk trend i tiden.

 

Bibelns vilja för kultur och tankelivet

Paulus formulerar vad som borde vara drivkraften i människans kulturliv i brevet till filipperna 4:8 "…allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, ja, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant." Men denna sanning är ingenting för Nobelkommittén. Inte hellre för den senaste bokmässan (oktober 1998) i Göteborg, där det var deckare med våld och brott som rönte det största intresset. När människan lämnar Gud, då blir det orättfärdighet och orenhet som smyger sig in i människans kultur- och tankeliv.

Bertil Lundberg

 

Jan Guillou - En stor lögnare. Trots det har fler än 600 000 människor sett "Ondskan" på bio och två miljoner svenskar har läst hans delvis självbiografiska bok som filmen bygger på. Expressen 031102.

Tillbaks till: föregående sidan