Ambres – vem är det?

Jaha, då var det dags igen! Märkligt nog dyker mediet Sture Johansson oftast upp i slutet på november och i början av december när människorna är så där lagom religiösa och andligt mottagliga, inför den stundande julen. På söndag 25/11 gör SVT gratisreklam för honom i en timme, med repris tre gånger! När han var i Umeå sist, 28/11 1990, passade jag på att fråga en del av dem som hade betalat ett dyrt inträde för att få höra Ambres tala. De sa att han pratade mycket om kärlek, men att rösten var kall och hård.

Vem är då denne Ambres som talar genom Sture? För den som läst Bibeln är frågan lätt att besvara. Det är samma demon eller andefurste som verkade genom Faraos trollkarlar i 2 Mosebok 7—12! Aposteln Paulus namnger nämligen dem: Liksom Jannes och Jambres satte sig upp emot Mose, står dessa män emot sanningen. Det är människor med ett fördärvat sinne. Deras tro håller inte provet. Men de kommer inte längre att ha någon framgång. Deras galenskap ska bli uppenbar för alla, liksom fallet blev med Jannes och Jambres, 2 Tim 3:8-9. Det är inte bara namnet som är näst intill identiskt, utan även Ambres egen beskrivning av sig stämmer med vad NT säger. ”Jag var köpman i gamla Egypten för 3 000 år sedan. Jag hette Rameno Charafez och tillhörde ett slutet brödraskap, Tarsusorden, som studerade det fördolda (ockulta). Där fick jag namnet Ambres av min lärare.” Citat från regissören Grönros hemsida om filmen. Israels uttåg ur Egypten skedde för 3338 år sedan enligt den bibliska kronologin. Faraos trollkarlar kunde göra en del av de övernaturliga manifestationer som Mose och Aron gjorde, men bara upp till en viss gräns, sedan förmådde de inget mer och tvangs erkänna att det var Guds finger bakom det Mose och Aron gjorde.

Regissören Anders Grönros har under ett och ett halvt års tid filmat snickaren Sture Johansson och hur andefursten eller demonen besätter Stures kropp. Ambres säger sig komma "från andra sidan" och vilja förmedla en viktig kunskap om människan, livet och döden, enligt programtablån. Jo, jag tackar jag! Det han säger är lögner från helvetet. Till exempel att det inte finns sanning och osanning! Endast Lögnens fader kan påstå något sådant. Det är ännu en Satans djuphet, Upp 2:24. Alltså att indirekt förneka Jesus, Guds Ord och Evangelium på något sätt. Är inte Jesus Sanningen? Jo, visst! Är inte Guds Ord sanning? Absolut! Att komma från ”andra sidan” betyder i klartext att komma från döden, dödsriket, helvetet! Jag såg, och se: en gulblek häst. Och han som satt på den hette Döden, och helvetet följde efter honom, Upp 6:8. Ambres hädar och hånar dessutom löftet om ett evigt liv i Guds himmel. Så adressen på den som talar genom snickare Johansson är glasklar.

Det mest tråkiga med allt detta är så många av den moderna nutidsmänniskan struntar i sanningskriteriet. Så här säger Sture: "Jag skiter i vad det är – bara folk mår bra som möter Ambres". Lika blåögd, sekulärt avkristnad och bevisligen obekant med Bibelns budskap, är regissören Anders Grönros, för han säger så här: ”om han är den han säger, då vet han vad som händer när vi dör, och vad meningen med våra liv är, de största existentiella frågorna människorna sökt svaren på i tusentals år!” Hur kan man falla så i farstun för en demons påståenden? Det räcker tydligen för Grönros att Ambres är en 3000 år gammal andemakt för att han ska välja att tro på det han säger och ge honom första platsen bland alla filosofer, religioner och tänkare i hela världshistorien! Hur godtrogen får man vara? Hur kan intelligenta människor sitta och lyssna på en gammal besatt gubbe. Fattar de inte att det är en ond ande som talar? Tydligen inte! Vilka dåliga journalister som inte ifrågasätter något om Ambres. De som annars är så duktiga på att nedgöra allt som är kristet inspirerat! Gud sig förbarme över vårt arma svenska folk. "Det är synd om människorna", utbrast August Strindberg, mannen som efter att ha prövat det ockulta mötte Frälsaren på korset och dog med Nya Testamentet på bröstet. Låt oss be för svenska folket om andligt beskydd på söndag!

Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta. Därför sänder Gud en kraftig villfarelse över dem så att de tror på lögnen och blir dömda, alla dessa som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten, 2 Tess 2:9-12. Dessa allvarsord är på väg att uppfyllas i våra dagar! ”Den laglöse” är visserligen Antikrist i verserna ovan, men Gud arbetar efter samma princip i alla tider. Jag tror att Gud har tillåtit Ambres att besätta Sture Johansson och bli känd i dessa dagar för att pröva det svenska folket om vi älskar sanningen eller inte. I det här fallet borde det vara lätt för alla att urskilja lögn från sanning, villfarelse från vanligt sunt bondförnuft, antikrists ande från Sanningens Ande. De som struntar i sanningskriteriet riskerar att få en kraftig villfarelse sänd över sig med Guds tillåtelse som straff för att de så till den milda grad ringaktar sanningen för att i stället njuta av lögn och orättfärdighet.

”Vem är då Ambres och vad är det han lär ut? Han vill inte tala om andlighet utan om medmänsklighet. Den esoteriska (ockulta) kunskapen är inte ny, bara bortglömd och Ambres säger att han finns här som ett svar på vår längtan att vakna. Vakna till den fantastiska kunskap vi bär inom oss.” Citat från filmens hemsida. Självklart vill inte demoner tala om andlighet för då kommer man osökt in på den bibliska världsbilden och verklighetsuppfattningen, som talar om onda andar, demoner, andefurstar, ja hela hierarkier av andemakter, Satans existens, Guds Ande, heliga änglar, himmel och helvete, evigt liv och evig död. ”Vakna till sann insikt om livets mening, liv och död”, det gör man när man blir född på nytt, frälst av Jesus! Det kan alla sanna kristna vittna om. Då först får man det gudomliga perspektivet på meningen med sitt liv.

"Ambres ställer vår världsbild på ända. Han ger ett nytt, svindlande perspektiv på människan. Att vi har en formidabel kapacitet och är odödliga. Fast alla vet att vi dör…eller..?" (Anders Grönros.) Regissörens ord avslöjar hur otroligt långt avkristningen av svenskarna har gått. Grönros utgår från att hans ateistiska/ickekristna världsbild är allas ”vår världsbild”! Någon ”formidabel kapacitet” har vi inte i oss själva, men väl i Guds händer! Då kan hela vår potential komma fram och bära frukt på ett sunt och oegoistiskt sätt. ”Odödliga” är vi inte i oss själva. Endast Han som är Livet, Livets furste, Uppståndelsen och Livet, kan ge oss evigt liv!

Jag är den förste och den siste och den levande. Jag var död, och se, jag lever i evigheternas evigheter och har nycklarna till döden och helvetet, Upp 1:17-18.

Amen

Olof Amkoff - http://wwwg.se/

www.tidenstecken.se