Jesus tog nycklarna!

Den lutherske biskopen i Tanzania, Owdenburg Moses Mdegella, berättar i Trons Värld 931119 om starka exempel på hur demonisk makt måste ge vika för Jesu Kristi seger:

Warioba heter en man som var känd som en mäktig trollkarl. Redan från tolvårsåldern fostrades han i svartkonst. Det talades om att han åt människokött, red på hyenor när han skulle någonstans och flög med råkor när han skulle längre sträckor. Genom förbannelser försöker sådana män placera sjukdom och död på människor. Det är obehagliga och märkliga saker som berättas om dessa medicinmän.

Warioba berättade för mig att han och några andra misslyckades med att förbanna ett par präster. Den vanliga metoden för förbannelse fungerade inte på prästerna, så de vände sig direkt till Satan. Efter fyra fåfänga försök att hitta rätt "medel", frågade Warioba: "Varför fungerar det inte?" Svaret blev: "De där är vänner till Jesus. Ni klarar dem inte."

Warioba såg samtidigt en hel mängd onda andar, sådana som brukar förfölja människor, bl a några som tuggade narkotika. Han frågade: "Hur förmår Jesus göra på detta sätt?" Svaret blev: "Han har en så oerhörd kraft. Ända sedan han kom för 2.000 år sedan, har vi inte den kraft vi hade tidigare. Vi hade också stora nycklar, men dem tog han!"

När Warioba kom ut ur huset, där de haft seansen, fick han plötsligt ont i benen. I det ögonblicket beslutade han sig för att aldrig mer söka Satan. Till sina vänner sa han: "Jag vägrar att be Satan om hjälp igen, för jag vet att han inte har någon auktoritet över Jesus. Jag har beslutat att söka Jesus". Han fick hjälp i pingstkyrkan och lämnade ifrån sig sin trollkarlsutrustning. Idag används han mäktigt av Gud.

I Iringa verkade medicinkvinnan Elma Mgeni, som nu är med i den lokala lutherska församlingen. Hennes verksamhet innehöll inte mord, som i Wariobas fall, utan det handlade mer om "rådgivning" till människor med problem.

Denna typ av ockult verksamhet handlar mycket om att tjäna pengar. Den ene medicinmannen hämtar inspiration från Satan för att kunna "behandla" t ex den som är sjuk. Men tillsammans med "medicinen" ger man personen onda andar, som senare förstås ställer till problem. Och så går personen till en annan medicinman eller kvinna - och så växer de onda cirklarna - och medicinmannen tjänar pengar.

Denna Elma närmade sig drottnings grad, dvs hon skulle tilldelas ett särskilt område av de andar som behärskade det området. För att få en sådan position krävs att man ger upp rätten till sitt eget liv.

Men samma morgon drogs hon till kyrkan, hon kunde inte stå emot. Där fick hon höra Guds Ord i morgongudstjänsten. När hon satt där och lyssnade drabbade Ordet henne. Hon började gråta och bad sedan att få samtala med prästen. Så fick hon lämna hela sitt gamla liv. Hon blev verkligen räddad i sista minuten, och hennes omvändelse har sedan fört med sig att många andra kommit till tro. Hennes vittnesbörd är starkt.

Radikala omvändelser sker i alla samhällsklasser, från de vanliga enkla människor ute i byarna på landsbygden till inflytelserika personer i ledande ställning i städerna. Det är inte alltid massväckelse, men oavbrutet kommer människor till tro. Magella skrattar åt frågan om han kan ge exempel på helanden.

Det finns hur mycket som helst att välja på! Under Reinhard Bonnkes möten i Dar Es Salaam, så blev en kvinna mycket dramatiskt helad. Hon hade fått foten nästan helt avsliten fem år tidigare. Det var fyllefest hemma hos henne och hon klev upp på en stege för att öppna ett fönster. Just då urartade ett gräl till bråk och hennes man slet ner henne från stegen. Foten fastnade i stegpinnen… Hon gick igenom 11 operationer, men kunde ändå inte gå.

På mötet i Dar Es Salaam kom hon springande genom folkhopen, upp på podiet och slängde sina kryckor medan hon ropade Halleluja. Hon kontrollerades sedan av doktor Kessy på Muhimbilesjukhuset i Dar Es Salaam, samme läkare som hade opererat henne. Jag frågade själv honom hur han såg på det. "Jag kunde ju inte hjälpa henne, så jag tackar Gud för vad han har gjort", svarade doktor Kessy.

Tillbaks till: föregående sidan