Yonggi Cho i närkamp med Satan

Det berättas i bland annat Lukas 4 hur Jesus blev frestad av djävulen. En känd kristen ledare som fick uppleva en intensiv närkamp med Satan är Yonggi Cho, pastor för världens största kristna församling i Sydkorea. När han 1978 började predika i Japan var det inte lätt att nå ut. På sina första kampanjer hade han bara 25-50 personer. 1993 hade hans största församling i Tokyo 7000 aktiva medlemmar. Avsnittet är hämtat från Trons Värld 930910.

En gång bodde jag på The Royal Hotel i Osaka i Japan. Jag var så trött att jag föll i en djup sömn. Mitt i natten vaknade jag plötsligt. Mitt rum var alldeles kallt, trots att det varit en varm sommardag. Jag hade en känsla av att nånting kladdigt och kletigt fanns i rummet. Mitt hjärta slog. När jag tittade på mig själv hade jag gåshud överallt. Jag kände det som om håret stod rakt upp. Jag var rädd.

Jag hoppade upp och satte mig på sängkanten och tittade mig omkring. Rummet var kolsvart, men någonting verkade finnas i rummet. I nästa ögonblick märkte jag att någon satt på andra sidan sängen. Det var en ande. Jag kunde se anden i min ande, men jag kunde inte riktigt avgöra dess fysiska form. Det var en ande, inte en fysisk varelse.

Anden talade till mig. Jag blev rädd. Jag frös när han började tala till mig: "Cho, idag har jag dig. Varför kommer du till Japan och plågar mitt folk. Du försöker rycka bort dem till Jesus Kristus. Du kommer att misslyckas. Denna nation är under min kraft. Idag har jag fångat dig, och du är en död person.

Min naturliga reaktion var att jag ville springa ut ur rummet. Mina äldstebröder och medhjälparna sov i ett rum bredvid mitt. Jag ville gå dit, kancka på deras dörr och ropa: "Hjälp!".

Jag gjorde mig beredd att rusa ut, men Anden i mig sade: "Cho, om du springer ifrån djävulen nu, kommer du aldrig att återvända till Japan. Du kommer att vara en besegrad person. Spring inte bort ifrån Satan."

Då uppskattade jag verkligen andedopet. Om inte Gud hade fyllt mig med den Helige Ande skulle jag ha blivit besegrad. Djävulens kraft var så enorm, så stark. Det var en sådan otäck känsla. Djävulen har stor makt, och är så ond, kall, vred och smutsig, och han försökte besegra mig. I min egen kraft hade jag aldrig klarat av det, men inuti mig brann den Helige Andes mäktiga eld. Jag var klämd mellan den Helige Andes kraft, och Satans. Utanför mig tryckte Satan ner mig, och inuti brann den Helige Andes Eld.

Herrens Ande sade: "Fly inte. Fortsätt att be." Så jag bad intensivare: "Gud, rädda mig. Gud, täck mig med Jesu Kristi blod. Du djävul, du är besegrad. Du djävul, du kan inte komma åt mig." Djävulen skrattade åt mig och sade: "Jag skämtar inte. Du är en död person." Satan var tveklös. Det är därför som vi ska vara tveklösa när vi strider mot Satan.

Djävulen var så tveklös att jag nästan trodde hans ord. En gång till sade han: "Du är en död person." Mitt hjärta slog så hårt så jag trodde att jag skulle få det i halsen. Jag svettades över hela kroppen. Jag bad och bad att den Helige Ande skulle rädda mitt hjärta. Jag bad i mer än två timmar. Jag var helt utpumpad och full av fruktan.

Den Helige Ande sade: "Citera Skriften. Strid inte bara med mänskliga ord. Strid med Skriften." Så jag sade: "Satan, det står skrivet i Bibeln att i mitt namn skall ni kasta ut demoner. Satan, det står skrivet i Bibeln att genom Jesu Kristi blod, Guds Lamm och mitt vittnesbörds ord så är du besegrad."

Jag började upprepa Guds Ord, och blev fruktansvärt tveklös. När jag började citera Skriften, fanns det ingen plats för kompromiss. Jag var lika tveklös som Satan var, till och med mer. Plötsligt började Satan darra och sade: "Åh, du citerar Skriften." Jag sade: "Himmel och jord skall förgå, men Guds Ord skall aldrig någonsin förgås." Då sade Satan: "Jag lämnar dig nu, men jag kommer tillbaka."

Poof! Så var Satan borta.

På ett ögonblick blev mitt rum varmt. Guds närvaro fyllde mitt rum. Jag kände mig så varm. Strömmar av glädje uppfyllde mig. Guds glädje och frid fyllde rummet.

Från den dagen började jag få genombrott i Japan. Fram till dess hade det varit uppförsbacke. Motståndet var kraftigt från såväl de kristna som från världen i Japan. Men från den dagen började det falla sönder framför mig. De evangelikala kristna började acceptera mig. Även den otroende världen började acceptera mig.

Tillbaks till: föregående sidan