Latinamerikanska katoliker i USA vänder sig till evangelisk kristenhet

Latinamerikanska katoliker fortsätter att vända sig till evangelikal tro. Enligt en rapport i mars 2004 i "The Los Angeles Daily News", så har nästan 20 procent av latinamerikanarna i USA konverterat till evangelikal kristendom under de senaste 10 åren, efter att i århundraden ha varit hängivna katolicismen. "Dragna till inga religiösa nonsenspredikningar och ett drog- och alkoholfritt leverne, så säger många spansktalande att tron på Nya Testamentet och dess undervisning är ett kraftfullt motgift till de vanliga bekymren som plågar deras samhällen", enligt vad nyhetstidningen uppmärksammade.

Pedro Villarreal, är en pastor i den evangeliska Iglesia del Dios Vivo i Los Angeles, vars församling har växt 15 procent under de senaste åren. Han noterar att "De kom från den Katolska kyrkan därför att de fick någonting bättre. De fick frid och trygghet här. Det sker en övergång. De (Katolska kyrkan) hade goda moraliska principer, men människorna gjorde inga andliga upplevelser. Vi växer därför att människor behöver någonting mer."

I Van Nuys, La Iglesia En El Camino öppnade man sina dörrar för fyra år sedan med endast 20 medlemmar. Nu är kyrkan, som är en gren av den engelsktalande Church on the Way, en Foursquare församling som ligger vid sidan om och räknar mer än 5.000 medlemmar. Predikningarna i La Iglesia En El Camino är så populära att söndagsgudstjänsterna ofta fyller kyrkan, som har sittplatser för 1300 personer, helt, med dussintals tillbedjare som får hålla till i hallen. Församlingen måste hålla multipla gudstjänster för att kunna ta emot alla sina 5.000 medlemmar.

Många latinamerikanare som konverterat från katolicismen säger att den strikta moralkoden som krävs av evangeliska förkunnare är huvudattraktionen. "Här blir liv förvandlade. Du blir återupprättad", säger Juan Zelaya, 31 år, som tidigare var en kvinnotjusare som omprövade sin livsstil efter att ha hört en predikan i El Camino. "Jag var andligt döende på insidan. Jag gick till kyrkan och fick ingenting som fyllde mitt hjärta."

Från Religion Today - 20 april 2004.
-----------

Tillbaks till: katolska sidan.