Från rikt medium till fattig evangelist

Tidigare i år höll hon på att bli stenad av muslimer för sin kristna tros skull. Men Petia Dimitrova från Bulgarien har inte alltid trott på en god Gud. Innan hon mötte Jesus arbetade hon som ett ockult medium och höll masseanser, som hon tjänade bra pengar på.

Idag lever hon enkelt som församlingsplanterare med visionen att nå bland annat zigenare med evangeliet.

Text: Ann Arvedahl

När Petia Dimitrova besöker Ljus i Östers kontor under en mötesturné i Sverige blir hon fascinerad över Ljus i Östers arbete med missionsskolor.

- Det är så viktigt med undervisning, menar hon.

Några veckor tidigare höll hon på att bli dödad - stenad - av fanatiska muslimer som inte uppskattar att Petia varit med och startat en kristen församling i deras område.

- Vi höll på att färdigställa ett golv i kyrkan när en pojke kom springande och ropade att en grupp muslimer var på väg till kyrkan för att döda oss. Mycket riktigt kom en grupp män rusande in k kyrkan med stora stenar i händerna. De var mycket upprörda och ville minsann inte ha några kristna eller en kyrka i deras muslimska kvarter.

Nära bli stenad

- I normala fall är jag väldigt lättskrämd och skriker om jag till exempel ser en spindel, men då kände jag mig helt lugn. Jag bara ryckte på axlarna och sa till männen: jag har inte tid mer er! Jag måste göra klart allt arbete med det här golvet och sedan har jag en massa saker att göra, så gå er väg!

Men männen fortsatte att vara hotfulla och sa att de tänkte döda henne genom stening.

- Då sa jag bara lugnt åt dem att göra det. Jag vet att min Gud är mäktigare än er. Han kan öppna himlen och vräka ner tegelstenar över er, om ni dödar mig. Jag kommer i alla fall till himlen om jag dör, vart kommer ni?

Männen kom då helt av sig, släppte stenarna och lämnade kyrkan och Petia ifred.

- Det var naturligtvis bara med Guds beskydd som jag överlevde. Han är trofast och jag litar helt på Honom, säger hon och ler.

Men under en lång period var det de mörka krafterna som hade Petias tilltro. I nyhetsbrevet "Bulgarien i fokus" berättar hon om en märklig upplevelse i 25-års åldern. Tre änglalika varelser besökte henne. De gav henne en gåva, ett skrin som såg ut att vara fullt av skatter. Varelserna hade ett kallt leende som fyllde Petia med fruktan. Hon ville inte ta emot skrinet men de sa åt henne att de hade rätt att tvinga henne till att ta emot det. När hon gjorde det såg det ut som om skrinet exploderade i tusentals ljusstrålar.

Nya krafter

Efter denna händelse upptäckte Petia att hon hade krafter som inte funnits där tidigare. Hon kunde få papper att flyga från datorskrivaren direkt till hennes hand. Hennes kollegor fylldes både av rädsla och respekt.

Så småningom började Petia prova sina krafter till healing, hon lade händerna på sjuka människor och de blev friska.

Efter diverse tester fick Petia licens som ockult healer och hon blev mycket populär, tidningarna skrev om henne och pengarna strömmade in. Till slut var hon självaste presidenten i den ockulta organisationen i sydöstra Bulgarien.

Problem efter helande

- Jag trodde verkligen att mina gåvor var från Gud och att jag hjälpte folk och gjorde gott. Så småningom blev Petia mer och mer intresserad av vad som hände med patienterna efter att hon helat dem och började med uppföljning.

Till hennes förskräckelse visade det sig att de flesta hade fått stora problem efteråt. Många var självmordsbenägna, eller hade till och med tagit livet av sig och flera stod mitt uppe i skilsmässor och andra problem. Det började då gå upp för Petia att det inte rörde sig om goda krafter, utan onda. Hon gick till en ortodox präst och frågade om hennes krafter kom från Gud. Han svarade: "Läs Bibeln."

Petia fick tag på en bibel, läste och blev väldigt förvånad över de raka svar som Bibeln gav kring hennes frågor. Chockad förstod hon att hennes krafter kom från den onda sidan och inte från den goda som hon trott.

Tålmodig Gudsprocess

Vid denna tidpunkt hade kristna evangelisationskampanjer börjat hållas runt om i Bulgarien. Petias mamma och svägerska blev frälsta och började gå till en evangelisk församling. De inbjöd Petia, men hon vägrade och menade att det var en sekt.

Många i församlingen bad dock regelbundet för henne och till slut besökte hon ett möte. Nu började en process där Gud talade till Petia tålmodigt och kärleksfullt. Hon drogs till Bibeln mer och mer och genom det hon läste bestämde hon sig för att lära känna Gud helt och hållet. Hon började känna en längtan efter att få lovsjunga och tillbe Herren och gick därför till sin mammas församling, pingstkyrkan, som hon tidigare betraktat som en sekt.

Stängde dörren till demoner

Petia bad även Gud att ta ifrån henne de onda krafterna, om de nu inte var från Honom. Då fick hon verkligen se dessa makter vid sitt rätta jag, som onda demoner och i en kampfylld situation ropade hon om och om igen "Jesus". Till slut upplevde hon hur de onda krafterna lämnade henne helt och hon fick stänga alla dörrar till dessa.

Petia stängde i och med detta även sin klinik och fick efter det många erbjudanden om stora pengar om hon återgick till sin healing. Senare fick hon även ett välbetalt jobb på en bank, men upplevde Herrens ledning i att hon skulle säga upp sig.

I dag, många år senare, är Petia heltidsmissionär i Bulgarien med speciell inriktning att nå zigenare med evangeliet. Hon har fått be med många människor om befrielse från onda krafter, hon talar ofta om islam och ockultism och hon har varit med och startat en kristen församling bland muslimer.

Ljus i Öster stöder träning av nationella missionärer i Bulgarien genom missionsskolekurser på olika platser. I Pazardzjik, förmedlas även pengar från Ljus i Östers läsare till matbespisning bland stadens fattiga.

Ljus i Öster - Nr 4 maj 2003

Tillbaks till: föregående sidan