Siare och Saida

Många svenskar söker kontakt med spåmän, spåkvinnor och siare för borttappade saker och sin egen framtid. 981114 avled Sveriges mest kända fjärrskåderska, Saida Andersson i Boden, 75 år gammal. Hennes förmåga blev känd långt utanför Sveriges gränser. Hon började sin arbetsdag klockan tre på morgonen och fick varje dag hundratals brev till sin lägenhet. Genom ett café-program i TV blev hon "Saida" med hela svenska folket. Polis, försäkringsbolag, affärsmän och vanligt folk i massvis anlitade henne för diverse uppdrag. När Expressen 911111 ordnade telefonkontakt med henne för allmänheten bröt telenätet ihop på grund av överbelastning. Den svenska misstron mot det övernaturliga och oförklarliga var plötsligt bortblåst!

Sierskan Saida kom från en släkt där denna övernaturliga synskhetsförmåga är vanligt förekommande. Hennes mor Hanna Lidman var en berömd fjärrskådare på sin tid. Samma förmåga hade hennes mormor och hennes bror Erry. Liksom nu även hennes syster och två döttrar och hennes sonson Bengt Andersson. Siarförmågan går alltså i arv.

Bengt Andersson polisanmälde 1992 Saida för hennes spiritistiska samtal med Bengts far (Saidas son). Bengt blev illa berörd av att, som han upplevde det, att hans far offentligt målades ut som ett spöke. Bengt har haft sin siarförmåga sedan han var 4 år och är nu fjärrskådare på heltid. Bland annat påstår han att han vet var Palmemordets vapen finns - i en park. Bengt anser att den förmåga som han ärvt från farmodern är ett sjätte sinne givet av Gud. Helt säkert så är det nog inte så.

Gåvor från Gud och gåvor från Satan verkar på delvis likartat sätt. John Wimber uttryckte sig så här om förhållandet mellan dessa krafter: "Du förstår, det finns två kraftbolag i tillvaron. De konkurerar med varandra. De har olika källor och det blir helt olika resultat av deras verksamhet. Men de kör över samma ledningssystem." Det gäller alltså att vi prövar vilken källa energin och "gåvorna" kommer ifrån.

Hur kan då dessa siare veta (föutom de misstag de också gör) var nycklar och ringar tappats bort, vart katten tog vägen och så vidare? Jo, därför att de äger en ledarande, som genom sina kurirer i andevärlden uppenbarar i deras tankar den eftersökta informationen. I Bibeln kallas detta för en spådomsande och demon, därför att den tar order från den makt som Bibeln benämner vara motsatsen till Gud, i klartext djävulen. Men kan demoner vara hjälpsamma? Visst kan de det, så länge de har sina offer under kontroll. Det är som ett spindelnät, där spindeln är djävulen själv, om jag får tala klartext som verkligheten är.

I Apostlagärningarna 16:16-19 berättas om ett liknande fall, en flicka som tjänade mycket pengar åt sina arbetsgivare genom att spå eller sia. Men Paulus genomskådade den ande som verkade i flickan och befallde demonen att lämna henne, och hennes spådomsförmåga tog ett tvärt slut.

Det är en märklig situation vi har. I den svenska folksjälen finns ett stort intresse och tilltro till siare trots att detta trotsar all vetenskaplig fostran och verklighetsuppfattning. Svenska folket är öppet för övernaturliga krafter, men en förklaring på det oförklarliga kan man endast få i ljuset från den uppenbarelse Bibeln och kristen erfarenhet ger!

Bertil Lundberg

Tillbaks till: föregående sidan