Anders Behring Breivik – konservativ kristen? 

I media har framförts att massmördaren Breivik skulle vara konservativ kristen och att han även själv har påstått detta. Men vem som helst borde väl begripa att den som planerat sådana här attentat i 9 år inte är en kristen. Polisen är fel ute när man påstår att hans motiv går åt kristen-fundamentalistisk riktning. Den kristendom han har är en utanpåfernissa anpassad för att framhäva sin egen nationalistiska hållning vilket inte är helt ovanligt i dessa kretsar. En sorts nationalistisk kulturell kristendom utan inre inverkan på eget liv och egna motiv. 

Breitvik var frimurare och medlem av Johannes-logen St. Olaus T D Tre Söiler (vilket inte är konservativt kristet att vara) och levde i en fantasifull tempelriddarvärld som en av hans bilder på sig själv har visat. Han skriver i sitt manifest att han spelat det våldsamma Modern Warfare 2, och att spelet gett god träning inför mördandet. Han hatade samhället och framförallt etablerade partier där socialdemokratisk ungdom blev terroroffret, socialdemokrater kallade han för marxister och multikulturella förrädare. Vi kan bara hysa medlidande för alla som är drabbade av hans vanvettiga dåd, där troligtvis flera av de som dödades skulle ha blivit kända politiker i framtiden men som nu gick i graven. Allt detta gjorde Breivik för att istället själv bli en kändis i världshistorien. Men av frukten känner vi trädet säger vår bibel.   

Breivik växte upp med en frånvarande pappa, föräldrarna skildes när han var ett år gammal och pappan hade på senare år ingen kontakt med sonen. Inte heller hans halvsyskon har haft någon större kontakt med Breivik. På nätet skriver han: ”Mina föräldrar som var ganska sekulära ville ge mig chansen att välja när det gäller religion. När jag var 15 år valde jag att bli döpt och konfirmerad i den norska statskyrkan. Jag betraktar mig själv som 100 procent kristen… Vi måste ha ett kyrkligt ledarskap som understödjer ett framtida korståg med intentionen att befria Balkan, Anatolien och skapa tre kristna stater i Mellanöstern. Ansträngningar bör göras för att främja dekonstruktionen av den protestantiska kyrkan vars medlemmar borde konvertera tillbaks till katolicismen. Den protestantiska kyrkan hade en viktig roll en gång i tiden men dess ursprungsmål har blivit fullbordade och har bidragit till att reformera den katolska kyrkan lika väl. Europa borde ha en förenad kyrka ledd av en rättrådig och icke självmordsbenägen påve som är villig till att kämpa för säkerheten av sina medborgare, speciellt i förhållande till islamska ohyggligheter… Angående mitt personliga förhållande till Gud, tror jag att jag är inte en överdrivet religiös människa. Jag är först och främst en logisk människa. Hur som helst så är jag en anhängare av ett monokulturellt kristet Europa. 

Med andra ord, kristendomen och speciellt som den var i den medeltida korstågstiden är ett åtråvärt verktyg för honom som han drömmer om för att bevara ett monokulturellt och nationalistiskt Europa.   

Och han skriver vidare: "Jag döptes och konfirmerade mig av egen fri vilja då jag var 15. Men dagens protestantiska kyrka är ett skämt. Präster i jeans som marscherar för Palestina, och kyrkor som ser ut som minimalistiska köpcenter. Jag är anhängare av en indirekt kollektiv konvertering från den protestantiska kyrkan tillbaka till den katolska. Tills vidare röstar jag på de mest konservativa kandidaterna vid kyrkoval. Det enda som kan rädda den protestantiska kyrkan är att gå back to basics." 

Och back to basics för honom är inte tron på Kristus som förvandlar en människa inifrån utan att man är emot mångkulturalismen och är beredd att starta korståg mot den. Men då är han emot Gud själv, för finns det någon mer mångkulturell person än den Gud som skapat människan till att vara alla de folkslag och etniciteter vi ser idag på jorden och som en dag ska befolka himlen (Upp. 7:9). Gud skapade dock inte alla religioner vi ser idag, de har människan i sin frånvändhet till Gud anammat, men ingen nationalism kan stå över andra människors lika värde för Gud älskar alla människor och vill alla människors välgång. Kristendom utan andligt pånyttfödda människor kan dock tyvärr också bli en religion bland andra religioner. 

En väninna till hans mamma som känner honom säger att han är inte troende men ser sig som kulturell kristen. Och där ligger nog sanningen om Breitvik. Han är inte troende men tror att konservativ kristendom är lika med att ha den syn han har på den norska kulturen.

Bertil Lundberg

www.tidenstecken.se