Spöke fotograferat i England

Aftonbladet (se fotot här), Svenska Yahoo! och CNN berättar 2003-12-19 att ett spöke som länge stört besökare och personal på slottet Hampton Court Palace utanför London har fångats på bild av en övervakningskamera, detta hävdat av en av slottets säkerhetsvakter. Spöket påstås stänga en dörr bakom sig och ska vara klätt i en 1500-tals dräkt, ingen av guiderna har en sådan kostym. Spöket har både öppnat och stängt den låsta branddörren.

Att spöken kan materialisera sig är ingen nyhet, det finns många sådana vittnesbörd, foton är dock inte vanligt. Men sedan börjar parapsykologen som Aftonbladet kontaktat som sin expert att resonera om det kan vara "ett bevis för att döda lever" eller inte. Han har helt rätt när han betecknar det för ett poltergeistfenomen men tyvärr kan inte sådana människor begripa att det finns en andevärld och demoner som kan utföra sådana här saker. Parapsykologin studerar paranormala (betyder "utanför det normala") fenomen som i detta sammanhang är samma sak som ockulta fenomen och demonisk aktivitet.

Aftonbladets reporter Peter Wennman har besökt spökslottet för att höra mera om vad som hänt. Hans intryck är att om de har ljugit ihop den här historien så ljuger de fantastiskt bra. Kevin Coates berättar: "På en av filmerna ser vi hur dörren bara åker upp. Strax därpå lösgör sig den här figuren ur mörkret i korridoren bakom, går fram, tar tag i handtagen och stänger." På slottet finns 18 övervakningskameror så den här figuren borde ha funnit med någon annanstan om det hade varit någon utifrån. Coates säger: "Ingen kom in i den här avdelningen av slottet, ingen gick ut. Och 1500-talskläderna... vem skulle klä sig så, så varmt som det var?" Läs hela artikeln från Aftonbladet 2003-12-21. Men det är garanterat inte kung Henrik VIII som går igen!

Inbrottslarmet sattes igång av ett spöke. Expressen 060426.

Tillbaks till: föregående sidan